Fájdalommentes vizsgálattal a pajzsmirigy-problémák ellen

Szerző: Diagnoscan Magyarország

A pajzsmirigy betegségek a sokrétű tünetek miatt sokszor nem, vagy későn kerülnek felismerésre. Egyszerű, fájdalommentes vizsgálatokkal könnyen felmérhető a szerv állapota. (x)

Sokféle tünet

Privát Diagnoscan Központok

Mammut II. 4. emelet Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Telefon: +36 1 880 10 16 Mobil: +36 30 568 8210 E-mail:[email protected]

Budapest Bank Center Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 1 803 64 64, Mobil: +36 30 629 27 26

A pajzsmirigy a gége pajzsporca előtt elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormon felelős a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működéséért. Éppen a bonyolult működés miatt a nem megfelelő működése által okozott tünetek is olyan sokfélék lehetnek, hogy a diagnosztizálás mindenképpen szakorvos feladata.

A pajzsmirigy betegségben szenvedők gyakran tapasztalnak rossz közérzetet. A fel nem ismert betegség változatos tünetei, mint például az állandó fáradtságérzet, az idegesség, vagy álmatlanság negatívan befolyásolja a beteg teljesítő képességét, munkavégzését, a hangulati változások társas kapcsolatait tehetik tönkre. Az indokolatlan hízás (vagy éppen a fogyás) is gyanús lehet, különösen, ha mindez megfelelő táplálkozás és mozgás mellett következik be. Megfelelő kezelés hiányában a pajzsmirigy túlműködése mellett továbbra is feszültek, ingerlékenyek leszünk, az alulműködésben indokolatlan fáradtság lehet úrrá rajtunk. Az idejében felismert betegség segíti e panaszok megszüntetését és a megfelelő kezelés segítségével megelőzhető a beteg állapotromlása is.

Kiket érint a pajzsmirigy betegsége?

Pajzsmirigy betegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. A szülések 10-17 százalékában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy-gyulladás alakul ki, amelynek jellegzetes, sokrétű tünetei, kezdetben az erős szívdobogás, az idegesség, később pedig a kimerültség, a testsúly-növekedés, és a hajhullás. A pajzsmirigy betegségek gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruáció zavaroknak. 60 éves kor fölött a nők jelentős részének alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége, ám a legtöbben nem is tudnak róla.

Vizsgálatok a pontos diagnózisért

A vizsgálat során elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, a pajzsmirigy tapintása. A laboratóriumi vérvizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt a TSH-, illetve a pajzsmirigy hormonok (FT3 és FT4) szintjének és a pajzsmirigy autoimmun gyulladását jelző anti-TPO szintjének meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben az orvos feladata.

A pontos diagnózist segíti az ultrahang vizsgálat is, amelynek segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladás fennállására, daganatok jelenlétére lehet következtetni. A vizsgálat nem csak fájdalommentes és gyorsan elvégezhető, de a pajzsmirigy egészének állapotáról is képet ad. A vizsgálat alkalmas arra, hogy segítségével vékony tűvel végzett biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó- vagy rosszindulatúságát. Az idejében felismert elváltozások az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel hatékonyan orvosolhatóak.

Az ultrahangvizsgálatról röviden

Az UH-vizsgálat elsősorban a lágyrészek vizsgálatára alkalmas. Ultrahangnak nevezzük a 20.000 Hz feletti tartományba eső hullámokat, melyek az emberi fül számára már nem hallhatóak. Az orvosi diagnosztikában általában a 2-12 MHz tartományba eső hullámokat alkalmazzuk. Ebben a frekvenciatartományban az ultrahangok biológiai károsodást nem okoznak.

A képalkotás lényege, hogy a különböző sűrűségű anyagok eltérő módon vezetik a hanghullámokat, azok a határfelületeken visszaverődnek. Ezeket a visszavert hanghullámokat használjuk fel a képalkotásban. A hanghullámok előállítása és vétele az adóvevőként működő vizsgálófejjel (transducer) történik. A jelfeldolgozást számítógép végzi, a jeleket frekvenciájuktól függően egy 64 fokozatból álló szürkeskálához rendelik hozzá, és monitoron jelenítik meg. Az igen gyors képfrissítés lehetővé teszi, hogy a képeket mozgóképként (real time) szemléljük.

Ultrahangvizsgálat-típusok:

  • Hasi ultrahang
  • Kismedencei ultrahang
  • Lágyrészek ultrahang vizsgálata (pajzsmirigy, nyaki lágyrészek, emlő, here, hónalji és lágyéki régio, ízületek (például váll-térd)
  • Artériák és vénák falszerkezeti és áramlás vizsgálata, azaz color duplex ultrahang (carotis-vertebralis-subclavia, felső-alsó végtagi artériák és vénák, aorta és zsigeri fő ágai, hasi vénák, a. és v. renalis)
  • Testüregi, azaz endocavitalis vizsgálatok: transvaginalis, transrectalis
  • Ultrahang vezérelt intervenció (finomtű és vastag szövethenger biopszia, punkció, drenázs)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Tehet-e a krónikus stressz az allergia...

Hogyan erősödnek fel a szomatikus (testi) tünetek a pszichét ért stresszfaktorok megjelenésével? Hogyan függ össze a krónikus gyulladás és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.