Parkinson-kór: Állapotfelmérés beszéd alapján

MTI
megjelent:

A Parkinson-kór tünetegyüttesének súlyossága a beszéd monitorozásával állapítható meg - erre a következtetésre jutottak brit és egyesült államokbeli kutatók, akik vizsgálataikról a Royal Society Interface című folyóiratában számoltak be.

A kutatók 42 beteg beszédének közel hatezer felvételét elemezték, és ennek alapján kidolgozták a páciensek állapotát felmérő algoritmust. Az így kapott eredményeket összevetették az orvosok által végzett állapotfelmérés eredményeivel. Mint kiderült, a páciensenként átlagosan 140 beszédminta alapján készült becslés mindössze 2 ponttal tér el az egységes Parkinson-kór értékelő skála (UPDRS/ Unified Parkinson,s Disease Rating Scale) szerint végzett állapotfelmérés eredményeitől. "Jelenleg a Parkinson-kórban szenvedő betegeknek, hogy figyelemmel kísérjük az állapotukat, rendszeresen meg kell jelenniük az orvosi rendelőben, ami egyaránt nagy tehertételt jelent a pácienseknek és az egészségügyi ellátórendszernek" - hangsúlyozta Max Little, az Oxfordi Egyetem kutatója, aki részese volt a vizsgálatoknak.

Hozzátette, hogy a beszédminták akár telefonon keresztül is rögzíthetők, ami nagy könnyebbséget jelent a mozgási nehézségekkel küzdő Parkinson-kóros betegeknek. Az új eljárás egyben lehetővé teszi az új gyógyszerek kifejlesztéséhez nélkülözhetetlen nagyszabású klinikai vizsgálatok elvégzését is, amelyek keretében rendszeres időközönként szükséges a páciensek állapotának értékelése.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.