Ételallergia: az ezerarcú betegség

Budai Allergiaközpont
megjelent:

A depresszió csupán egy tünet a sok közül, amit immunmediált ételintolerancia okozhat. A panaszok hátterében álló okok felderítése során a betegek sajnos ritkán hallanak annak lehetőségéről, hogy kapcsolatot keressenek az étkezés és tüneteik közt.

Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különböző pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá.

„Ami az egyiknek étel, a másiknak keserű méreg”

Lucretius római költő szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak. Az elmélet évszázadokon át csupán feltevés maradt, s legközelebb az 1950-es években amerikai orvosok feljegyzéseiben olvashatunk arról, hogy bizonyos betegeknél megfigyelték, hogy érzelmi életüket befolyásolja táplálkozásuk.

Rinkel, Randolph és Zeller orvosok „Food Allergy” címmel megjelent könyvében az írók már egyértelműen állítják, hogy a depresszió, a hallucinációk, álmatlanság és a táplálkozás közt szoros kapcsolat áll fenn.

Dr. Randolph, belgyógyász, allergológus, könyvében pedig már nem csak azt állítja, hogy az ételek elfogyasztása a fizikai mellett mentális tüneteket is okozhat, de egyben azt is kijelenti, hogy a pszichoszomatikus tünetként diagnosztizált panaszok 60-70 százalékát többek közt az elfogyasztott ételek is okozzák.

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak. A depresszió figyelmeztető jelei

Depresszió és ételintolerancia

A depresszió és az étkezés közti összefüggés példáját jól mutatja egy korábbi eset is, melyben egy 37 éves depressziós betegünk problémájára sikerült megoldást találni - magyarázza dr. Babai László, prevenciós szakértő.

A hölgy több hónapos eredménytelen gyógyszeres kezelés után jelentkezett hozzánk vizsgálatra. A szakorvosi vizsgálat során kiderült, hogy tünetei a reggeli órákban kezdődtek és a nap folyamán rosszabbodtak. Kapcsolatot kerestünk tehát az étkezése és a hangulatváltozások hátterében álló okok közt.

A hölgy táplálkozási szokásait felmérve és az elvégzett vizsgálatok alapján a gabonaféléket kiiktattuk étrendjéből. Ennek köszönhetően a hölgy tünetei napokon belül javultak, végül panaszai teljesen megszűntek.

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak. A depresszió főbb tényezők

A diagnózist bízzuk az orvosra

Természetesen senkit sem szeretnénk ezek alapján arra bíztatni, hogy otthoni körülmények közt kezdje el panaszait orvosolni. Az étkezések és a tünetek kialakulása közti kapcsolat feljegyzése hasznos segítség lehet a szakorvos számára, de ne zárjunk ki feleslegesen fontos tápanyagokat az étrendünkből pusztán saját tapasztalatainkra hagyatkozva.

Az ezerarcú betegség

A depresszióról a WEBBetegen

A depresszió csupán egy tünet a sok közül, amit immunmediált ételintolerancia okozhat. A panaszok hátterében álló okok felderítése során a betegek sajnos ritkán hallanak annak lehetőségéről, hogy kapcsolatot keressenek az étkezés és tüneteik közt.

Az ételintolerancia felismerése a kezelőorvosok számára is nehéz, a tünetek ugyanis késleltetve jelentkeznek és nem az adott étel elfogyasztását követően azonnal. A lassú kialakulás, a komplexek szervezeten belüli bárhol felszaporodási lehetősége eredményezi, hogy nincsenek jól meghatározott, csak az "immunmediált ételintolerancia"-ra jellemző tünetek.

A panaszok aszerint jelentkeznek, hogy a komplexek mely szervben rakódnak le, hol indítanak gyulladást, és ez a gyulladás hol töri át azt a határt, ami már tünetek szintjén érzékelhető a páciens részére.

Ennek következtében a depresszió mellett számtalan visszatérő panasz –többek közt álmatlanság, hasi panaszok, krónikus fáradtság és fejfájás - hátterében is állhat immunmediált ételintolerancia.

A kezelésében kulcsfontosságú, hogy felismerjük azt az ételt, amely a tüneteket kiváltja és azt kiiktassuk a beteg étrendjéből. Ezt követően az esetek döntő többségében gyors javulás érhető el.

Mire is vagyunk allergiásak?

Az ételallergia és az étel-intolerancia diagnózisának nagy nehézsége, hogy nemcsak az étel fő alkotórészére lehet valaki allergiás, hanem az elkészítés során felhasznált anyagokra is (fűszer, tartósítószer, állagmegőrzők). Mivel a nagyüzemileg előállított félkész- és késztermékek sokféle adalékanyagot tartalmaznak, ráadásul a legkülönbözőbb megjelenésű és ízű termékekben is előfordulnak azonos adalékok, a velük szembeni allergiát nagyon nehéz megkülönböztetni általános emésztőrendszeri betegségektől.
Az ételallergiáról

(allergiakozpont.hu)

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.