• Prosztatarák szűrés - a felelősségteljes döntés

   Szerző: Saballo

   A prosztatarák szűrés olyan vizsgálat, amellyel kapcsolatban a legtöbb férfinak ellenérzései vannak. Ezek alapjai leginkább megalapozatlan tévhitek és félreértések. A prosztata rendszeres orvosi ellenőrzésének miértje azonban megkérdőjelezhetetlen: életet menthet. (x)

   A prosztatavizsgálat célja a prosztata egészségének megtartása valamint a prosztata szervi elváltozásainak vizsgálata, és a prosztatarák kiszűrése. A prosztatarák, amely a férfiak körében igen gyakori halálozási ok hazánkban, sok esetben tünetmentes betegség, amelyre legtöbbször a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatt végzett szövettani vizsgálat során derül fény.

   Miért menjen el prosztataszűrés?

   A prosztatarák előfordulása az ötven év feletti férfiak esetében gyakoribb, de nem csak nekik javasolt a kontrolvizsgálat.  Feltétlenül menjen el prosztataszűrésre, ha:

   • még nem töltötte be a 30. életévét, de családjában már másnál is előfordult prosztatarák,
   • ha gyakori vizelési problémákkal küzd.

   Mi a prosztatarák szűrésének módja?

   A prosztatarák szűrése egyrészt rektális digitális vizsgálattal (a végbél tapintásos vizsgálata) és a PSA (prosztata specifikus antigén) mérésével történik. A korai felismerés érdekében és a betegség okozta halálesetek számának csökkentésére, szükség van a fizikai vizsgálatra. Éppen ez tarja vissza a legtöbb férfit a prosztataszűréstől, hiszen félreértés e rövid fizikai vizsgálattal kapcsolatba él a köztudatban.

   A vizsgálat maga – a tévhitekkel ellentetében – kellemetlen ugyan, de fájdalommentes és csupán néhány percet vesz igénybe.

   A PSA vizsgálatra vérvételt követően kerül sor. A PSA egy olyan fehérje, amelyet a szervezetben csak a prosztata termeli. Minél nagyobb a prosztata, annál nagyobb koncentrációban van jelen a vérben. A PSA megemelkedett szintje utalhat a prosztata jóindulatú megnagyobbodására, prosztata gyulladására és a daganatra is.

   Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén próbálja ki a Saballo lágy kapszulát. A Saballo 320mg lágy kapszula a prosztata (dülmirigy) megnagyobbodása miatt kialakuló vizelési zavarok kezelésére alkalmazható. A készítmény enyhíti a prosztata megnagyobbodáshoz társuló tüneteket - mint pl. a gyakori vizelési inger és az éjszakai vizelés.

   Saballo. A prosztatadoktor.

   A kezelés megkezdése előtt tisztázni kell a tünetek eredetét, ugyanis a tünetek mögött álló alapbetegség külön kezelést igényelhet. Kérje urológus szakorvos tanácsát!

   Saballo


   A Saballo lágy kapszula vény nélkül is kiadható gyógyszer.
   Hatóanyag: 320 mg törpepálma kivonat (extractum sabalis serrulatae, más néven: extractum Serenoa repentis) kapszulánként.
   A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

   (Saballo)

   SABAL_2011.09._005

   Módosítva: 2011.09.26 14:45, Megjelenés: 2011.09.26 14:45