• Egy alattomos betegség : Előzze meg időben!

   Szerző:
   WEBBeteg

   Menedzserbetegsége bárkinek lehet, aki hosszú ideje fokozott stresszben él, azonban leginkább a vállalatok közép- és felső vezetőire, a magánvállalkozások irányítóira jellemző, hogy állandó feszültségben élnek.

   A fokozott munkahelyi stressznek kitett döntéshozók kialakuló betegségei, a gyomorfekély, a magas vérnyomás, az alvászavar stb. mellett nagy a veszélye a szívinfarktusnak és a stroke-nak is. A krónikus stressz következtében változatos, gyakran szervi eltérésre nem visszavezethető tünetek is kialakulnak. Kezdetben a hangulati zavarok tapasztalhatók: fáradékonyság, nagyfokú fáradtság érzés, ingerültség, hirtelen hangulatváltozások, dühkitörések.

   Hirdetések

   Szív- és érrendszeri betegségek első tünetei és veszélyei

   A szív- és érrendszeri problémák kezdetben a vérnyomás és/vagy a pulzusszám emelkedésében nyilvánulnak meg. A kardiológiai státusz romlásával először terhelésre, majd spontán is jelentkező mellkasi fájdalom alakulhat ki, amely a szív koszorúsereinek szűkületét, illetve fenyegető szívizominfarktust jelezhet.

   Szívbarát életmóddal, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással, a stresszes életmód kerülésével megelőzhető a baj. Mindezek mellett a veszélyeztetett egyéneknél rendkívül nagy szükség van a rendszeres szűrővizsgálatokra. A menedzserszűrés lehetővé teszi, hogy diagnosztizálhassák és időben kezelhessék az olyan korai stádiumban lévő betegségeket, amelyek tünetei még nem jelentkeztek. A vizsgálatokat ajánlott rendszeres időközönként elvégeztetni.

   Szívkoszorúér szűkületek szűrése

   Szívkoszorúér elmeszesedés esetében az elmeszesedett, beszűkült ér akadályozza a vérkeringést, ezáltal a szívizom vérellátottsága romlik. A betegség lehetséges tünetei közé tartozik a szorító érzés a mellkasban, baloldali mellkasi fájdalom, bal oldali, és/vagy mellcsont mögötti, esetleg bal váll és kar fájdalom, amit angina pectorisnak neveznek. Ha egy alvadt vérdarabka (azaz vérrög) elzárja a már amúgy is szűk eret, szívinfarktus is kialakulhat.

   Az egyik legmodernebb, legbiztosabb eredményt adó, fájdalommentes szűrési módszer a kardiológiai CT-vizsgálat. Az új, nagyteljesítményű, sokdetektoros berendezésekkel készülő vizsgálatok során az adatgyűjtés sebessége olyan gyorssá vált, hogy éles képek nyerhetők a mozgó szervekről, például a percenként 70-80-szor összehúzódó szívről is.

   Kardiológiai CT-vizsgálat

   Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

   • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
   • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
   • Debrecen: 06-30-944-69-20
   • Győr: 06-30-944-68-55
   • Szeged: 06-30-944-69-50

   A kardiológiai CT-vizsgálat alkalmas rá, hogy kiszűrje a koszorúerek szűkületét már akkor, amikor tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek. Különösen nagy veszély leselkedik azokra, akiknek magas a koleszterinszintje, a vérnyomása, sok stressznek vannak kitéve (menedzserbetegség), esetleg dohányoznak, zsírosan táplálkoznak. Azoknak is érdemes fokozottan figyelniük, akik családjában szív- és érrendszeri betegség fordult elő.

   A kardiológiai CT-vizsgálat gyors, 20 percet vesz igénybe, és fájdalommentes. Egy vénás injekció beadása után felvételek készülnek a szívről (1 mm-nél vékonyabb szeletekben), ezek után pedig láthatóvá válnak a koszorúér és a szív elváltozásai, a plakkok, a fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések. A kardiológiai CT-vizsgálat szinte 100 százalékos eredményt ad, birtokában a kardiológus orvos dönthet a további vizsgálatok szükségességéről, esetleg a kezelés módszeréről. A gyógyszeres terápia mellett valószínűleg életmódváltásra is szükség lesz, szívbarát életmód, megfelelő táplálkozás, rendszeres mozgás és a stressz kerülése a cél.

   Az idő pénz, a mai rohanó világunkban ebből van a legkevesebb. A Diagnoscan Magyarország Kft. várakozási idő nélküli, azonnal kivitelezhető szűrővizsgálatokra biztosít lehetőséget, amelynek térítéses vonzatáról a Diagnoscan Központokban és a www.diagnoscan.hu weboldalon tájékozódhat.

   CT vizsgálat - Vizsgálati helyek


   Az összes nem speciális CT-vizsgálat: Budapest, Cegléd, Debrecen, Győr, Hódmezővásárhely, Orosháza, Salgótarján, Szeged
   CT angiográfiák: Budapest, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged
   CT enterográfia, colonográfia (virtuális colonoscopia): Budapest, Debrecen, Győr, Szeged
   Szív CT-vizsgálat (CT coronarographia): Bp-Péterfy, Győr, Szeged, Debrecen
   CT vezérelt intervenció: Bp-Péterfy, Debrecen, Győr, Szeged

    

   (Diagnoscan Magyarország)

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu