• Irritábilis Bél Szindrómám van?!

   Szerző: .

   Az irritális bél szindróma (IBS) betegség a becslések szerint a felnőtt lakosság 10-20 százalékát érinti. Sokunknak sejtelme sincs arról, hogy éppen mi zajlik vele, csak panaszkodunk és járunk orvosról orvosra, mire a sok negatív lelet végre az IBS diagnózisát szüli meg, és megnyugodhatunk, de megnyugodhatunk-e?(x)

   Ha Ön is küzd a betegséggel, vagy csak gyanakszik arra, hogy az IBS áll a tünetei mögött, olvassa el az alábbi betegtörténeteket, és ne hagyja Ön sem, hogy a betegség eluralkodjon az életén.

   Flóra, 28 éves - A gyomorpanaszaim 2012 júniusában, egy olaszországi nyaralás után kezdődtek. A vakáció utolsó napján hányással és hasmenéssel járó vírusfertőzést kaptam, ami 1-2 nap alatt rendbe jött. Vagyis azt hittem. Ezt követően azonban elkezdtek megváltozni a székletürítési szokásaim: a heti 2-3 alkalom helyett, napi egy, később akár napi három alkalommal látogattam a mellékhelyiséget. Nagyon kényelmetlen és aggasztó volt. Eközben folyamatosan puffadtam, de sokszor hányingerem és hasi fájdalmaim is voltak. A gasztroenterológus végül IBS-t diagnosztizált. Életmódváltást javasolt. Soha nem dohányoztam, nem fogyasztok alkoholt, mondhatni rendszeresen sportolok, ezért „csak” a táplálkozásomra kellett kicsit jobban odafigyelnem. Mára azt mondhatom, hogy egy kis odafigyeléssel szinte teljesen tünetmentes vagyok.


   DrProbiotikum

   Az IBS kialakulását gyakran egy fertőzés előzheti meg, és az úgynevezett fertőzést követő IBS alakul ki. A fertőzés károsíthatja a bélflórát. A betegek a fertőzés lezajlása után szembesülhetnek a bélrendszer megváltozott működésével. Gondoljunk az IBS-re, ha a fertőzés után megváltozik a székürítés (gyakoriság, állag) és hasi panaszok csatlakoznak a változáshoz. Az IBS kivizsgálása megnyugtató lehet mind az orvosnak, mind a betegnek.

   Zoltán, 42 éves - Körülbelül egy éve elég furcsa székletürítési szokásaim lettek: hol hasmenéssel, hol székrekedéssel küzdöttem.  Voltam orvosnál, sokat, aki végül azt mondta, hogy nincs rendben a bélflórám a sok antibiotikum miatt, amit korábban szedtem.  Probiotikumok szedését és diétát javasolt, hogy ezek segítsék a bélflórám helyreállását. Azóta minden rendben van, és jelenleg is tünetmentes vagyok.

   Anna, 30 éves - Fél éve még nem igazán tudtam, hogy mit jelent az IBS szó, de sajnos a stressz olyannyira rányomta a bélyegét az egészségemre, hogy egy életre megtanultam mit jelent ez a három betűs rövidítés.  Alig múltam harminc, és teljesen élvezhetetlenné tette az életem az irritális bél szindróma betegség.

   DrProbiotikum

   Az IBS egyik oka a bélflóra megváltozása lehet. A belekben visszaszorulhatnak a normális bélflóra törzsei, mint a Lactobacillusok és a Bifidobacteriumok, helyettük kóros és sokszor káros baktériumok szaporodhatnak fel.

   Nem gondoltam, hogy az olyan ártalmatlannak tűnő tünetek, mint a hasmenés, hasfájás és a puffadás mögött egy betegség rejlik, amely megoldásra vár, ezért kezdetben sajnos nem is vettem komolyan az egészet.

   Később viszont már olyannyira állandósultak a tünetek, hogy nem mertem munkát vállalni sem, többek között azért, mert nem tudtam, hogy teljesítek majd. Folyamatosan fáradt voltam, és szinte állandósultak a hasi görcseim, illetve a mosdóba is egyre gyakrabban rohangáltam.  Rossz volt a közérzetem, és szinte már depressziós lettem attól, hogy soha nem vagyok igazán jól. Úgy éreztem, hogy ez így nem mehet tovább, ezért - bár eleinte eszem ágában sem volt - felkerestem egy szakorvost, aki tudatta velem, hogy ez bizony az irritális bél szindróma betegség.

   Letöltés

   Töltse le ingyenesen Dr. Székely György gasztroenterológus szakorvos által publikált „Az irritábilis bél szindróma korunkban” című tanulmányát>>

   Persze számtalan kérdésem volt: Mitől alakult ki? Együtt kell most már élnem ezzel, vagy lehet kezelni? Mégis mit csináljak, hogy jobb legyen? Vagy ez már örökké így marad?

   Az orvos próbált a kérdéseimre válaszolni, de nem tudott mindenre egyértelmű választ adni, mert a mai állás szerint a betegség oka még nem teljesen tisztázott. A találgatások szerint a stressz vagy egy korábbi bélfertőzés is kiváltó tényező lehet, de mivel nagyon jellemző rám a szorongás, én inkább az előzőre gondolnék, ha már szóba került. Sokat köszönhetek az orvosomnak, mert segített, hogy az IBS-t ne halálos ítéletként éljem meg: megnyugtatott, hogy van kiút ebből az állapotból, és panaszaim eredményesen kezelhetőek.

   A kezelés legfontosabb része az életmódváltás. Nagyon nehéz volt, ugyanis soha nem diétáztam korábban. A fűszeres dolgokat le kellett cserélnem egészséges ételekre, és a napi egy-két étkezést több alkalommal kellett megoldanom – talán ez volt a legnehezebb része. Az orvosom az életmódváltás mellett probiotikumot ajánlott, a bélflórám miatt.

   A stressz enyhítésére egy pszichológus felkeresését javasolták, azonban a tünetek elmúltával erre úgy éreztem, már nincs szükségem.

   Nem volt könnyű időszak számomra, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy ha az IBS tüneteit észleli magán, forduljon egyből orvoshoz.

   DrProbiotikum

   Az IBS tüneti nagy szélsőségeket mutathatnak, a betegség lehet enyhe, alig észlelhető, de jelentős életminőség-romlást okozva rá is telepedhet a mindennapokra. Súlyos esetekben még hangsúlyosabb a betegség kivizsgálásának a szükségessége. A betegség és tüneteinek kézbentartásához a jó orvos-beteg kapcsolat is fontos, hogy a beteg együttműködése megfelelően jó legyen az orvossal. Irritábilis Bél Szindróma kóroka még ismeretlen maradt, de a bélflóra rendellenessége állhat a tünetek fellépése mögött.


   A cikkben megtörtént esetek szerepelnek a név és az adatok megváltoztatásával. A betegség tüneteinek és a betegek viselkedésének jobb érzékeltetésére bizonyos stilisztikai és apróbb tartalmi változtatások történtek.

   (Vitaminkosár Kft.)

   Legutóbb frissült: 2015.05.06 00:00
   • WEBBeteg.hu