• Nehezen gyógyuló sebek cukorbetegségben

   Szerző: Allegro Kft.

   A magas vércukorszint az egész szervezetben gyengíti a fehérvérsejtek aktivitását, a szövetek regenerálódását és a fertőzések elleni védekezést. Ezzel kedvező közeget biztosít a kórokozók megtelepedésének, így egy egyszerű otthoni baleset is súlyos következményekkel jár. (x)

   A diabéteszes láb elnevezés magában foglal valamennyi tünetet, amely a cukorbeteg lábon kialakulhat. Sebek a cukorbetegek 15%-ánál jelentkeznek. A seb gyógyulása után a betegek 40-100%-ánál a seb 1 éven belül kiújul.

   A rendkívül nagy számra, illetve arra a tényre tekintettel, hogy gyakori az amputáció a menthetetlen részeknél (pl. lábujj vagy akár végtag elvesztése), hangsúlyozottan fontos a gyakori szűrés és megelőzés. A betegeknek meg kell tanítani az önkontrollt, a lábak rendszeres vizsgálatának végrehajtását tükör segítségével. A körömápolást, és a kóros nyomáspontokon a bőrkeményedések eltávolítását a sérülések elkerülése érdekében gyógypedikűrös végezze.

   Mindezek ellenére is előfordul, hogy kialakulnak nehezen gyógyuló, akár hónapokig elhúzódó sebkezelések. Ezen sebek kezelése esetén körültekintően kell eljárni. Külön figyelmet igényel a talpon, lábélen, ujjakon kialakult mély, fertőzött sebek kezelésénél a sebfedők és sebkezelő, sebfertőtlenítő szerek gondos megválasztása.

   A fertőtlenítőszerek között alapvetően abban van különbség, hogy más a hatóanyaguk. A jód és klórhexidin tartalmú szerek mellékhatása, hogy citotoxikusak, ami annyit jelent, hogy a fertőtlenítés mellett visszavetik a sebgyógyulást, mivel károsítják a sejteket.

   Az Octenisept oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Fertőtlenítő oldat, amely alkalmazható a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre.

   A korai felismerés és a szakszerű kezelés javítja az életminőséget.

   (Allegro Kft.)

   Módosítva: 2016.04.15 12:25, Megjelenés: 2016.04.15 12:25