Így kezelje a szellemi hanyatlást már a kezdetektől!

Schwabe Hungary Kft.
megjelent:

Bizonyára Ön is megtapasztalta már, hogy milyen problémákat okozhat, ha megfeledkezik bizonyos dolgokról, a kor előrehaladtával pedig egyre természetesebb folyamatként fogadja el az ember, ha kihagy az emlékezete. Azonban a feledékenység csak egy bizonyos fokig az életünk természetes része. Emellett sokat tehet annak érdekében, hogy a kellemetlen tünetek mérséklődjenek. (x)

Ismerje fel a tüneteket, és cselekedjen időben!

Sajnos még manapság is előfordul, hogy a hozzátartozók ahelyett, hogy szembenéznének a betegséggel, inkább elzárkóznak a probléma elől. Abban a hitben élnek, hogy a tüneteket el kell fogadni, és meg kell tanulni együtt élni az egyre fokozódó kellemetlenségekkel. Ez a felfogás sajnos a beteg rohamosan romló állapota mellett az egész család életét megkeserítheti.

A demencia (szellemi hanyatlás) kezdeti szakaszában gyakran jelentkeznek memóriazavarok. Gyanakvásra adhat okot, ha azt tapasztalja, hogy hozzátartozójának nem jut eszébe egy ismerős neve, elfelejti, hogy hová indult, vagy egy bevásárlóközpontból a bolti kosárral távozik. Ehhez hasonló dolgok bárkivel előfordulhatnak – fontos különbséget tenni a korfüggő feledékenység és a demencia között –, ha azonban az ilyesmi egyre gyakrabban megtörténik, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Fontos kezdetben a neurológiai vizsgálat, hogy a háttérben zajló egyéb szervi folyamatokat ki lehessen zárni. Minél korábban felállítják a diagnózist, és minél hamarabb megkezdik a kezelést, annál tovább élheti a beteg a megszokott életét.

Előrehaladottabb demencia esetében már nem alkalmazható az öndiagnózis, gyanú esetén mindig a környezetnek kell mielőbb megfelelő szakorvoshoz elkísérni a beteget. Az alábbi tünetek észlelésekor a hozzátartozóknak feltétlenül orvosi segítséget kell kérniük:

  • memóriazavar
  • nehézségek a mindennapi tevékenységekben
  • a nyelvi kifejezés zavara
  • tájékozódási zavar időben és térben
  • hibás vagy csökkent ítélőképesség
  • a figyelem hanyatlása
  • tárgyak rossz helyre tétele, mint például fogkrém a hűtőben
  • hangulati vagy viselkedésbeli változás
  • személyiségváltozás
  • a kezdeményezőkészség elvesztése

Ne hagyja, hogy a demencia megváltoztassa a megszokott életvitelét!

A betegség diagnosztizálása után hasznos lehet a rendszeres napirend bevezetése, és a váratlan események lehetőség szerinti elkerülése, melyek megkönnyítik a mindennapokat. A beteg környezetében érdemes fényképeket elhelyezni, amelyekhez érzelmi szállal kötődik, de sokat segíthetnek az emlékeztető cédulák is, amelyek felhívják a figyelmet a fontos teendőkre.

Mellőzni kell az új programok bevezetését, az otthon elhagyása pedig csak megfelelő kontroll mellett ajánlott, mert a zavartság idegen környezetben fokozódhat. Nem szabad több választási lehetőséget felkínálni a betegnek, mert a demenciából eredő döntésképtelenség szorongást és ingerlékenységet válthat ki.

A hozzátartozók részéről a legnagyobb segítség a türelem, az ellátáshoz szükséges feladatok szétosztása, a beteg felügyeletének a megszervezése, valamint egy olyan készítmény megtalálása, ami már a kezdeti panaszok esetén is hatékony segítséget nyújthat a tünetek enyhítésében.

Sokszor emlegetik, de keveset tudunk róla - Egy ősi gyógynövény: a Ginkgo biloba

A demencia enyhe formájának kezelésében nagy szerepe lehet a gyógynövénytartalmú szereknek is. A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) az egyik legrégebbi gyógynövényünk: gyógyhatását már az ősi Kínában is ismerték. Az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén alkalmazható az életminőség javítására. Jó, ha tudja, hogy a gyógyítás során a Ginkgo biloba levelének kivonatát használják, azonban a levelének allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni ebből a részéből.

Válassza a Tebofortan®-t!

A Tebofortan® 40 mg és 120 mg filmtabletta minőségi Ginkgo biloba speciális kivonatot, az úgynevezett

EGb 761®-et tartalmazza, mely hatékony segítség az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában (szellemi teljesítmény csökkenése) szenvedőknek.

A Ginkgo biloba speciális kivonata az alapanyagok precíz kiválasztása után, több stádiumú gyártási folyamat szabadalmaztatott eljárásai során jön létre. A 24 lépcsős gyártási folyamat során arra is figyelnek, hogy a hatékonyság szempontjából fontos összetevőket magas arányban, míg a káros összetevőket minimális koncentrációban – egy pontosan meghatározott összetétel szerint – használják fel.

A vény nélkül kapható Tebofortan® jól tolerálható gyógyszerkészítmény, melynek alkalmazásakor csak ritkán lehet mellékhatások megjelenésére számítani. A Tebofortan® 120 mg filmtabletta megemelt hatóanyag-tartalma miatt felnőtteknek akár napi 1 tabletta is elegendő lehet.

Tebofortan 120 mg filmtabletta

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Schwabe Hungary Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 50-52.
Tel.: +361-431-89-54

S-040-tebofortan-pr cikk-2017-may

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.