A nyákoldás szerepe a légúti fertőzésekben

Szerző: Ambroxol-TEVA - Támogatott tartalom

A hideg, nedves időben sokkal gyakrabban kell szembenéznünk a légúti megbetegedésekkel és fertőzésekkel. Lehűlt nyálkahártyáink védelmi funkciói legyengülhetnek, így szervezetünk fogékonyabbá válik a légúti fertőzésekre, amely kedvez egyes kórokozóknak is. (x)

Leggyakrabban a téli nátha tüneteivel kell megküzdenie szervezetünknek, mely bár vírusok által alakul ki, de sok esetben bakteriálisan is felülfertőződik. A nátha mellett az influenza is gyakran előfordul, amely szintén vírusos megbetegedés.

A légúti fertőzések tünetei

A légúti fertőzések vezető tünetei a fokozott orrváladékozás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, köpetürítés, illetve sok esetben általános tünetként jelentkezhet fejfájás, láz vagy a hőemelkedés is.

Ambroxol-TEVA

  • Az Ambroxol-TEVA vény nélkül is kiadható gyógyszer.
  • Hatóanyaga: Ambroxol-hidroklorid.

A tünetek egy részét a fokozott váladékképződés, illetve ennek a váladéknak letapadása okozza. A tapadós váladék arra ösztönzi a szervezetet, hogy megpróbálja eltávolítani a légutakból a sűrű, letapadt nyákot. Ezt a tisztulási folyamatot a köznyelv hurutos köhögésnek hívja. A nyák a felső légutak és az alsó légutak nyálkahártyáján is képződik, de lerakódhat az orrmelléküregekben is. A felső légutakból lecsorgó váladék, az alsó légutakat ingerelve állandó köhögési ingert okoz. Az orrmelléküregekben felszaporodott váladék fájdalmat is okozhat.

Ilyen esetekben szükséges a nyákoldásra gondolnunk, melyben segítségünkre lehetnek az Ambroxol-TEVA készítmények.

A légúti fertőzések kezelésében a váladékoldásnak központi szerepe van

Az Ambroxol-TEVA váladékoldó hatásának köszönhetően a sűrű, letapadt nyákot elfolyósítja és fellazítja, amit aztán a szervezet könnyebben el tud távolítani. Amellett, hogy segíti a szervezetből a letapadt váladék kiürülését, megfázás idején légzőrendszerünket is támogatja, erősíti.

A következő kedvező hatásai ismertek:

  • Feloldja a tüdőben és légutakban kórosan besűrűsödött, tapadós nyákot.
  • Elfolyósítja a tüdőben és a légutakban letapadtsűrű nyákot.
  • Az Ambroxol-TEVA a nyáktermelő mirigyeket is stimulálja oly módon, hogy az általuk termelt nyák már eleve a termelődéskor hígabb halmazállapotú legyen.
  • Serkenti a csillószőrök mozgását, mert a légutak felületét szőnyegként borító csillószőröcskék feladata, hogy ostorszerű csapásokkal felfelé mozgassák a képződött nyákot. A megfázáskor besűrűsödött nyákot nehezebb mozgatni, ezért különösen hasznos, hogy az Ambroxol-TEVA nemcsak a nyákot folyósítja el, de a csillószőrök mozgását is élénkíti.
  • Serkenti a surfactant, vagyis a tüdőhólyagocskák felületén lévő, filmszerű, vékony réteg képződését is, amely nagyon fontos védelmi szerepet játszik a hólyagocskák kifeszítésében. Megfázáskori károsodásuk következtében a hólyagocskák némileg „összeesnek”, ezzel megnehezíthetik a légzést. Az Ambroxol-TEVA hatásának köszönhetően azonban, a gyógyszer szedése serkenti a tüdőt e vékony surfactant réteg képzésére, ezzel segít a hólyagocskák feszesen tartásában, megkönnyítve ezzel a légzést.

Antibiotikumok szedése mellett is használható

Megfázásos tünetekre a háziorvosok gyakran nyákoldót ajánlanak. Néhány nyákoldónál azonban előfordulhat, hogy bevételüket nem javasolják az antibiotikummal egy időben, mert megváltoztatják az antibiotikumok hatását. Az Ambroxol-TEVA nem befolyásolja az antibiotikumok működését, ezért szedésekor azok hatása nem csökken.

Hurutos tünetek jelentkezése esetén alkalmazza az Ambroxol-TEVA termékcsaládot már a tünetek jelentkezésekor, akár antibiotikum szedése mellett is!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Ambroxol-TEVA)

Módosítva: 2012.01.12 13:59, Megjelenés: 2012.01.12 13:59
Címkék: Nyákoldó
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Tehet-e a krónikus stressz az allergia...

Hogyan erősödnek fel a szomatikus (testi) tünetek a pszichét ért stresszfaktorok megjelenésével? Hogyan függ össze a krónikus gyulladás és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.