Újgenerációs rákdiagnosztika: hatékony technológia, célzott kezelés

WEBBeteg
megjelent:

Hamarosan hazánkban is széles körben elérhető lesz egy olyan rákdiagnosztikai módszer, amelyet külföldön már rendszeresen alkalmaznak. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai osztálya egy olyan technológiát dolgozott ki, amellyel jelentősen lerövidíthető a daganatos betegségek diagnosztizálásának időtartama és általa megvalósul a célzott kezelés. (x)

Az intézmény dolgozóinak reményei szerint akár 1-2 hónapon belül is megvalósulhat az, hogy az új technológia a legtöbb ember számára elérhető legyen. A részletekről Dr. Papp Ildikót, a Bay Zoltán Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai osztályának vezetőjét kérdeztük.

Mi a főprofilja az intézményüknek? Mivel foglalkoznak?

- Újgenerációs genomszekvenálás és qPCR alapú humán diagnosztikai módszerek kifejlesztésével, bioinformatikával, minőségirányítással; illetve mikrobiális összetétel meghatározással foglalkozunk a gyógyszeripar, egészségügy, élelmiszeripar, környezetvédelem szektorokban.

A diagnosztikai módszerek fejlesztésén túl az OGYI által engedélyezett GMP laboratóriumunkban gyógyszerminősítést is végzünk. Az osztály munkatársai emellett aktívan részt vállalnak önálló kutatás-fejlesztési projektek létrehozásában és végrehajtásában, melyek részben hazai és európai uniós pályázati források felhasználásával, illetve a hazai és EU-s vállalkozói szféra képviselői megbízásából valósulnak meg.

Legutóbb egy új rákdiagnosztikai rendszer kifejlesztésén dolgoztak. Miért előnyös ez a fejlesztés és hogyan működik?

- Egy olyan diagnosztikai módszer, amely a vastagbél- és tüdőrák esetekben leggyakrabban előforduló mutációk kimutatására és kategorizálására használható. A módszer alkalmas arra, hogy a meghatározott mutációhoz, az aktuálisan elérhető adatbázisokból és a szakirodalmilag javasolt hatóanyagok közül automatikusan hozzárendeljük a leghatékonyabbat, így célzottabb gyógyszeres terápia valósítható meg a beteg számára. Mindenben a szakma szabályai szerint járunk el, és csak olyan célzott diagnosztikát kínálunk, amire gyógyszeres kezelés is elérhető.

Összesen hat ember dolgozott a rendszer kifejlesztésén: Dr. Bihari Zoltán és Bató Emese a szekvenálás, Gálik Bence és Dr. Pach Ferenc Péter bioinformatika, Papp Ildikó a minőségirányítás területéről. A fejlesztői csapat munkáját pedig Dr. Krenács László patológus segítette.

Mindemellett szolgáltatásunkat a konkurencia árainál 3-12-szer olcsóbban tudjuk kínálni. A teljes vizsgálat (48 minta esetében) a mintaátvételtől az eredményközlésig hét nap. Az időtartam és az ár függ az egy körben megvizsgált minták számától, alap esetben a diagnosztikai eljárás díja 50.000 F
t.

Évente 70 ezer új daganatos betegséget ismernek fel. Fel vannak arra készülve, hogy mindenki számára elérhető legyen ez az új technológia?

- Mivel rengeteg beteg érintett a daganatos megbetegedésekben, ezért sajnos jelenleg még nem vagyunk felkészülve arra, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a kifejlesztett módszer; azonban már több partnercéggel is kapcsolatban vagyunk, ezért ha igény merülne fel rá, rövid időn belül tudjuk bővíteni a hálózatot. A partnerhálózatunk bővítésével pedig 1-2 hónapon belül minden beteg számára elérhetővé válik ez az technológia.

A módszer már most is elérhető egy átlagember számára is. Jelenleg a minta levétele, illetve a diagnózis kiállítása partnercégünkön, a szegedi T-sejt Orvosdiagnosztikai Kft. Daganatpatológiai és Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriumon keresztül történik, míg a minta szekvenálását és az eredmények bioinformatikai kiértékelését a laborunkban végezzük el.

Mik a hosszabb távú terveik?

-Véleményem szerint 1-2 éven belül van arra reális esély, hogy ezt a fajta diagnosztikai eljárást az OEP támogassa. Céljaink között szerepel továbbá az is, hogy szeretnénk a Közép-európai régió egyik piacvezető genetikai szolgáltatójává válni. A jelenlegiek mellett, a felmerülő igényeknek megfelelően a közeljövőben a szolgáltatási portfóliónk bővítését is tervezzük. Laborunk által nyújtott szolgáltatások magas szakmai színvonalú kutatás fejlesztési munka eredményei. Hosszú távú stratégiánk az, hogy versenyképes árak mellett, biztosítsuk a profi minőségi munkát a rutin diagnosztikai szolgáltatásaink során is.

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai Osztály

Cím: 3519 Miskolc, Iglói út 2.
Tel.: +36 30 5444793
E-mail: [email protected]
web: , www.bayzoltan.hu

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.