Fájdalommentes vizsgálatokkal az életért

Szerző: Diagnoscan Magyarország

Gyors vizsgálati módszerekkel ma már időben megelőzhetők olyan rettegett betegségek, mint a vastagbélrák, szívinfarktus vagy a stroke. Miért nem ad önmagának egy esélyt? (x)

A nők és az infarktus

Diagnoscan-elérhetőségek

Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
Budapest – MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház): 06-30-944-68-60
Debrecen: 06-30-944-69-20
Győr: 06-30-944-68-55
Szeged: 06-30-944-69-50

Korábban úgy tartották, a hirtelen szívhalál leginkább a férfiakat fenyegeti, pedig a szívizom vérellátásának elégtelensége miatt kialakult infarktus egyre több nőt is veszélyeztet.

A szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik az elhízás, a folyamatos ülőmunka, a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterin- és/vagy vércukorszint, valamint a normálistól eltérő vérzsírérték. A szívizom működéséhez szükséges, oxigénben gazdag vért ugyanis a koszorúerek szállítják a szívhez, és ha ezek falában zsíros lerakódások, majd meszesedések képződnek, akkor érszűkület alakul ki. Abban az esetben, ha a szívkoszorúér szűkülete az ér teljes elzáródását okozza, megszűnik az adott szívizomrész vérellátása, azaz szívinfarktus alakul ki, ami igen súlyos, életveszélyes állapot.

A nőknél különösen jelentős rizikófaktornak számít ezeken kívül a dohányzás és a stresszes életmód is. A menopauza is növeli a szívinfarktus valószínűségét, a változókortól a nőknél megközelítőleg ugyanakkora az esélye az infarktusnak, mint az azonos korú férfiaknál, sőt amennyiben a rizikófaktorok valamelyikével társul, meg is haladhatja azt!

Fokozott munkahelyi stressznek kitett döntéshozók

Menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki hosszú ideje fokozott stresszben él, azonban leginkább a vállalatok közép- és felsővezetőire, a magánvállalkozások irányítóira jellemző, hogy állandó feszültségben telik az életük. Munkájuk természetes velejárója a stressz. A fokozott munkahelyi stressznek kitett döntéshozók kialakuló betegségei, a gyomorfekély, a magas vérnyomás, az alvászavar stb. mellett nagy a veszélye a szívinfarktusnak és a stroke-nak is.

Szívbarát életmóddal, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással, a stresszes életmód kerülésével azonban megelőzhető a baj. Mindezek mellett a veszélyeztetett egyéneknél rendkívül nagy szükség van a rendszeres szűrővizsgálatokra!

Szívkoszorúér-szűkületek szűrése

Az egyik legmodernebb, legbiztosabb eredményt adó, fájdalommentes szűrési módszer a kardiológiai CT-vizsgálat. Az új, nagyteljesítményű, sokdetektoros berendezésekkel végzett vizsgálatok során az adatgyűjtés sebessége olyan gyorssá vált, hogy éles képek nyerhetők a mozgó szervekről, például a percenként 70-80-szor összehúzódó szívről is.

A kardiológiai CT-vizsgálat nem jár fájdalommal. Egy vénás injekció beadása után, az előkészületekkel együtt is alig 20 perc alatt csaknem 100 százalékos biztonsággal kizárható a koszorúér-szűkület, illetve megjeleníthetők a szűkületet okozó plakkok, anatómiai elváltozások. A vizsgálat során 1 mm-nél vékonyabb szeletekkel ábrázolható a szív, így a koszorúérrendszer mellett a szív egyéb elváltozása, például a szívüregek tágassága vagy a szívizom vastagsága is feltérképezhető.

Fájdalommentes vizsgálatokkal az életért

Vastagbél CT-vizsgálat

A vastagbél daganatos megbetegedéseiből származó halálesetek többsége megelőzhető lenne, mert a végbél- és vastagbélrák korai-, illetve megelőző állapotának felismerésére, szűrésére számos módszer áll rendelkezésre. Különösen fontos a szűrés azoknál, akik kevés növényi rostot fogyasztanak, akiknél rendszeresen fordul elő vastagbél-gyulladás, akiknek a családjában vastagbél daganatot diagnosztizáltak, illetve akinél korábban vastagbél polip igazolódott. Az 50 év felettieknél a gastroenterológusok legalább egy szűrést ajánlanak.

A vastagbélrák korai felismerésével a teljes gyógyulás valószínűsége igen nagy. A vastagbél-daganat előállapotának, az adenomának, vagy polipnak a szűrésére, valamint a daganat korai felismerésére biztosít lehetőséget a vastagbéltükrözés alternatívája, a CT-kolonoszkópia, amellyel még azelőtt kimutatható a daganat, mielőtt annak gyanúja székletvizsgálatnál felmerülne.

A vizsgálat során röntgensugarak segítségével jeleníthető meg a vastagbél részletes képe egy számítógép képernyőjén. A virtuális (vagy CT-) kolonoszkópia egy különleges hasikismedencei CT-vizsgálat. A vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel töltik fel, majd feltöltés után hason és háton fekvő helyzetben rövid “sorozatfelvétel” következik.

A speciális kiértékelés során a vastagbélről a vastagbél-tükrözéshez hasonló képek nyerhetők. A vizsgálattal az endoszkópos béltükrözéshez képest altatás nélkül, lényegesen kisebb megterheléssel nyerhető információ a bélfalról a bél ürege felől. Ugyanezen vizsgálattal nemcsak a belülről látható a bél, hanem környezete, a bélfalon kívüli elváltozások, a has egyéb szervei, a hasi-kismedencei nyirokcsomók állapota is megítélhető.

Ultrahangos érvizsgálat: gyors és fájdalmatlan vizsgálómódszer

A stroke megelőzésében is segíthet

A vizsgálómódszerrel kimutatható a nyaki artériák elmeszesedése, szűkülete és elzáródása is. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy csökken az agyi vérátáramlás, ami átmeneti oxigén- és tápanyaghiányt okoz az agyszövetben. Ilyenkor a beteg szédülést, rövid ideig tartó, múló látás-, mozgás-, vagy beszédzavar tüneteit észleli, mellyel azonnal orvoshoz kell fordulni. Súlyos esetben az agyállomány tartósan károsodhat, a tünetek súlyosbodnak, és kialakul a stroke-nak nevezett állapot.

Sokan az időhiány miatt kellemetlen testi tüneteik ellenére sem fordulnak orvoshoz. Talán nem is gondolják, hogy fejfájás, szédülés, átmeneti látás-, vagy beszédzavar, séta közbeni lábfájdalom, esetleg fájdalmas lábdagadás hátterében érbetegség állhat. Nekik javasolt a doppler érvizsgálat, egy gyorsan elvégezhető, fájdalmatlan eljárás, mely információval szolgál a szervezet ereinek, artériáinak és vénáinak állapotáról.

Ereink szállítják a vért létfontosságú szerveinkhez. Jó működésük biztosítja sejtjeink megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátását.

Sokak által ismert tény, hogy az artériás rendszer betegsége esetén szűkület vagy tromboembólia, a mélyvénák kóros áramlása esetén trombózis alakulhat ki.

A Doppler-elven alapuló ultrahangos vizsgálatot ereink állapotának felmérése érdekében igen széles körben alkalmazzuk. Egyik leggyakoribb felhasználási területe a felszín közelében elhelyezkedő nyaki artériák vizsgálata (carotis és vertebralis Doppler), ugyanis ezek az erek felelősek az agy megfelelő vér- és oxigénellátásáért.

Hasonló módon vizsgálhatóak a végtagi artériák és vénák, melyek szűkülete vagy elzáródása alsó végtagi keringészavart okoz. Ér ultrahang segítségével vizsgálható a méhlepény, a köldökzsinór és a magzati érrendszer is, mely a terhességről és a születendő gyermek egészségéről ad felvilágosítást.

Kiknek ajánlott az ultrahangos érvizsgálat?

Fájdalommentes vizsgálatokkal az életért

Agyi és végtagi keringészavar leggyakrabban azoknál jelentkezik, akik egészségtelen életmódot folytatnak, dohányoznak, mozgás-szegényen élnek, kezeletlen magas vérnyomás-betegségtől, cukorbetegségtől és magas koleszterinszinttől szenvednek. Az ér ultrahang vizsgálat lehetővé teszi az erek szűkületének felismerését és lehetőséget ad arra, hogy az idejében alkalmazott terápiával a szövetek károsodása megelőzhető legyen.

Az artériás érvizsgálat eredményéből következtetni lehet a szervezet többi ereinek, így a mélyebben fekvő, nehezen vizsgálható koszorúsereknek vagy veseartériáknak az általános állapotára is, mivel megfigyelések azt mutatják, hogy a nyaki erekben tapasztalt falmegvastagodáshoz hasonló fokú elváltozásokra kell számítani ezekben az artériákban is.

Mammográfia: az alattomos mellrák ellen

Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre.

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és ez az, ami miatt a betegek sokszor nem fordulnak idejében orvoshoz. Önvizsgálattal tapintható csomót keresünk, de van az emlőráknak olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik. A szűrővizsgálat célja az emlőben zajló esetleges folyamatnak olyan kicsi méretben való észlelése, amikor még eltávolításával gyógyulás érhető el. Ezért nagyon fontos, hogy az érintett korú, panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre.

Ön mit tesz meg azért, hogy ne legyen rákos?

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vírus terjedése és a kórházi...

Az Egyesült Királyságban február 22-én, hétfőn közzétett, két egymástól független vizsgálatból származó adatok azt mutatták, hogy a COVID-19...

Fauci: a koronavírus az életünk...

Bár az új fertőződések, sőt a megbetegedések száma is bizonyos térségekben csökkenni kezdett, annak arányában, ahogyan egyre többen kapják meg a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.