• A megbízható orvosi diéta

   Szerző: Premiumhealth

   A túlsúly és az elhízás manapság az egyik legelterjedtebb és a legnehezebben kezelhető betegség, amely ráadásul további súlyos szövődmények kialakulását eredményezheti. A fogyókúrás és koplalókúrás módszerek száma szinte végtelen. A legtöbb fogyókúrának közös problémája azonban, hogy azokat nem táplálkozással foglalkozó szakemberek állítják össze tudományos tapasztalatok alapján, nem megbízható orvosi kontroll mellett történik, ezért gyakran eredménytelenek; rosszabb esetben akár károsak is lehetnek.(x)

   A testsúlyproblémákkal foglalkozó orvosok és dietetikusok nem is szívesen használják a túlsúly leadását szolgáló módszerek esetében a fogyókúra kifejezést. A szakemberek szerint évek óta tartó helytelen életvitelünket és rossz szokásainkat nem kúraszerűen, hanem véglegesen kell megváltoztatnunk.

   Amikor fogyunk, zsírsejtjeink leadják a bennük felhalmozódott zsírsavakat, és zsugorodni kezdenek, de még hónapokig nem pusztulnak el, a fogyókúra végeztével alig várják, hogy újra feltöltődhessenek. Sok módszernek éppen ez a hátránya: rövid idő alatt kecsegtet nagymértékű fogyással, majd a „kúra” végével a leadott kilók néhány hónap alatt visszatérnek (jojó effektus). Szélsőséges esetekben ráadásul a különböző fogyókúrás készítmények súlyos szervi (máj, vese) károsodásokat is okozhatnak.

   Miben más a Premium diéta?

   A „Premium Diet” egy olyan speciális orvosi diéta, amelynek legfontosabb alapszabálya, hogy kizárólag orvosok kezelhetik a pácienseket. A program részeként a szakorvos kéthetente tartott tanácsadáson beszéli meg a pácienssel az újabb időszakra vonatkozó feladatokat és témaköröket. A páciens így teljes körű ismeretet kap az étkezési szokásokkal, a test működésével és a mozgással kapcsolatban. A szakorvos elmagyarázza neki, hogyan működik a teste, és milyen következményekkel járnak korábbi és a program által átalakított táplálkozási szokásai.

   Dr. Heinz Gyaky(BadTatzmannsdorf, Ausztria) 10 évvel ezelőtt vezette be Ausztriában a Premium diéta német koncepcióját. 300 orvost tanított be a programra, több ezer pácienst fogyasztott le, amikor eldöntötte, hogy Magyarországra is elhozza tudását és tapasztalatait. Magyarországon 2005 óta működik a „Premium Diet” orvosi diétaprogram, amely alapvetően a német (osztrák) koncepció továbbfejlesztése.

   A Premium diéta 4 elemből áll:

   • folyamatos tanácsadás
   • helyes táplálkozás
   • rendszeres mérés
   • megfelelő mozgás

   Országszerte jelenleg közel 40 Premium orvos praktizál, köztük Prof. Dr. Halmy László európai obezitológus, az Elhízástudományi Társaság elnöke, és Dr. Tóth Tamás obezitológus, aki televíziós megjelenéseivel segít a túlsúly kockázatának megértésében és kezelésében. 2005 óta több ezer elégedett pácienst kezelnek a Premium program szerint az orvosok.

   A Premium diéta élettani alapjai

   Mivel az emberi szervezet csak alacsony inzulinszint esetén képes a testzsírok bontására, a diéta az étkezések közötti alacsony inzulinszinten alapul. A napi három étkezés közötti 4–6 órában a Premium-páciensek csak vizet vagy teát isznak. Így mindig akad 2-3 óra az étkezések között, amikor a test a zsírbontásból származó energiát használja fel. Hogy a fogyókúra alatti alacsony kalória bevitel mellett ne alakuljon ki alultápláltság és fehérjehiány, a reggelit és a vacsorát egy étkezést kiváltó italpor helyettesíti. Az ebédet a beteg ízlésének megfelelő átlagos étkezés adja. Így a páciensek hozzájutnak a minden szükséges fehérjéhez, vitaminhoz, nyomelemhez. A kb. 1200 kalóriás diéta átlagban heti 1 kg zsír lebontását eredményezi.

   Az orvos kéthetente nemcsak a testsúlyt és haskörfogatot méri meg, hanem a testösszetételt is meghatározza egy orvosi bodyimpedancia mérő készülékkel (BIA). A műszer az izomsejtek állapotát is méri, és segítségével megállapíthatók egyéb betegségek (vesebetegség, fehérjehiány, egyéb étkezési zavarok stb.) is.

   A diétás program kezdete után 6-8 héttel következik a program mozgási része. Itt elsődlegesen nem sportról beszélünk, a cél valójában a rendszeres mozgási szokások kialakítása. A Premium programban a mozgás elsődlegesen a súly megtartásában, nem pedig az intenzív fogyás fázisában játszik szerepet.

   A szakszerűen összeállított és felügyelt diéta program nemcsak a biztonságos, egészségünk veszélyeztetése nélküli fogyást segíti, hanem azt is, hogy fenntartható módon és a jó közérzet megőrzésével sikerüljön leadni a felesleges kilókat.

   (Premiumhealth)

   Legutóbb frissült: 2012.06.04 10:27
   • WEBBeteg.hu