• Férfias döntés az egészségért

   Szerző: WEBBeteg

   Beköszöntött a tél. Le kell cserélni az autógumit, akinek van nyaralója, az mehet vízteleníteni és tüzelőt aprítani és évről-évre egyre több az olyan férfi, aki a Movember kezdeményezéshez csatlakozva nem borotválkozott novemberben. A nemzetközi mozgalom szervezői azért kérték fel az urakat a szakáll- vagy bajusznövesztésre, hogy így hívják fel a figyelmet a férfiegészségre, ezen belül is főként a prosztataszűrés fontosságára. (x)

   A leggyakoribb, korral jelentkező férfi tünet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Fontos tudni, hogy ez nem betegség, hanem élettani állapot. Valójában kétféle férfi létezik – szokták mondani az urológus szakorvosok – akinek már kialakult prosztata-megnagyobbodása van, és akinek még csak lesz. Csupán a hormonális eltérések és az életmód miatt egyéni, hogy kinél mikor jelentkezik.

   A problémával azért kellene minden férfinak foglalkoznia, mert kezeletlenül olyan, a mindennapokat megkeserítő tüneteket okozhat, mint a gyakori vizelési inger. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás folyamatának lassítására, a tünetek enyhítésére kiváló vény nélkül kapható gyógyszerek vannak. Ha azonban ezeket nem kezdik el időben alkalmazni, a további növekedést már csak komoly gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel lehet megakadályozni.

   Tudni kell azt is, hogy a prosztata megnagyobbodást kizárólag szűréssel, szövettani vizsgálattal lehet megkülönböztetni a prosztataráktól. Ez utóbbi esetén pedig nagyon fontos, akár életmentő is lehet a korai felismerés.

   Ez a betegség ma már - ha idejében felismerik és megkezdik a korszerű terápiát, illetve elvégzik a szükséges műtéti beavatkozást - kiválóan gyógyítható.

   Prostamol Uno

   Viszont a felismerés, így kezelés nélkül eltöltött idő előrehaladtával jelentősen csökken a túlélés esélye. A prosztatarák pedig szinte teljesen tünetmentes a még jól gyógyítható, kezdeti stádiumban.

   Ezért indították útjára 2004-ben a Movember mozgalmat Ausztráliában, és ezért csatlakozott a kezdeményezéshez számos egyéb ország mellett Magyarország is 2009-ben.

   A prosztataszűréssel kapcsolatban különösen igaz, hogy csak néhány percet szükséges áldozni a vizsgálatra, hogy aztán még hosszú évekig, évtizedekig ráérjünk foglalkozni azokkal a dolgokkal, amik fontosak számunkra.

   Sajnos a szűréshez elengedhetetlen, úgynevezett rektális urológiai vizsgálatot még mindig számos mítosz és téves információ lengi körül. A szerv végbélen keresztül elvégzett, ujjal történő kitapintása ugyan kicsit 

   kellemetlen, de nem fájdalmas, és a serpenyő másik felében a párunkkal, gyerekekkel, unokákkal, barátokkal megélhető évek és élmények állnak. Az orvos számára ez egy rutinmozdulat, számunkra egy percnyi kellemetlenség – egészségünkért cserébe. Ráadásul az 50. életévünk után – vagy ha a családban fordult már elő prosztatatrák, akkor 45 év felett – elegendő évente egyszer felkeresni urológus szakembert.

   Szintén nagyon fontos, hogy akiknél a vizsgálat jóindulatú prosztata megnagyobbodást diagnosztizál, kezdjenek el egy hatékony, a folyamatot lassító, a tüneteket megelőző vagy enyhítő, vény nélküli készítményt szedni.

   A Movember kezdeményezés arra emlékeztetet minket, hogy az évenkénti szűrésnek olyan rutinná kell válnia az életünkben, mint a tél közeledtével elvégzendő „férfi feladatoknak”. 

   Amennyiben még nem jártunk urológusnál, itt az ideje bátor, férfias, felelős döntést hozni, és elmenni a szűrésre.

   Movember mozgalom

    

   Legutóbb frissült: 2016.11.15 11:27
   • WEBBeteg.hu