Mit tehet, ha gyakran kínozza haspuffadás?

Szerző: WEBBeteg

A haspuffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, amely a legtöbb egészséges ember életében is előfordult már néhányszor, a népesség 69 százaléka számolt már be puffadásos panaszokról. A puffadás a túlzott gyomor- vagy bélgáztermelés következménye, ami számos kiváltó okra visszavezethető. Hogyan lehet megelőzni a kellemetlen tüneteket? (x)

Sok tényező meghúzódhat a panaszok hátterében1 a táplálkozási szokásoktól kezdve a gasztroenterológiai elváltozásokig, éppen ezért a kezelési mód is több típusú lehet.

A bélgáz összetételének aránya nagyban függ a vastagbélben élő baktériumoktól is, melyek segítik a gasztrointesztinalis traktusban fel nem szívódott élelmiszerek emésztését, mielőtt azok a vastagbélbe kerülnének3.

Milyen tünetekkel jár a haspuffadás?

  • hasi diszkomfortérzés
  • teltségérzet
  • hasfeszülés
  • böfögés
  • bélhangok
  • hasi fájdalom, feszülés

Mi állhat a fokozott gázképződés hátterében?

Az emésztési folyamatokra több külső tényező és egyéni szokás lehet hatással. Sok esetben a panaszokat a rohanó életvitelből fakadó kapkodó evés idézi elő, ami a levegőnyelés2 révén puffadáshoz vezet.

Az sem mindegy, hogy egy-egy étkezés során mennyi ételt fogyaszt el, hiszen a túlevés gyakran okozhatja a gyomor túlterheltségét, ami egyéb tünetek mellett haspuffadással jár.

A stressz alapvetően hozzájárul az emésztési problémák kialakulásához, ezért sok esetben a feszültség okolható a tünetek megjelenéséért. A napi étkezések során bevitt tápanyagok is vezethetnek bélgáz-képződéshez, pl. magas rosttartalmú ételek fogyasztása, puffasztó vagy székrekedést okozó ételek és fűszeres fogások elfogyasztása után gyakori tünet a bélgázok felhalmozódása és a hasi diszkomfort.

A puffadás gyakori jele az irritábilis bél szindrómának (IBS), illetve a táplálékérzékenységnek vagy -allergiának (laktózintolerancia, hisztaminérzékenység, gluténérzékenység) is.

Hogyan kezelhető, hogyan előzhető meg a puffadás?

Az esetek túlnyomó részében az életmódbeli változtatásokkal4 elmúlnak a kellemetlen panaszok: nyugodt, rendszeres táplálkozás, odafigyelve a kisebb adagok gyakoribb fogyasztására a túlevés elkerülése érdekében. Rendszeresen fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, azonban kerülje a szénsavas üdítőket,

továbbá a puffasztó ételeket (hüvelyesek, káposztafélék) és a rágózást. Érdemes étkezési naplót vezetni a tünetek fennállása idején, így könnyen kiszűrhető, mely tápanyagok okozhatnak emésztési zavart. Sokat segíthet állapotának javításában a rendszeresen végzett testmozgás is.

Tüneteit enyhítheti továbbá bizonyos puffadást csökkentő készítményekkel, például szimetikon tartalmú termékekkel, amelyek a bélrendszerben felmalmozódott gázbuborékok falát elvékonyítják – a buborékok felületi feszültségének csökkentésével -, így elősegítik azok könnyebb távozását a szervezetből. Jó megoldás lehet a különféle probiotikumok alkalmazása is, amelyek az egészséges bélflóra fenntartásával szintén hozzájárulnak a megfelelő emésztés visszaállításához.

Amennyiben tünetei súlyosbodnak, keresse fel kezelőorvosát!

1Jackowska A., Lukaszyk A. Przeglad Gastroenterologiczny 2008; 3 (5): 243-246.
2 Dr. Plósz János, gasztroenterológus
3 G. Herold: Belgyógyászat. B+V Lap-és könyvkiadó Kft., Budapest, 2001.
4Gas (flatus) – Topic Overwiev URL: www.webmd.com

(Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia – belgyógyász, hematológus) ESP2016#5327#

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A túlsúlyosaknak elsőbbséget...

Azokban az országokban magas a COVID-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma - derült ki egy nagyszabású kutatásból.

A haspuffadás gyógyszeres kezelése

A haspuffadás egy gyakran előforduló emésztőrendszeri állapot, amelyet okozhatnak bizonyos betegségek, a helytelen életmód vagy egyszerűen csak a nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.