Elege van a szemüvegből vagy a kontaktlencséből? Szabaduljon meg tőle pár perc alatt!

Szerző: Optimum Látásjavító Lézerközpont

Biztosan utálja azt az érzést, amikor drága szemüvege eltörik, esetleg szívesen megszabadulna attól a reggeli rituálétól, ahogyan felhelyezi a szemére a kontaktlencsét. Egy pár perces beavatkozással nem csak visszanyerheti éles látását, hanem akár soha nem tapasztalt élménnyel lepheti meg saját magát vagy szeretteit. (x)

A lézeres szemműtétek típusai

A lézeres beavatkozások sokfélesége elbizonytalaníthatja elsőre, ezért először tisztázzuk, hogy milyen típusok és eljárások léteznek, illetve ezeknek milyen előnyeik vannak. A lézeres látásjavító kezeléseket ma már minden esetben precíz szoftverrel, számítógépes vezérléssel végzik. Az egész művelet alig vesz igénybe pár percet, így nem terheli meg a szervezetet, és lelkileg is könnyebbséget jelent a gyors módszer. A kezelések lényege, hogy a szaruhártya alakját megváltoztatják annak függvényében, hogy a páciens látását pontosan milyen optikai elváltozás korlátozza. Az előzetes vizsgálatok alapján teljesen egyénre szabható a kezelés, így maximalizálva a műtét sikerét – a probléma súlyosságától és típusától függően többféle kezelési program közül választhatunk. Emellett különbség lehet a lézeres szemműtétek között abban is, hogy a korrekciót a szaruhártya melyik rétegében végzik. Ezek alapján megkülönböztethetünk felszíni és lebenyképzéses technikákat.

Lebenyképzéses eljárások

Az ezt a technikát alkalmazó eljárások lényege, hogy a szaruhártya külső rétegén kialakítanak egy kerek védőlebenyt, amit felhajtva a lézerrel elérik a kezelendő felületet. Ezek az eljárások fájdalommentesek, és a páciens akár már másnap visszatérhet megszokott tevékenységéhez. A legújabb fejlesztés ebben a kategóriában a FEMTOLASIK, amely a legpontosabb és így egyben a legbiztonságosabb kezelést teszi lehetővé, ráadásul nagymértékben alkalmazkodik a páciens egyéni adottságaihoz is.

Felszíni eljárások

Ezeket a szemműtéteket az jellemzi, hogy a lézeres kezelés előtt eltávolítják a szaruhártya hámrétegét – de több módszer is létezik erre. A LASEK esetén alkohollal lazítják fel a hámréteget, majd a lézer elpárologtatja a szükséges mennyiségű szövetet a szaruhártyáról. Az Epi-LASIK speciális esetekben alternatíva, ekkor egy rendkívül precíz eszköz alkalmazásával választják le a hámréteget. A legrégebbi módszer azonban a PRK, amelynél mechanikusan távolítják el a felső szövetréteget. A felszíni eljárásokat követő 2-3 napban fájdalom jelentkezhet, és fényérzékenységgel is számolni kell, ugyanakkor nagy előny, hogy a szem védőrétege tökéletesen regenerálódik.

Hogyan válasszunk?

Mindenkinek az egyéni egészségi állapotától és szemészeti eredményeitől függ, melyik kezeléssel lehet a legjobb látásélességet elérni. Célszerű olyan intézményt felkeresni az érdeklődőknek, ahol minél több eljárást alkalmaznak sikeresen, így nagyobb az esély arra, hogy valóban a leghatékonyabb kezelésben fognak részesülni. Magyarországon az Optimum Látásjavító Lézerközpont az egyedülállóan széles kínálatában 14 különböző lézeres kezelést biztosít. A teljes körű kivizsgálás után egy konzultáción az intézmény orvosai az összes kérdését megválaszolják, és együtt választhatják ki a legmegfelelőbb eljárást.

(Optimum Látásjavító Lézerközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Dr. Fáklya Mónika: A...

December végén megérkezett hazánkba az első adag vakcinaszállítmány. Az Európában elsőként engedélyezett Pfizer/BioNTech-oltóanyaggal...

Milyen látásproblémák és milyen...

A fénytörési hibákat szemüveg és kontaktlencse mellett lézerrel és bizonyos esetekben szemlencseműtéttel is lehet korrigálni (meg lehet oldani)....

Hogyan zajlik a lézeres szemműtét...

Cikkünkben a lézeres szemműtét típusairól, menetéről, a szükséges előkészületekről és a műtét utáni teendőkről, tudnivalókról olvashat.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.