• Milyen típusai vannak a fejfájásnak?

   Szerző: Mediator Group

   A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalomtípus. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan lehessen csillapítani, meg kell határozni a fejfájás típusát.(x)

   A fejfájásokat két állapotra lehet osztani: primer és szekunder fejfájás. A primer fejfájáson belül négyféle típust különböztetünk meg: migrén, tenziós fejfájás, cluster fejfájás valamint egyéb fejfájások.

   Hirdetés

   Migrén

   A migrén általában rohamokban jelentkező, lüktető, féloldali fejfájás. Két típusa van: az aurával társuló migrén, mely a rohamok kb. negyedét adják, valamint az aura nélküli migrén, mely a rohamok 75-80%-át adják. Mindkét típus tünetei hasonlóak, visszatérő erős-lüktető fejfájás, melyhez rosszullét, fény- és hangérzékenység társul. Gyakran előfordul, hogy a beteg képtelen elvégezni a napi teendőit és ágyba kényszerül a roham csillapodásáig. Nőknél háromszor gyakoribb a migrén, mint a férfiaknál. A migrén hossza fél órától akár egy hétig is elhúzódhat. Ha migrénre utaló tünetei vannak, a leghatékonyabb kezelés érdekében mindenképp kérjen orvosi segítséget (pl. fejfájás ambulancia).

   Tenziós fejfájás

   Bár a migrén elég gyakori, a fejfájások nagy része a tenziós fejfájás csoportjába tartozik. Ez a típus jóval enyhébb lefolyású, egyhe vagy közepes fájdalommal jár. A jellegzetes tünet a tompa, nem túl erős fájdalom, amely szinte szoros övként veszi körül a fejet. A tenziós fejfájás egyformán érinti mindkét nemet, és nem befolyásolja jelentősen a napi életritmust. Általában nappal lép fel a fájdalom, és fizikai aktivitásra (pl. séta a friss levegőn) csökkennek a tünetek.

   Cluster fejfájás

   Ez a típusú fájdalom meglehetősen ritka, a betegek mindössze 0,1%-át érinti. Jellemzően féloldali, erős fájdalommal jár, mellyel a vegetatív idegrendszer azonos oldali működészavarával járó tünetek is kísérik. Rendszerint 6-8 hétig tart, naponkénti 1-2 órás epizódokkal. Ilyenkor nagyon erős fájdalom jelentkezik, melyet a fájdalommal azonos oldalon könnyezés, orrfolyás, orrdugulás kísér.

   Egyéb fejfájások

   A primer fejfájásokhoz tartoznak például a hideginger okozta fejfájás, a megerőltetéssel összefüggő fejfájások, valamint a szexuális aktivitással kapcsolatos fejfájások. A leggyakoribb a hideginger-fejfájás, például ha egy nagy adag nagyon hideg fagylaltot nyelünk le, ami fejfájást provokál.

   Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

   Fejfájás csillapítása

   A csillapítatlan fejfájás nagyon sok esetben ártalmas, ugyanis a fájdalom megakadályoz abban, hogy megfelelően koncentráljunk a feladatunkra, amely akár komoly veszélyeket is magában rejthet. A fájdalom tűrése az emberi kapcsolatainkra is negatív hatással lehet, valamint stresszt okoz a szervezetben, ami hosszú távon rendkívül káros. Ezért is fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás.

   (Mediator Group)

    

   Legutóbb frissült: 2013.05.04 11:05
   • WEBBeteg.hu