A hiperbár oxigénterápia hatása

Szerző: Hiperbár Centrum

Bizonyára sokaknak ismerős a búvárbalesetek speciális kezelésére szolgáló keszonkamra kifejezés. Azonban azt már kevesen tudják, hogy ezt a szerkezetet nemcsak bajba jutott búvárok kezelésére használják, hanem a modern egészségügy területén számos más betegség gyógyítására is. (x)

A hiperbár oxigénterápia vagy magasnyomású oxigénkezelés során a kezeltek a hiperbár kamrában foglalnak helyett. A terápia lényege, hogy amennyiben megnöveljük a környezeti nyomást, a nyomással arányosan több gáz oldódik a folyadékokba. A kezelések során ez a folyadék a kamrában helyet foglalók vére, a megnövekedett beoldódású gáz pedig az orvosi tisztaságú 100%-s oxigén. A megnövekedett környezeti nyomáson belélegzett oxigén a tüdőn keresztül nagy koncentrációban jut a vérbe, a vérkeringéssel pedig eljut a szervezet minden területére. A normál légköri nyomás másfélszeresén lélegzett 100%-s oxigén hatására szöveteinkben 12-15-szörös oxigénszint épül fel. A megnövelt oxigénkoncentráció hatására a véráramon keresztül - a csökkent vérkeringés ellenére is - jelentős mennyiségű oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetetekhez. A megnövelt nyomáson belélegzett tiszta oxigén enyhíti a rossz vérellátású sérült sejtek, szövetek oxigénhiányát.

Hiperbár kamra

Hiperbár kamra

A terápia során az oxigén minden testnedvbe beoldódik, ezáltal a csökkent vérellátású vagy vérrel egyáltalán el nem látott szövetekbe is eljut. Ezzel a fájdalommentes és egészséges emberek számára is alkalmazható gyógymóddal a sérült szövetek extra adag oxigént kapnak, amely segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, így radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

A terápia speciális hatásain kívül meg kell említeni, hogy általánosságban javítja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, gyorsítja a test regenerálódását, valamint növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet.

Jótékony hatásai miatt sok esetben az egészségmegőrzés területén is előszeretettel alkalmazzák.

Mikor van szükség a hiperbár oxigénterápiára?

Hiperbár kamra

Hiperbár oxigénterápia

A hiperbár oxigénterápiát elsősorban olyan krónikus betegségek gyógyítására használják, melyek okozója az elégtelen vérkeringés, ilyen például a cukorbetegek lábszárfekélye, vagy a nehezen gyógyuló sebek. Jelentősen lerövidítheti a terápia a rehabilitációs időt a csont- és izületi sérülések esetében, ezért az élsportban is előszeretettel használják. Plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után is alkalmazzák, mert a terápia elősegíti a műtéti seb gyorsabb és szebb gyógyulását. Az oxigén bizonyos kórokozókra nézve is pusztító hatással bír, így a fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás) kezelésére is széles körben alkalmazott. A vérkeringés javításával eredményesen lehet segíteni olyan neurológiai betegségeken, mint például a zajtrauma okozta akut fülzúgás vagy a migrén. Az oxigénkoncentráció növelésével a kezelés alkalmas továbbá az agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

A kezeléseket kúraszerűen, naponta megismételve kell végezni, tehát ebben az esetben nem egy kezelésről, hanem egy kezeléssorozatról beszélünk.

Eredményességünket öt éves hazai szakmai múlt, több ezer kezelés és több száz elégedett páciens támasztja alá.

Az érdeklődők bővebb információt kaphatnak Baromedical weblapján, illetve a budapesti Hiperbár Centrum 06-1-392-0376 és 06-30-269-9436-os telefonszámán.

(Hiperbár Centrum)

Módosítva: 2011.07.11 13:24, Megjelenés: 2011.07.11 13:24
Címkék: Oxigén
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Ha a partner bizonytalan az...

Előfordulhat, hogy bár Ön szeretne örökbe fogadni, a párja nem. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogyan tovább, ha ő nem támogat 100...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.