• Legyen örömteli a mozgás!

   Szerző:
   WEBBeteg

   Ahogy érkezik a jóidő, a napsütés, egyre többen vágnak bele a sportolásba, ám érdemes tudni, hogy egy passzívan, mozgásszegényen eltöltött hosszú időszak után csak fokozatosan szabad elkezdeni a testmozgást. Aki biztosra megy, szakértőkkel méreti fel állapotát. (x)

   Privát Diagnoscan Központok:

   Mammut II. 4. emelet Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Telefon: +36 1 880 10 16 Mobil: +36 30 568 8210 E-mail:[email protected]

   Budapest Bank Center Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 1 803 64 64, Mobil: +36 30 629 27 26
   E-mail: [email protected]

   A sport egyrészről hasznos, mert a rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri státust, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-betegség kialakulásának rizikóját. Másrészről veszélyes lehet, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra.

   A rendszeres testmozgás ezek ellenére mindenkinek javasolt, kifejezetten pedig azoknak, akik esetében a felsorolt rizikófaktorok fennállnak. Fokozott elővigyázatossággal kell elkezdeni bármilyen sporttevékenységet. Javasolt a kezelőorvos véleményét kikérni, mielőtt bárki edzeni kezdene.

   A nem megerőltető tempójú gyaloglás alkalmasabb lehet a kezdeti hónapokban. A pulzusszámot jelentősen emelő gyakorlatok (például futás, úszás, aerobic) nem javasoltak addig, míg a szervezet nem szokott hozzá a rendszeres sporthoz. Bizonyos szív- és tüdőbetegségek esetében, ez a mozgásforma ellenjavallt.

   Több ezer résztvevő bevonásával elvégzett tanulmányok alapján, az ideális testsúly eléréséhez is sokkal alkalmasabb a napi rendszerességgel végzett, kevésbé megerőltető mozgás (pl. közepes tempójú séta), mint heti 2-3 alkalommal végzett edzőtermi edzés. A hangsúly sosem az erőkifejtésen, hanem a napi rendszerességen van.

   Érdemes felmérni állapotunkat

   Régóta tartó mozgásszegény időszak után elkezdett mozgás után fájhatnak az ízületek, csontok, kellemetlen és kényelmetlen lehet a sport, sőt a panaszok a hétköznapokra is kihathatnak: egy táska megemelése is gondot okozhat.

   A Diagnoscan Központokban a mozgásszervi betegségek több nagy csoportját különítik el. A csont-ízületi rendszert érintő leggyakoribb betegségcsoport a degeneratív (kopásos) megbetegedések csoportja, emellett, az előfordulási gyakoriság sorrendjében, a különböző gyulladásos eredetű megbetegedések következnek, de előfordulnak a mozgásszervi rendszerben jó- és rosszindulatú daganatok, illetve igen nagy számban érintik a csont-ízületi rendszert a sérülések okozta elváltozások is.

   Mivel a csont-ízületi rendszer igen komplex felépítésű – hiszen alkotói a csontok, a porcok, illetve a lágyrészek, úgy mint izmok, inak, szalagok, nyálkatömlők (burzák), erek és idegek -, ezek legkomplexebb áttekintését az MR-vizsgálat adja.

   Ne várja meg, míg a fájdalom a mindennapi tevékenységében is korlátozza!


   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu