• Ételintolerancia! - Lehet, hogy ez áll panaszai hátterében!

   Szerző: Izinta kft.

   Került már Ön olyan helyzetbe, hogy visszatérő panaszainak okát a leggondosabb orvosi vizsgálat sem tudta kideríteni? Vagy, hogy a „próbálgatásos” alapon szedett gyógyszerek, kezelések, egyéb gyógymódok egyaránt hatástalanoknak bizonyultak? Gondolt már arra, hogy a kellemetlen tünetek okozója az ételintolerancia lehet? (x)

   A március elejei, az „Utazás” kiállítással párhuzamosan megrendezett VitalExpo-n az Izinta standján az odalátogatók megismerkedhettek az ételintolerancia alapjaival.

   Az emésztésünkkel kapcsolatos számos kellemetlenség, a bőrpanaszok, a gyógyszereknek ellenálló migrénes fejfájás, egyes légzési, nőgyógyászati, ízületi fájdalmak hátterében gyakran egy manapság egyre jobban elismert ok, az ételintolerancia áll. Bár sokkal gyakoribb, mint az ételallergia, a figyelmeztető tüneteket ma még nem mindenki kapcsolja össze az ételintoleranciával.

   Szakemberektől hitelesen a VitalExpo-n

   Nem túlzás azt állítani, hogy a 2013. február 28 - március 3 között a budapesti Vásárvárosban megrendezett VitalExpo kiállításon talán a legtöbb látogatót az Izinta Kereskedelmi Kft. vidám, zöld pólót viselő csapata vonzotta a cég ételintolerancia standján.

   A kiállítás három napja alatt több ezer látogató - gyermekek, fiatalok, középkorúak és idősek - kért és kapott tanácsokat a folyamatosan jelenlévő orvos, dietetikus és természetgyógyász szakértőktől. A cég a kiállításon mutatta be először az ételintolerancia csillaggyümölccsel szimbolizált öt pillérének koncepcióját. 

   1. pillér - Tünetek

   Az ételintoleranciát gyakran még a szakemberek is összekeverik az allergiával, pedig a két betegség már a tünetek szintjén is jól elkülöníthető egymástól.

   Az aránylag ritkán (a népesség 2-2,5 %-ában) előforduló ételallergia gyorsan jelentkező, nagyon heves, akár az életet is veszélyeztető jellegzetes tünetekkel jár. A sokkal gyakoribb ételintoleranciára jellemző panaszok ezzel szemben jóval lassabban (leghamarabb 1-3 nap alatt) és enyhébb formában jelentkeznek.

   Jelenlegi ismereteink szerint az ételintolerancia tüneteinek hátterében bélrendszerünk bizonyos szakaszainak károsodása, a bélfal „kilyukadása” áll. Emiatt egyes, még le nem bomlott táplálékfehérjék áthatolhatnak a lyukas bélfalon és bekerülnek a vérkeringésbe, ahol az immunrendszerünk hevesen védekezik ellenük. Végsősoron a védekező reakció eredményeképpen kialakuló és különböző szerveinkben lerakódó, úgynevezett „immunkomplexek” okozzák a kellemetlen tüneteket.

   2. pillér – Oknyomozás

   A leggyakoribb ételintoleranciával kapcsolatba hozható panaszok


   • Emésztéssel kapcsolatos panaszok: puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés, hányinger, súlyproblémák, Crohn betegség, IBD, IBS,
   • Bőrpanaszok: bőrpír, kiütés, ekcéma
   • Idegrendszeri panaszok: migrénszerű fejfájás, álmatlanság, depresszió
   • Légúti panaszok: rendszertelen köhögés, orrmelléküreg gyulladás
   • Nőgyógyászati panaszok: menstruációs problémák
   • Reumatológiai panaszok: ízületi fájdalom, gyulladás
   • Gyermekkori speciális viselkedési problémák: hiperaktivitás, autisztikus tünetek súlyosbodása

   Tüneteinkkel először mindig orvoshoz forduljunk, aki elvégzi az általa indokoltnak tartott laboratóriumi, vagy műszeres vizsgálatokat. Az esetek nagy részében itt ki is derül a panaszainkat okozó betegség.

   Amikor azonban a tünetek mögött konkrét betegséget a legalaposabb vizsgálat sem tud felfedni, akkor merülhet fel annak gyanúja, hogy panaszainkért valamilyen ételre, táplálékkomponensre mutatott ételérzékenység lehet a felelős.

   Hogy melyik étel, vagy összetevő lehet a „bűnös”, annak megállapítására ma már megbízható immunológiai diagnosztikai tesztek adnak választ.

   3. pillér - Diagnózis

   Az ételintolerancia diagnózisa a szervezetünk által „nem-kedvelt” élelmiszerek fehérjéivel szemben termelődött védekező molekulák kimutatásán alapul. Két ilyen tesztkészlet (kit) is hozzáférhető Magyarországon:

   • a patikákban is beszerezhető, otthon is elvégezhető FoodDetective teszt egy csepp ujjbegyvérből kevesebb, mint háromnegyed óra alatt egyidejűleg 46 ételféleséggel, illetve ételkeverékkel szemben termelődött ellenanyagok kimutatására alkalmas.
   • A csak szaklaboratóriumban elvégezhető, a legmodernebb chip technológiát alkalmazó FoodPrint (Genearrayt) teszt viszont több mint 220 ételféleséget vizsgál. 

   4. pillér - Diéta

   Az elvégzett ételintolerancia vizsgálat kimutatja, hogy mely ételeket kell táplálkozásunkból kihagynunk, vagy más táplálékkal helyettesítenünk. A helyesen összeállított és betartott diéta második-harmadik hetétől már megkezdődik a tünetek enyhülése, emésztőrendszerünk regenerálódása. A diéta összeállításánál – különösen gyermekek, idősek, vagy komolyabb betegségben szenvedők esetében – érdemes táplálkozási szakember (dietetikus) tanácsát kikérni.

   5. pillér - Gyógyulás

   A diéta során szervezetünk lassan rendbe jön, regenerálódik. Az ártalmas ételek elhagyása mellett a folyamat fontos tényezője szervezetünk öngyógyító képessége. Elősegíthetjük a gyógyulást étrend-kiegészítőkkel, pre-és probiotikumokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel is. Az optimális kombináció megtervezéséhez célszerű természetgyógyász szakember segítségét igénybe venni.

   Az ételintolerancia napjaink egyik igen elterjedt betegsége. Az időben felismert, az immunológiai tesztekkel azonosított és a megfelelő diétával, illetve kiegészítőkkel kezelt betegeknél a tünetek részlegesen, vagy teljesen eltűnnek, sőt sok esetben később a diéta is elhagyható. Így igen sok ember életminősége tartósan javulhat, amely mind a beteg, mind a környezete számára felbecsülhetetlen előnyökkel jár.

   (Izinta kft.)

   Legutóbb frissült: 2013.03.13 10:44
   • WEBBeteg.hu