Miben nyújt mást a képalkotó szűrővizsgálat más szűrővizsgálatokhoz képest?

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

Egészségünk megőrzéséhez fontos a rendszeres, vitaminokban gazdag, egészséges táplálkozás, valamint a testmozgás. Fontos továbbá, hogy néha egy-egy pillanatfelvételt készítsünk testünk állapotáról, melyben nagy segítségünkre lehetnek a modern képalkotó diagnosztikai eszközök. (x)

Nem mindegy, milyen szűrővizsgálatra megyünk és hová. Ebben segít nekünk Dr.Tombácz Andrea, radiológus szakorvos, orvosigazgató.

Mit jelent az, hogy képalkotó vizsgálat?

- Ez jelenti a hagyományos röntgen felvételeket, ultrahang vizsgálatokat, mammográfiát és CT-, valamint MR-vizsgálatokat. Segítségükkel gyakorlatilag valamennyi szerv- és szervrendszer nagy pontossággal megjeleníthető, a bennük kialakult szerkezeti eltérés esetenként milliméteres nagyságrendben kimutatható.

Egyre többet halljuk a szűrővizsgálatok fontosságát, rengeteg szűrőcsomag található a piacon. Miben adnak többet a képalkotó szűrőcsomagok? Miben mások, mint a fellelhető többi szűrőcsomag?

- A képalkotó diagnosztika ma már olyan láncszem (mérföldkő) az orvoslásban, ami megalapozza a helyes terápiát. Képalkotó berendezések segítségével bele látunk a szervezetbe, és a mai modern eszközök segítségével nagyon pontos képet tudunk kapni a szervezet egészségi állapotáról. Panaszok esetén a célzottan összeállított képalkotó szűrőcsomag segítségével (amennyiben a legmodernebb technikai feltételek állnak rendelkezésünkre) a legkisebb szerkezeti eltérés is kimutatható és a további kivizsgálás vagy már a terápiás megoldás is csak arra az egy problémára irányulhat. Állapotfelmérés (panaszmentes páciens) esetén talált morfológiai eltérés szintén rövidebb úton, célirányosan orvosolható vagy egy lépésben kizárható a betegség.

CT-berendezés

Milyen vizsgálatok vannak, és milyen betegségek felderítésére?

- A szűrővizsgálatok célja éppen az, hogy a tüneteket még nem okozó, maradéktalanul gyógyítható elváltozásokat már korai stádiumban kimutassuk, és a páciens minél előbb megkaphassa a megfelelő terápiát. Ha egyértelmű tünetek jelentkeznek valamelyik szervrendszer területén, a fenti módszerek kombinálásával célirányosan lehet a szűrőcsomagokat alkalmazni, így pl. magas vérnyomás, fejfájás, mozgásszervi panaszok, hormonzavar fennállása esetén. Teljesen tünetmentes esetben, mintegy állapotfelmérésre a legérzékenyebb képalkotó eszközként teljes test MR-vizsgálat is végezhető. De alkalmas a teljes test MR már ismert daganatos betegség kiterjedésének megítélésére is.

A teljes test MR, ahogy a nevében is szerepel, a test egészét lefedő MR-vizsgálati mérések sorozatából áll, egy áttekintő, kóros eltérést „kereső” vizsgálat. Nem pótolja azonban az egyes szervek, testtájékok célzott és részletes vizsgálatát. Ezért amennyiben a natív teljes test MR-vizsgálat során egy adott szerv vagy testtáj területén egyértelmű vagy gyanús elváltozás kerül felismerésre, úgy az egy célzott, egy régiós, kontraszt anyagos MR-vizsgálattal tovább vizsgálandó illetve értékelendő.

CT-vizsgálat közben

Állítólag hosszú várakozási idő van egy-egy MR- vagy CT-vizsgálatra. Igaz ez?

- Az államilag finanszírozott ellátásban sajnos valóban hosszúra nyúltak a várakozási idők, ami térítéses, önköltséges szolgáltatás igénybe vétele esetén 1-3 napra rövidülhet. Emellett Budapesten a Mammut II-ben és a Bank Centerben található privát központunkban exkluzív környezetben, modern gépeken, segítőkész, nagy szakmai tapasztalattal bíró kollégáink végzik a vizsgálatokat és segítenek személyreszabott szűrőcsomagot választani.

Milyen tünetre, betegségre milyen vizsgálat adhat választ és milyen pontossággal?

- Kicsit elnagyolva a módszerek lehetőségeit pl. a rtg. felvételekkel kontrasztanyag nélkül alapvetően a csont, tüdő, emlő ábrázolhatók. Az UH vizsgálat a lágyrészeket, a CT és MR valamennyi szövetféleséget ábrázolni tudja. Az idő rövidsége miatt a módszerekhez rendelhető betegségek felsorolása helyett inkább kiragadnék néhány jellemzőt. Pl. Mammográfia során az emlő komprimálásával speciális röntgensugár tartomány és detektor segítségével nagy részletgazdagságú felvétel nyerhető.

A legújabb lehetőség napjainkban változatlan sugárdózissal rétegfelvételek készítése, ami sűrűbb szerkezetű emlők megbízható megítélését is lehetővé teszi. Az agy és gerincvelő betegségek CT helyett MR-rel sokkal érzékenyebben megítélhetőek. A tüdő legpontosabb vizsgáló módszere a CT.UH-gal nem vizsgálható a tüdőállomány és a csontok szerkezete.

A páciens hogyan készüljön, mi várja a vizsgálat alatt?

- A képalkotó vizsgálatok általában nem járnak kellemetlenséggel. MR vizsgálat során leggyakoribb probléma a klausztrofóbia és erős zajhatás, ami a legkorszerűbb berendezéseknél a nagyobb csőátmérővel, feszültségoldó képi animációval, zenével, valamint zajcsökkentő technikával csökkenthető.

Azoknál a vizsgálatoknál, ahol nem az emésztőrendszer a vizsgálat célja, illetve a páciens nem kap intravénás vagy innivaló kontrasztanyagot, nem szükséges a koplalás. Fontos tudni, hogy iv. kontrasztanyaggal történő vizsgálat előtt 4 órával csak ételt nem szabad fogyasztani, a szénsavmentes víz kifejezetten ajánlott a szervezet megfelelő hidráltsága érdekében.

Kik vannak kizárva, kik azok, akik nem vizsgálhatók?

- MR vizsgáló helyiségbe nem vihető olyan páciens, akinek nem MR kondicionális szívritmus szabályozó vagy neurostimulátor berendezésük van, illetve mágnesezhető anyagból készült, régebbi fajta érklip van az agyi ereiken. Erről a páciensek általában rendelkeznek írásos dokumentációval. Ennek hiányában a vizsgálat az elmozdulás illetve melegedés kockázata miatt nem végezhető el. Kisgyermekeken és terhes, valamint szoptató anyákon röntgen sugárzással járó eljárás csak nagyon alapos indokkal, a kockázat/haszon arány mérlegelésével alkalmazható.

Melyiknek milyen mellékhatása lehet?

- Mellékhatásról nem beszélhetünk. Az ionizáló sugárzással működő röntgen vizsgálatoknak, mammográfiának és CT-vizsgálatoknak kockázata van, ezért fiatal szervezetekben a gyors sejtoszlás miatt lehetőség szerint nem alkalmazzuk. Ezeknél a vizsgálatoknál mindig mérlegelni kell, hogy a vizsgálattal nyerhető információ mennyiben járul hozzá a beteg gyógyulásához. Fontos hangsúlyozni, hogy ma már nagyon modern berendezésekkel dolgozunk.

Az UH és MR vizsgálatoknak mai tudásunk szerint nincs a szervezetet károsító hatása. Az intravénás kontrasztanyagok legfontosabb szövődménye lehet allergiás reakció.

Mit kell tudni a kontrasztanyagról? Miért lehet rá szükség? Minden esetben kötelező?

- Több formája és beadási lehetősége van a kontrasztanyagoknak. A képalkotó vizsgálatokhoz napjainkban leggyakrabban intravénás kontrasztanyagot alkalmazunk. Célunk egy-egy kérdéses elváltozás pontosabb megítélése, esetenként jó vagy rosszindulatúság eldöntése a kontraszthalmozási dinamika alapján. Kontrasztanyag adása soha nem lehet kötelező, a beteg beleegyezése is szükséges hozzá. Ismert allergia esetén nem adható.

recepcioszúrésdiagnosztikadiagnosztikadiagnosztikadiagnosztikadiagnosztikadiagnosztikadiagnosztikadiagnosztika

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.