• Mi történik, ha beüt egy daganatos betegség?

   Szerző:
   WEBBeteg

   Óriási érzelmi és anyagi teher is a rákbetegség, amely egyre több embert érint Magyarországon. Háromszázezer magyar ember szembesül ma azzal, hogy a terápiák sok százezres költsége mellett, a munkából való kiesés miatt, a jövedelme is alaposan lecsökken. (x)

   Fontos ezért anyagi értelemben is felkészülni a betegség okozta váratlan helyzetre, hogy a beteg csak a gyógyulásra koncentrálhasson. Persze, legjobb a szűrővizsgálatokon való részvétellel, egészséges életmóddal megelőzni a bajt.

   Nemcsak a beteg, hanem az egész család megrendül egy ilyen hír hallatán: rákot diagnosztizáltak az egyik hozzátartozónál. Szembenézni a következményekkel, egy családtag elvesztésének lehetőségével, a „hogyan tovább” kérdésével, rendkívül nehéz. A modern társadalmakban ez a súlyos élethelyzet egyre gyakrabban fordul elő, hiszen a daganatos megbetegedések vezető halálokká váltak. Magyarországon 300 ezerre tehető a rákbetegek száma és a számuk folyamatosan növekszik – évente több mint 60 ezer új esetet regisztrálnak.

   Szerencsére, egyre többen vannak közöttük azok, akik túlélik a halálosnak tekintett betegséget. 2002-ben világszerte 25 millió túlélője volt a kórnak, 2008-ban már 28,7 millió, 2050-re pedig már közel 70 millióra teszik a rákból felgyógyulók számát. Ez nem pusztán a daganatos esetek számának emelkedésével magyarázható: az egyre hatékonyabb terápiáknak köszönhetően a túlélés esélye, ezzel pedig a felépülők aránya is nő. Magyarország világelső a tüdőrák, a vastag- és végbélrák elhalálozásban, az emlőrák pedig a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Pedig a leghatékonyabb kezelés mellett például az emlőrákos betegek teljes gyógyulásának valószínűsége ma már átlagosan 60-70 százalékos, de akár a 95 százalékot is elérheti, ha idejekorán felismerik a betegséget.

   A leggyakoribb daganatok első tünetei

   Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

   A leggyakoribb daganatok első tünetei - Jelnyelvi verzió>>

   Az egyre költségesebb terápiák, a számos kivizsgálás költsége azonban tetemes anyagi terhet jelent az egyébként is kevés megtakarítással rendelkező magyar családok számára. Ráadásul, a munkából való kiesés a család bevételeit is alaposan leapasztja. Emlő ultrahang, CT, MRI vizsgálatok, kapszulás endoszkópiás vizsgálat – csak néhány példa arra, hogy mi mindenre kell esetenként saját zsebből előteremteni a forrásokat a kezelések során. Összességében 3-7 millió forintos többlet terhet zúdít a betegség a családokra.

   Az NN Biztosító a közelmúltban olyan biztosítási terméket mutatott be, amely épp az ilyen váratlan helyzetekre kínál megoldást. A biztosítás ellensúlyozhatja a kieső jövedelem hatását és fedezetet nyújt a terápia közben felmerülő költségekre. A biztosítás a pénzügyi támogatáson túl kézzelfogható segítséget is nyújt orvosi asszisztencia-szolgáltatásokon keresztül. Ennek jelentőségére egy mellrákból felépült beteg, Laár Anikó mutatott rá: „Én csak az első, téves diagnózis után 10 hónappal tudtam meg, hogy beteg vagyok. Ha már akkor lett volna lehetőségem a másodlagos orvosi véleményre – amely az NN új biztosításánál elérhető – hamarabb megkezdődhetett volna a terápiám.”

   A rendszeres szűrés és a kockázatot csökkentő életmód a legfontosabb, de ez sem óv meg a bajtól, ezért a betegség hatékony kezelésének anyagi feltételeiről is gondoskodni kell. „Fontos, hogy a beteg és családja a gyógyulásra koncentrálhasson és a megváltozott élethelyzetben legalább az anyagiak ne jelentsenek plusz terhet”– fogalmazott Szabó Anikó, az NN marketing, kommunikációs és termékmenedzsment igazgatója az új biztosítást ismertető sajtóeseményen.

   Az új biztosításból származó bevételek 1%-át az NN a Rákbetegek Országos Szervezetének ajánlotta fel, amelyet a szervezet betegségmegelőzésre és betegtámogatásra fordíthat. Az idén 25 éves szervezet a jubileumi évben a megelőzést állítja tevékenysége fókuszába. A szervezet elnöke, ifj Szabó János szerint sokkal többen is túlélhetnék a rákot, ha az emberek egészségesebb életet élnének, és főleg, ha elmennének a szűrővizsgálatokra. Sajnos ez ma még nem gyakorlat. Egy friss kutatás szerint ma az emberek 48 százaléka arra hivatkozva nem jár szűrésre, hogy nem kapnak meghívót rá, további 23 százalékuk pedig arra hivatkozik, hogy nincs ideje rá.

   (NN)

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu