• A rák miatti halálesetek 40 százaléka megelőzhető lenne: így tehet érte!

   Szerző: Generali Biztosító

   Szinte nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk valamilyen daganatos megbetegedéssel kapcsolatos hírrel - ha nem a médiában, akkor a szomszédban, a családban, az ismerősi körben. A tendencia sajnos azt mutatja, sokan nincsenek tisztában a prevenció fontosságával, pedig a WHO adatai szerint a rákos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozások 40%-a odafigyeléssel megelőzhető lenne. (x)

   Bár az európai lakosság mindössze a világ népességének egynyolcadát teszi ki, mégis a daganatos esetek közel negyedét itt regisztrálják, évente 3,7 millió új megbetegedéssel. Mi, magyarok Európában sajnos az élmezőnyben vagyunk ezen a téren: 2013-ban Horvátországgal, Szlovákiával, Szlovéniával, Dániával és Lettországgal együtt a daganatos megbetegedések nálunk okozták a legtöbb halálesetet - 100 000 lakosra vetítve legalább 300 esetben.

   A KSH adatai alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan emelkedett itthon: míg 1999-ben közel 141 ezer ilyen esetről számoltak be, 2015-ben ez már közel 348 ezer volt - ebből közel 146 ezer férfi és több mint 202 ezer nő.

   Hogyan előzhetjük meg a bajt?

   Az egészségünkkel kapcsolatos bizonytalanság és az ebből fakadó stressz a mindennapokra is rányomja a bélyegét. A Generali kutatása1 szerint itthon a megkérdezettek jelentős része (28%) fél a daganatos betegségektől, ennek ellenére a megelőzésben kulcsszerepet játszó rendszeres szűrővizsgálatokra sokan nem mennek el - többek közt a tünetek hiánya, a hosszú várakozási idő, illetve a diagnózistól való félelem miatt.

   „Bár egyre többen fordulnak hozzánk egészségesen, sajnos az a jellemző, hogy csak akkor jelentkeznek, amikor már baj van” - mutat rá Nagy György, az ONKOMPLEX® Rákdiagnosztika és Asszisztencia ügyvezető igazgatója. A statisztikák alapján Magyarországon a tüdő-, a vastagbél- és az emlőrák a leggyakoribb kockázat, ezért is fontos, hogy időben gondoljunk a megelőzésre. Bármi is tartott vissza minket eddig a szűréstől, érdemes minél hamarabb rászánnunk magunkat, hiszen az életünk múlhat rajta.

    

     

   Hova mehetünk szűrésre?

   Az állami ellátásban akár saját kérésre is történhet szűrővizsgálat. A vizsgálatok orvosi tanácsra, előzetes rizikófelmérésen is történhetnek: egyrészt rábízhatjuk magunkat a háziorvosunkra, másfelől magánorvosi ellátás keretében is kérhetjük egészségi állapotunk felmérését, utóbbi azonban költséggel is járhat. Ezért is érdemes kihasználni az olyan lehetőségeket, mint például a Generali Biztosító akciója: 2017. szeptember 16-tól 2017. december 15-ig meghirdetett akcióban az első 100 darab olyan Generali Private Care biztosítási szerződés vesz részt, amely Exkluzív, Komplex vagy Plusz csomagot tartalmaz, a biztosítás mellé most ingyenes részvételt biztosítanak a Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet irányelvei alapján kidolgozott ONKOMPLEX® prevenciós programban. Ez rizikóelemzéssel dolgozza ki az ügyfél egyénre szabott egészségmegőrzési és szűrővizsgálati tervét, és 5 éven át szakértői segítséget biztosít a daganatos és más súlyos betegségek megelőzésében.

   Hogy zajlik pontosan a prevenciós szűrés?

   Nagyon egyszerűen: a kapcsolatfelvétel után online kell kitöltenünk egy részletes, mindenre kiterjedő kérdőívet, majd a válaszok alapján következik a labor, illetve más diagnosztikai vizsgálatok. Az eredmények kézhezvételét követően egy alapos, 45 perces orvosi vizsgálattal egybekötött konzultáción állapítják meg a rizikófaktorainkat, és ez alapján 5 évre előre meghatározzák, hogy mikor milyen szűrésre kell mennünk, emellett a teljes időtartam alatt személyre szabott tájékoztatással segítenek a megelőzésben. „Örömmel látjuk, hogy sok ügyfelünk életmódot vált a szűrést követően, ami hosszú távon nagyon sokat javít az életesélyeken” – tette hozzá az ONKOMPLEX® szakembere.

   További részletekért kattintson ide!

   1 Generali NRC  omnibusz kutatás, 2016. augusztus - 18-59 éves korosztály körében, reprezentatív a lakosságra korcsoport, nem, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján.

   Legutóbb frissült: 2017.11.10 16:58
   • WEBBeteg.hu