A cukorbetegség kezelése

Szerző: WEBBeteg - Támogatott tartalom

A cukorbetegség kezelésének – bármilyen típusú is legyen a diabetes - egyik alappillére a helyes étrend. Emellett 1. típusú cukorbetegségben az inzulin, 2. típusú diabetesben először a szájon át bevehető gyógyszerek (antidiabetikumok), majd itt is az inzulinkezelés adják a második pillért. Nagyon fontos megemlíteni a megfelelő testmozgást, mivel ez a szervezet inzulinigényét csökkenti, ezzel hozzájárul a jobb anyagcsere-helyzethez. (X)

A ma elfogadott diéta az összetétel szempontjából 50% szénhidrátot, 20% fehérjét és 30%zsiradékot tartalmaz. Az étrendnek mindig egyénre szabottnak kell lennie, azaz, ha fogynia kell a betegnek, csökkentett kalóriatartalmú étrendet kell tartani, amennyiben nem szükséges a testsúlycsökkentés, akkor a kornak és nemnek megfelelő kalória- és szénhidrátbevitel szükséges. Kerülni kell a vércukrot hirtelen emelő, gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását, és a napi étrendet 5 esetleg 6 alkalomra kell elosztani.

Az inzulinkezelés kezdetben állati szervezetekből kivont inzulinokkal történt, ma már humán rekombináns inzulinkészítményeket használunk

Hatástartam szempontjából hosszú, közepes, rövid és ultrarövid hatástartamú inzulinkészítmények vannak forgalomban. Ezekkel egyénre szabott kezelést lehet beállítani, amivel megpróbáljuk a lehető legoptimálisabb helyzetet elérni, mind az anyagcsere, mind pedig a beteg életvezetése szempontjából. A ma elérhető legkorszerűbb inzulinkészítményekkel akár már a nagyon kiszámíthatatlan életet élő, elfoglalt üzletembereknek is megfelelő inzulinkezelést lehet alkalmazni. Rendelkezésre állnak az ún. inzulinpumpák is, ezek a készülékek a beteg bőre alá juttatják az inzulint nagyon kis sebességgel a nap folyamán, és az étkezésekkor egy gomb segítségével a plusz inzulin is adagolható. Ez a rendszer közelíti leginkább az élettani normális viszonyokat. Természetesen a vércukorszinteket rendszeresen mérni kell itt is.

A2. típusú cukorbetegség alapvetően más, mint az inzulinhiányos 1. típusú, hiszen itt az inzulinhatás nem elégséges, bár inzulin van a szervezetben. Az ilyen betegek nagyon sokszor elhízottak, ennek talaján alakul ki a kórállapot. Ezeken a betegeken szájon át alkalmazott készítményekkel (orális antidiabetikumok) lehet segíteni, amelyek különbözőképpen hatnak.

Vannak a szénhidrátok felszívódását gátló gyógyszerek, és vannak olyanok, amelyek inzulinra érzékenyebbé teszik a szervezetet, vagy fokozzák az inzulin elválasztását
Ezeket önmagukban, vagy kombinációkban alkalmazzák. Nagyon fontos, hogy az ilyen betegek is pontosan betartsák a számukra előírt diétát, mert így jelentősen javítható a vércukorprofil és késleltethetőek a szövődmények, valamint az inzulinkezelés indítása, amely a 2 típusú diabeteses betegekben csak akkor jön szóba, ha tablettákkal már nem érhető el a megfelelő vércukorszint.

Legyen tisztában vércukorértékeivel! Látogasson el a diabvilag.hu oldalára és fedezze fel a 360º View Átfogó Vércukorszint-értékelő Rendszert.

Amennyiben regisztrál a www.360.diabvilag.hu oldalon, úgy nemcsak a 360° View Vércukorszint-értékelő Rendszer online adatlapját töltheti ki, de részt vehet a Diabétesz Kontroll Program nyereményjátékában is!

diabétesz nyereményjáték

A játékban való részvétellel megnyerheti a több száz értékes nyeremény egyikét, valamint speciális kedvezményeket is igénybe vehet.

Módosítva: 2013.02.04 00:01, Megjelenés: 2013.02.04 00:01
Címkék: Nyereményjáték
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.