Portré - Betegségek megértése: terápia cikkek

Portré - Betegségek megértése: terápia cikkek

Dr. Korponay-Szabó Ilma: a cöliákia nem gyógyítható, de gluténmentes diétával kezelhető

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2014-11-29 05:27

A hatéves korosztály 1,5 százaléka cöliákia betegségben szenved. A köznyelv ezt az állapotot lisztérzékenységnek nevezi. Pontosabb kifejezés a gluténérzékenység, amely minden 80. gyereket érint. Általában 2-3 éves kor között jelenik meg. Fontos lenne mindenkinél időben kimutatni egy gyorsteszttel, amelynek fejlesztése Dr. Korponay-Szabó Ilma nevéhez kapcsolódik.

Széles látókörű szakterület a patológia, amely kiterjed minden szervre, szervrendszerre

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2014-11-14 18:37

Mint arról mi is beszámoltunk, november 5-én volt a Nemzetközi Patológia Napja, amelynek célja, hogy tisztában legyünk a patológia fogalmával, feladatával, fontosságával. A világnap alkalmából beszélgettünk Dr. Méhes Gáborral, a Magyar Patológusok Társaságának elnökével, a Debreceni Egyetem Patológiai Intézetének igazgatójával.

Problémát jelent az allergiás betegek aluldiagnosztizálása és alulkezelése

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2014-09-26 18:37

A magyar lakosság 30-35 százalékának van valamilyen allergiája. Vannak országok, ahol ennél jobbak az arányok. Ennek oka nem feltétlenül a szociális-társadalmi-ökológiai helyzet, hanem az orvosi ellátórendszer alkalmassága, hogy minden beteget megtalálnak-e, megfelelő ellátást kapnak-e. Nyilatkozta portálunknak Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus.