• Újgenerációs rákdiagnosztika Magyarországon is

   Szerző: WEBBeteg

   Hamarosan Magyarországon is elérhető lesz egy olyan újgenerációs rákdiagnosztikai módszer, amelynek segítségével drasztikusan lerövidülhetnek a daganatos betegségek azonosítását szolgáló vizsgálatok. Az új technológia jelentősége nemcsak a gyors diagnosztikát, hanem a célzott, hatékonyabb kezelést is lehetővé teszi.

   A Bay Zoltán Nonprofit Kft. Medicinális Informatikai osztálya egy olyan rendszer fejlesztésén dolgozik, amelyeket a jövőben elsősorban a kórházakban és a magánorvoslás területén hasznosíthatnak. A külföldön már rendszeresen alkalmazott technológiát szeretnék minél előbb az átlagemberek számára is elérhetővé tenni, ezért olyan kórházak, egészségügyi intézmények jelentkezését várják, amelyeknek fontos a személyre szabott orvoslás és a valós igényeknek való megfelelés.

   Miért fontos a gének meghatározása?

   A rosszindulatú daganatok kialakulásáért felelős molekuláris mechanizmusokat, az ezen megbetegedésekkel összefüggésbe hozható géneket, azok mutációit a szakemberek egyre jobban ismerik. A daganatok kialakulásában szerepet játszó mutációk célzott gyógyszeres gátlása a napjaink dinamikusan fejlődő terápiás lehetősége.

   Tudta?

   Magyarországon a daganatos betegségek előfordulása és az ebből eredő halálozás kiemelkedően magas. Évente mintegy 9.000 új tüdőrákos és 8.000 új vastagbélrákos beteg kerül felfedezésre, és az éves együttes halálozás közelíti a 15.000-et.

   A vastagbél- és tüdődaganatokkal kapcsolatba hozható mutációk adatbázisa, a legújabb kutatásoknak köszönhetően, folyamatosan bővül, ami egyre újabb lehetőséget teremt a diagnózisok pontosítására, egyes daganat típusok genetikai elkülönítésére, de lehetővé teheti a célzott hatóanyag kiválasztást is, újabb esélyt adva a gyógyszeres kezelés hatékonyságának növelésére.

   Hogyan valósul ez meg?

   A Bay Zoltán Nonprofit Kft. Medicinális Informatika Osztályának Medicina Laboratóriuma és a szegedi T-sejt Orvosdiagnosztikai Kft. Daganatpatológiai és Molekuláris Diagnosztikai Laboratóriuma által közösen kifejlesztett diagnosztikai csomag a vastagbél- és tüdőrák esetekben leggyakrabban előforduló mutációk kimutatására és kategorizálására használható. A módszer alkalmas arra, hogy a meghatározott mutációhoz, az aktuálisan elérhető adatbázisokból és a szakirodalmilag javasolt hatóanyagok közül, automatikusan hozzárendeljék a leghatékonyabbat, így célzottabb gyógyszeres terápia valósítható meg a beteg számára.

   Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

   A vastagbélrákos és tüdőrákos betegekből származó mintákból az EGFR, BRAF, NRAS, KRAS, PIK3CA gének genetikai eltéréseinek teljes elemzésével foglalkoznak.

   A diagnosztikai csomag ennek az 5 legfontosabb génnek a feltérképezéséből áll, és nemcsak az ismert, de mindezidáig le nem írt mutációk azonosítására is alkalmas. A technológia során a betegnél azonosítani tudják, hogy melyik gén (pl. EGFR) okozza a daganatos megbetegedést, és kiválasztják azt a kezelési módot, gyógyszert, amely a leghatékonyabban gyógyítja azt. Nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy a daganatos betegség diagnosztizálása 3—5 nap alatt elvégezhető.

   (WEBBeteg)

   Legutóbb frissült: 2015.03.30 14:25
   • WEBBeteg.hu