• Az agyi stimuláció befolyásolja a kezességet

    Szerző: Medipress

    Az agysérülést, illetve stroke-ot (szélütés) túlélők tanulmányozása vezette arra a kísérletes vizsgálatra a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóit, mely során arra az álláspontra jutottak, hogy az agy képes eldönteni, melyik kezet helyezi előtérbe az egyszerű tevékenységek végrehajtásához.

    Mielőtt felemelünk egy csésze kávét, vagy megnyomjuk a liftben a gombot, az agyunk jobb és bal oldala eldönti, melyik oldali testrész hajtja végre a tevékenységet. Az anatómia régen leírta, hogy az agy féltekéi az ellenoldali testrészeket irányítják (és megjelent a féltekei dominancia fogalma is), most azonban úgy tűnik, a helyzet nem ilyen egyszerű.

    Hirdetés

     Mit kell tudni a Parkinson-kórról?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtt történt első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak. 
    Bővebben a Parkinson-kór tüneteiről és kialakulásának okairól>>

    Jelen vizsgálatot vezető Richard Ivry belga, amerikai és brit munkatársakkal együttműködve az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia összefoglalójában közölt vizsgálatában 33, tisztán jobbkezes egyént vizsgált. Bár az embereknek csupán a 80 százaléka jobbkezes, legtöbbjük egyszerű tevékenységeket mégis képes mindkét kézzel kivitelezni. Vizsgálatukban a kutatók speciális mágneses stimulációval (TMS) ingerelték a fali lebeny hátsó részén lévő szürkeállományt. Ez a régió felel mozgástervezés folyamatáért, tehát a stimuláció beavatkozik ebbe az idegi funkcióba.

    Az ingerlés során háromdimenziós eszközzel követték az agyi aktivitást, valamint az ujjpercek mozgását, és megállapították, hogy a baloldali ingerlés (amely elvileg a jobb kéz feletti irányításért felelős) a résztvevőknél inkább a bal kéz használatát eredményezte. A gátlás hátterét nem sikerült maradéktalanul tisztázni, azonban a szakértők úgy vélik, szervezetünk ezáltal megtanítható arra, hogy miként helyezze előtérbe az ellenoldali végtagot. A módszer így a jövőben alkalmazható lesz olyan betegek (példáukl Parkinson-kórosok vagy szélütöttek) kezelésénél, akiknél a mozgás irányítása zavart szenvedett.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.10.07 14:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magyar fejlesztésű szoftver a Parkinson-kór ellen

    A Clavicont egy neurológiai és pszichológiai diagnózisok felállítását támogató eszközt dolgozott ki, mely a Parkinson-kór kezdeti tüneteit is ki tudja mutatni. A magyar startupról Urszin Sándor igazgatóval beszélgettünk.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása és kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

    Az agykutatás új területe

    Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

    Újdonságok a neurológiában

    A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

    Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

    A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

    Parkinson-kóros demencia és Lewy-testes demencia - Miben különböznek?

    A Parkinson-kóros demencia és a Lewy-testes betegség okozta demencia tünetei meglepően hasonlóak, melynek oka, hogy mindkét betegség a primer degeneratív demenciákhoz sorolható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások