• Virágzik a potencianövelők feketepiaca

    Szerző: WEBBeteg/Mystery Visit Kft.

    A legnagyobb példányszámú országos napilapok hirdetései között is találhatunk illegálisan forgalmazott, a hivatalos ár feléért beszerezhető, ám a szakma egyöntetű álláspontja szerint veszélyes potencianövelő készítményeket - derült ki a WEBBeteg megbízásából készült próbavásárlásos kutatásból.

    Sok más terméktől eltérően az engedély és ellenőrzés nélküli gyógyszerek forgalmazása nem csupán gazdasági bűntettnek számít, hanem fokozott egészségügyi - számos esetben halállal végződő - veszélyt is jelent. Az utcán forgalomba került termékek gyakran vagy egyáltalán nem tartalmaznak hatóanyagot, vagy a szükségestől eltérő mennyiségű illetve szennyezett összetevőkből állnak. A gyógyszerhamisításból eredő félrekezeléssel, túladagolással vagy mérgezéssel járó esetek növekvő problémát jelentenek világszerte.

    Hirdetés

    A szakmai szervezetek megbecsülni sem tudják a hazai gyógyszer-feketepiac méretét, ám a WEBBeteg egészségügyi portál megbízásából elvégzett próbavásárlásos kutatás érzékelteti ennek nagyságrendjét.

    Titkos vásárlások a potencianövelők illegális piacán

    Engedély nélkül forgalmazott, ellenőrizhetetlen eredetű, Indiából vagy Kínából származó, a merevedési zavarok kezelésére használt termékek - a törvényi tiltás ellenére - pár perces utánajárással a gyógyszertári ár feléért beszerezhetőek. A forgalmasabb budapesti bevásárlóközpontokban vagy csendes parkolókban egy-egy tranzakció során akár több százezer forint értékű, illegálisan forgalmazott gyógyszer is gazdát cserélhet, és a több száz hazai szexbolt többsége is forgalmazza a dobozonként átlagosan 8000 forint körüli termékeket.

      A kutatásról


    • Próbavásárlások száma: 30
    • Illegálisan forgalmazott gyógyszert hirdető napilap: 4
    • Vizsgált internetes hirdetés: 13
    • Vizsgált szexboltok: 7
    • Vizsgált piac: 5 db
    • Illegálisan forgalmazott potencianövelő termék: 8

    A próbavásárlásra szakosodott Mystery Visit piackutató cég 2008 szeptemberében összesen 30 titkos próbavásárlást kezdeményezett a WEBBeteg megbízásából a potencianövelő termékek feketepiacán (piacokon, szexshopokban, valamint az interneten és sajtótermékekben megadott telefonszámok, e-mail címek alapján három magyarországi városban, Budapesten, Debrecenben és Székesfehérváron), hogy feltárja ezen készítmények beszerzésének lehetőségeit, árait, az illegális gyógyszer-kereskedelem mértékét.

    A próbavásárlók - előzetes piacfeltárást követően - vásárlónak álcázva magukat vették fel a kapcsolatot a hamis, engedély nélküli készítmények forgalmazóival.

    Gáborpharmacy: gyógyszer és orvosi tanács a dealertől

    Potencia teszt


    Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. Töltse ki a tesztet, és megtudja, hogy potenciája veszélyben van-e! A potencia teszt kitöltése>>

    A hirdetésekben megadott telefonszámot feltárcsázva 5-10 perc alatt meg lehet beszélni a részleteket. Vidéken rendszerint postai utánvéttel kézbesítik az árut 24 órán belül, míg Budapesten pár órán belül is sort lehet keríteni egy személyes találkozóra egy parkolóban, egy forgalmas bevásárlóközpontban vagy az utcán, ahol akár 20-50 doboz közötti mennyiséget is meg lehet vásárolni.

    Az eladók (a hirdetésekben megjelölt különböző keresztnevek gyakran ugyanazt a személyt takarják) 30-as éveikben járó, sportos, barátságos, hitelességet és magabiztosságot sugárzó, kommunikatív férfiak, akik jellemzően fő tevékenységként űzik az illegális gyógyszerforgalmazást. Tájékoztatásuk részletes, ezért a szakértő látszatát kelthetik, ám az elmondottak a kutatás tapasztalatai szerint szakmailag nem helytállóak, továbbá nem hívják fel a figyelmet arra, hogy semmiféle felelősséget nem vállalnak az esetleges panasz - sőt akár súlyos egészségkárosodás, vagy halál - esetén.

    Az árusok - elmondásuk szerint - rendszerint Magyarországra járó indiaiaktól szerzik be a készítményeket, más esetekben Németországon, Ausztrián keresztül jut el az áru hazánkba.

    Illegális kereskedelem a hatóságok szeme előtt

    Magyarországon a gyógyszerek forgalmának 1-2 százalékát teszik ki a hamisított termékek, ezek 60 százaléka a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága adatai szerint Indiából származik, a második helyen Kína áll. A legnagyobb bevételt az ún. életmód gyógyszerek, azaz a potencianövelők, az antidepresszánsok és a teljesítménynövelők hozzák a gyógyszercsempészeknek. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet adatai szerint a 2008-ban eddig lefoglalt 39 tételből 24 potencianövelő, amiből 9 hamisított.

      Tények


    • Magyarországon a legális gyógyszer-kereskedelmi lánc zárt, a forgalom a gyártótól a fogyasztóig ellenőrzött keretek között zajlik.
    • Minden olyan gyógyszer hamisnak minősül, melynek eredetét, vagy összetételét szándékosan és tisztességtelenül úgy tüntetik fel, amely nem felel meg a valóságnak. 
    • Magyarországon a legális elárusítóhelyeken még egyetlen hamis gyógyszert sem találtak.
    • A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint világviszonylatban az interneten vásárolt gyógyszerek fele, az összes forgalomban lévő gyógyszer 10 százaléka hamis.
    • Magyarországon jogszabály tiltja az étrend-kiegészítő termékek reklámozása során a betegséget megelőző vagy gyógyító hatás feltüntetését - 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet.
    • Magyarországon nincsenek kizárólag internetes, ún. virtuális patikák, csak valós, szabályosan működő patikák internetes honlapjairól rendelhetünk gyógyszert.

    A pár évvel korábban még elterjedtnek számító piaci, utcai árusítás a kutatás eredményei szerint napjainkra jelentősen vesztett súlyából. Ez az eredmény azonban csak látszólag lehet megnyugtató, hiszen a fogyasztó számára szabályozottnak tűnő keretek között ugyanolyan kockázatot rejtő termékek kereskedelme zajlik. A hatóságok szemei előtt jelennek meg rombusz alakú kék tablettákat, mellékhatásmentességet, átlagon felüli szexuális teljesítményt ígérő gyógyszerhirdetések a legnagyobb országos napilapok, valamint nagy apróhirdetési portálok oldalain.

    A szexboltokban is árusítanak illegálisan beszerzett potencianövelőket, ám a fokozott ellenőrzések következtében többnyire csak személyes kapcsolatokon keresztül, törzsvásárlóknak, vagy a "megbízható emberek" által ajánlott érdeklődőknek kerül elő a pult alól az illegális áru. Az eladók elmondása szerint a boltok állandó, és egyre bővülő vevőkörrel rendelkeznek.

    A legnépszerűbb, legnagyobb forgalmat bonyolító potencianövelő 4-es kiszerelésben legálisan, orvosi vényre jelenleg 13 950 forintért vásárolható meg a patikákban, míg a feketepiacon, pult alól már 7500-8000 forint közötti összegért hozzá lehet jutni - derült ki a próbavásárlásokból. Az ellenőrizetlen hirdetések ráadásul - bármiféle igazolt vizsgálat és igazolás nélkül - olyan, az eredeti termék hatóanyagát tartalmazó egyéb termékeket kínálnak 5 000-12 000 forintért, amelyek hatása állításuk szerint tovább tart, és intenzívebb élményt ígér.

    A kék sárkány

    A szexboltokban beszerezhetőek olyan (többnyire kínai eredetű) táplálékkiegészítők, amelyek formában és színben a megtévesztésig hasonlítanak a közismert kék tablettára, és az eladók is azt a felvilágosítást adják, hogy az utóbbival megegyező hatást tudnak biztosítani. Bár ezen étrend-kiegészítők legálisan forgalmazhatók és nem is jelentenek egészségügyi kockázatot, hatásuk korántsem vethető össze a bevizsgált és engedélyezett gyógyszerekével.

    A merevedési zavar tabutéma

    A potencianövelők illegális piacának méretét az alacsonyabb ár és a megtévesztő hirdetések hatása mellett a WEBBeteg által megkérdezett szakértők többek között arra vezetik vissza, hogy a merevedési zavarokat Magyarországon továbbra is tabutémaként kezelik.

    Nem véletlen, hogy éppen a potencianövelőknél virágzik a feketepiac. A férfiak a kellő tájékoztatás hiánya és az intim témáktól való tartózkodás miatt szívesebben fordulnak a gyorsan és arctalanul beszerezhető, ám kétes eredetű és hatású tablettákhoz, minthogy orvosi konzultációt vegyenek igénybe szexuális problémáik megoldása érdekében.

    (WEBBeteg)

    Forrás: próbavásárlásos kutatás - Mystery Visit Kft., 2008 szeptember

    Módosítva: 2010.04.20 14:37, Megjelenés: 2010.04.20 14:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Melyek a leggyakoribb háttérben álló pszichés betegségek?

    Szénanátha megelőzése

    Szénanátha megelőzése

    B. M., szakfordító

    Az ősz a legideálisabb évszak a hiposzenzibilizáció megkezdésére.

    Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

    Gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt, azonnali hatállyal - a termékek minőségmegőrzési idejére való tekintet nélkül - elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kétféle, internetes próbavásárlás során rendelt étrend-kiegészítő forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását.

    Merevedési zavar: a leggyakoribb tévhitek

    A mindennapi gyakorlatban nagyon gyakran előfordul, hogy a potenciazavar jelentkezésekor a férfiak bezárkóznak. Az első jeleket többnyire mellékesen kezelik, majd önmagukban, illetve a párkapcsolatban kezdik keresni a problémát.

    9 potencianövelő jó tanács

    Noha a potenciazavar az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, nem feltétlen velejárója az öregedésnek. Hogyan előzheti meg a kialakulását, és mit tehet azért, hogy egészséges maradjon a szexuális élete?

    Potenciazavar: legális és illegális gyógyszerek, alternatív gyógymódok

    A merevedési zavarok háttere, a társuló betegségek, az erektilis diszfunkció társadalmi hatásai ismertek. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően terápiás lehetőségek széles tárháza áll az arra szorulók rendelkezésére.

    A potenciazavar hatása a párkapcsolatra és az önértékelésre

    Magyarországon a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) a becsült adatok szerint mintegy félmillió férfit érint. Sajnos csak kis részük fordul orvoshoz, pedig a potenciazavar az esetek 90 százalékában kezelhető. Az ok a képzelt társadalmi elvárásokban, a média által sugallt teljesítőképességben és torzult énképben keresendő.

    Elárasztják Európát a veszélyes, hamis gyógyszerek

    Minden európai polgárt fenyeget a kontinensre egyre nagyobb számban érkező hamis gyógyszer. Az egyik legfertőzöttebb terület Nagy-Britannia, ahol tavaly már az államilag fenntartott egészségügyi intézményekbe is eljutottak a veszélyes készítmények.

    Gyógyszerhamisítás - szigorúbb szabályozást sürget az EU

    Világszerte és Európában is aggasztó méreteket ölt a gyógyszerek hamisítása. Az esetleges körülmények között, legtöbbször házilag vagy illegális feketelaborokban kotyvasztott szerek minden évben emberéletek ezreit követelik. A jelenség Európában sem ismeretlen – 2008 végén a brüsszeli Bizottság keményebb fellépésre szánta el magát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.