• Ne ess pánikba - az abortuszmentes Magyarországért

   Szerző: Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság

   A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) tovább folytatja a „Ne ess pánikba” elnevezésű ismeretterjesztési kampányát, amelynek célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ez által a nem kívánt terhességek számának csökkentése.

   Ugyanakkor a kampány segítségével a Társaság fel kívánja hívni a figyelmet az abortusz veszélyeire és arra, hogy akkor is van megoldás, ha a védekezésbe hiba csúszott, és még nem jött el a gyermekvállalás ideje. A védekezés fontosságát jelképezi a kampány jelmondata ”véletlenül, védetlenül”, ugyanakkor ezt sugallja, hogy „Ne ess pánikba” – „Van megoldás”.

   Hirdetés

   Magyarországon 2000-ben közel 60 000 terhesség-megszakítás történt, az ezt követő években ez a szám csökkent, 2008-ban már alig több mint 44 000 abortuszt végeztek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a 25–29, illetve a 30–34 éves korosztálynál figyelhető meg, ugyanakkor a húsz év alatti korcsoportban lényeges változás nem történt, holott számukra a reprodukciós karrier kezdetén a megbízható fogamzásgátlás nagyon fontos.

   Összegezve hazánkban sajnos még ma is óránként öt terhesség-megszakítást végeznek. Való igaz, az elmúlt évtizedben évről évre csökkenés mutatkozott a terhesség-megszakítások számát illetően, azonban ennek mértékével a Társaság tagjai nem elégedettek, éppen ezért tovább küzdenek az abortuszok visszaszorításáért.

   A szülők felelőssége is

   Kevés és hiányos a szexuális felvilágosítás


   A magyar fiatalok elégedetlenek a jelenlegi szexuális felvilágosítással - derült ki az egyik óvszergyártó cég által megrendelt kérdőíves felméréséből. A kérdőívet 1500 magyar, 15 és 22 év közötti fiatal töltötte ki. A felmérés szerint sokan szeretnék, ha a felvilágosítás többről szólna, mint egy biológia óra, örülnének, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne. Az átadott információ mennyisége sem elegendő, mert a válaszadóknak csak alig több mint fele ismerte a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségeket a HIV-en és a szifiliszen kívül. Hiányos szexuális felvilágosítás>>

   Prof. Dr. Bártfai György, a MCSNTT elnökének véleménye szerint a fiatalabb korosztálynál a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel.

   A Társaság országos szintű tudatformáló munkája ellenére a magyar tinik még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetőségeiről, ugyanakkor nem ismerik a menstruációs ciklusukat.

   Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése mind a mai napig tabutémának számít. A szülők segítsége nélkül pedig minden felvilágosító tevékenység könnyen kudarcot vallhat. Fontos, hogy beszélgessenek gyermekükkel a szex kérdéseiről, az együttlét veszélyeiről, és közösen fedezzék fel a gyermekeik számára az „új világot”.

   Minden tinédzsernek egyenlő esélyt kell adni arra, hogy a modern fogamzásgátlási módszereket megismerje, és azok közül nőgyógyásza segítségével választhasson.

   A „Ne ess pánikba” kampány célkitűzései

   Ugyanakkor Bártfai professzor úgy véli, annak ellenére, hogy tapasztalható némi javulás a tizenévesek körében a fogamzásgátlás tekintetében, bőven akad még tennivaló ezen a területen. Ezt szolgálja többek között a „Ne ess pánikba” elnevezésű kampány, amely elsősorban a sürgősségi fogamzásgátlásra, az abortuszok megelőzésének egyik hatékony módszerére, valamint a művi terhesség-megszakítás veszélyeire, kockázataira, az első abortusz következményeire hívja fel a figyelmet.

   A kezdeményezés létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, hazánkban ugyanis aggasztóan magas azoknak a fiataloknak az aránya, akik egyáltalán nem vagy nem megfelelően védekeznek. A kampány elsősorban őket hivatott segíteni, hogy ne maradjanak „véletlenül, védetlenül”. Az abortuszok kockázataival kapcsolatban a professzor kihangsúlyozta, hogy a terhességmegszakítás tartós károsodást, sokszor meddőséget okozhat. Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal nagyobb a spontán vetélések és a koraszülések aránya, nem beszélve a lélektani teherről, amelyet a beavatkozás okoz a nőknek. A fogamzásgátlással kapcsolatban, mint a professzor mondta, nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ismeretekre, ugyanis a biztonságos módszerekről, pl. a hormonális fogamzásgátlásról számos tévhit él a köztudatban.

   Van megoldás!

   A sürgősségi fogamzásgátlást népszerűsítő kampány tudatosítani kívánja a fiatal lányok körében azt, hogy ha védekezésbe netán hiba csúszik és fennáll a veszélye a nem kívánt terhességnek, akkor is van megoldás, a fogamzás elkerülhető, nem kell mást tenni, mint élni a sürgősségi fogamzásgátlás módszerével. Mindent el kell követni azért, hogy minél kevesebben éljenek a művi abortusz lehetőségével – tette hozzá a professzor.

   A kampány ugyanakkor a megfelelő szexuális és erkölcsi nevelésre is buzdít, mert csak így érheti el a célját. Mindenképpen el kell ültetni a köztudatban, hogy nem kell kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli szeretkezés után, hiszen erre is van megoldás, végszükség esetén sem szabad pánikba esni.

   (neesspanikba)

   Módosítva: 2011.10.18 12:07, Megjelenés: 2011.10.18 12:07