Lássuk tisztán a légutakat! Miért fontos a hurutoldás?

Szerző: Támogatott tartalom

A légúti fertőzések során kialakuló gyulladás következtében a légutak nyálkahártyája megduzzadhat és fokozódhat a nyáktermelésük is. (X)

Ilyenkor a túl sok és a túl sűrű váladék egyaránt gondot jelenthet:

  • A légutak a nyálkahártya duzzanata és a sok váladék miatt beszűkülnek, így kisebb keresztmetszeten áramolhat a levegő, vagyis kevesebb oxigén jut el a sejtekhez.
  • A sűrű légúti váladékban a kórokozók is felszaporodhatnak, amely tovább ronthatja a beteg állapotát és elnyújthatja a betegségből való felépülést is.

Ilyenkor a hurutos váladék mihamarabbi eltávolítása érdekében célszerű már az első naptól hurutoldót használnunk.

Köptető vagy hurutoldó - van különbség?

Igen, van. A köptetők alapvetően a légúti nyák termelését fokozzák, így használatuk során a felköhögendő nyák mennyisége tovább nő. Az így megnövekedett nyákmennyiség pedig fokozott köhögési ingert kiváltva járul hozzá a váladék kiürüléséhez.

Ezzel szemben a hurutoldók a lerakódáson hatva apróbb részekre „szakítják” a váladékot, így csökkentve annak sűrűségét és tapadását, melynek köszönhetően a váladék felköhögése már jóval kevésbé megterhelő folyamat.

Ön tudta? Bizonyos köptetők alkoholt tartalmazhatnak, így érdemes erről a patikában előzetesen tájékozódni!

Az ACC® gyógyszercsalád hatóanyaga a hurutoldók csoportjába tartozik; célzottan a lerakódáson hat, feloldja a hurutos váladékot és megtisztítja a légutakat. Alkoholt egyik kiszerelése sem tartalmaz.

Hol keletkezhet hurutos váladék a légutakban?

A hurutos megbetegedés kapcsán elsőnek a hurutos köhögés jut eszünkbe, pedig az alsó légúti fertőzések gyakori előzménye lehet a felső légutak fertőzése, pl. egy egyszerű nátha.

Hurutos váladék képződhet az arcüregben is, tehát nemcsak hurutos köhögés, hanem erős orrváladékozás, sűrű, nehezen felszakadó orrváladék esetén is indokolt lehet egy hatékony hurutoldó alkalmazása.

Fontos a nyugodt éjszakai pihenés!

A légúti fertőzések és a köhögés maga is megterhelő a szervezet számára, így a megfelelő alvás kiemelten fontos a jobb nappali közérzethez és a gyorsabb gyógyuláshoz.

A hurutoldók választásánál épp ezért nem árt arra is ügyelni, hogy a váladék felköhögésének ingere ne zavarja az éjszakai pihenést.

Az ACC® gyógyszercsalád ilyen szempontból is megfelelő választás lehet, mivel hatóanyaga hamar kiürül a szervezetből, így kora este is bevehető anélkül, hogy zavarná a nyugodt éjszakai pihenést.

Hurutka

Akár enyhe hurutos tüneteknél, akár nagyobb mennyiségű hurutos váladékképződésnél érdemes már a megbetegedés kezdetétől hurutoldót alkalmazni, legyen szó akár az alsó, akár a felső légutakról, mivel a hurutoldók, így az ACC® alkalmazása is hozzájárulhat a hurutos betegségből való teljes felépüléshez.

Acetilcisztein tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek.

ACC LONG

Sandoz
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út. 43-47.
Tel.: 06 1 430 2890
www.sandoz.hu

OACC746/07.16

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el

a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg

kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Módosítva: 2016.12.12 15:02, Megjelenés: 2016.12.12 15:02
Címkék: Hurutos köhögés
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

A fájdalom élménye, amely nem csak...

„A beteg fájdalmát és szenvedésének mértékét soha nem kérdőjelezi meg a szakember, hiszen a beteg valós szenvedést él át.” A fájdalom nagyon...

A mellékpajzsmirigy daganatos...

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó felszínén elhelyezkedő, általában 4 darabból álló apró endokrin szerv. Fő szerepe a parathormon (PTH)...

A hurutos köhögés és kezelése

A köhögés a szervezet öröklött, feltétlen reflexe, melynek célja a légutakban lévő anyagok eltávolítása. Mikor beszélünk hurutos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.