• A rendszeres önellenőrzés fontossága

   Szerző: Roche

   A diabétesz-terápia sikerét hosszabb távon a szövődmények elmaradása jelzi, rövid távú eredményeiről pedig a vércukormérések adhatnak információt. Mivel a vér glükózkoncentrációja eleve ingadozik egy napi ritmus szerint, és ezen felül azt még befolyásolja az ember aktuális tevékenysége, lelkiállapota, a megelőzően fogyasztott étele, itala is, egy-egy mérés önmagában keveset mond. Ezért a terápia ellenőrzésére a kezelőorvosok időnként több napra is kiterjedő mérési sorozatokat rendelnek. (X - Támogatott tartalom)

   Az életmód-terápiával vagy gyógyszerrel kezelt diabétesz esetében is hasznos lehet az önellenőrzés. Bár azt tudni, hogy egyes ételek, a mozgás, a stressz, a szex általában hogyan hatnak a vércukorszintre, de minden diabéteszes más, csak a saját tapasztalatából tanulhatja meg, hogy rá mi hogyan hat. Ezért mondjuk, hogy az önellenőrzés a betegek kezében nem csupán a szorosabb terápiakontroll eszköze, hanem olyan támasz is, amellyel megtanulhatják a saját cukorbajuk menedzselését. Mindegyikük kitapasztalhatja, mi az, amire érzékenyebb, mi az, ami az ő esetében esetleg lazábban kezelhető.

   Az étkezés előtti és 1,5-2 órával utáni mérés-párokkal akár egyes ételek, vagy hasonló módszerrel akár kellemetlen élethelyzetek (akár egy hivatali ügyintézés) vércukoremelő hatását is kimérhetik. Miként azt is, ahogy egy félórás séta vagy egy könnyed biciklizés csökkenti esetükben ezt az értéket. Így – ismerve a következményeket – arról is könnyebben dönthetnek, hogy mikor mit engednek meg maguknak, s azt is megtanulhatják, hogy a gyógyszereken kívül még milyen hatékony eszközük van a szénhidrát-anyagcseréjük normalizálásra. Az ember vércukorszintjét túl sok dolog befolyásolja ahhoz, hogy minden tényezőt kimérhessen, de vannak

   helyzetek, amelyekben a mérés fontosabb, vagy több hasznos információt ígér. Mindenekelőtt ilyenek az újdonságok és változások: egy szokatlan étel-, vagy alkoholfogyasztás, egy láz, egy betegség, egy utazás, valamilyen új (nem is feltétlenül a diabéteszre kapott) gyógyszer használata, eltérés a szokásos sportterheléstől, vagy valamilyen szélsőségesebb időjárási körülmény. S legfőképpen azok a pillanatok, amikor valaki úgy érzi, túl magas vagy túl alacsony a vércukorszintje. Ilyenkor különösen jó eséllyel lehet hasznosítható tapasztalatokra szert tenni.

   (Roche)

   Legutóbb frissült: 2016.10.21 09:54
   • WEBBeteg.hu