• Összefügg a melanoma és a Parkinson-kór?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Azoknál az embereknél, akik családjában előfordult melanóma, nagyobb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata – adta hírül egy tanulmány, melyet bővebben az Amerikai Neurológia Akadémia Seattle-ban tartandó áprilisi konferenciáján fejtenek ki a téma kutatói.

    A kutatásban 157 000 olyan embert vizsgáltak, akik nem voltak Parkinson-kórosak. Feljegyezték róluk, hogy szüleik vagy testvéreik esetében diagnosztizáltak-e melanómát, ami a bőrrák legveszélyesebb fajtája, majd 14-20 éven át figyelemmel kísérték betegségtörténetüket. Ez alatt az idő alatt 616 lett Parkinson-kóros.

    Hirdetés

    A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, akik családjában előfordult melanóma, kétszer gyakoribb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Mindez arra enged következtetni, hogy a Parkinson-kór és a melanóma közös genetikai összetevőkkel rendelkezik” – állítja a tanulmány szerzője, Xiang Gao, a Bostoni Harvard Egyetem orvosa.

     Természetesen további kutatások szükségesek a két betegség közötti kapcsolat pontos feltérképezéséhez, ám a kutatás eredményét látszik alátámasztani az, hogy korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a Parkinson-kóros betegek között gyakoribb a melanóma előfordulási aránya.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Newswise)
    Legutóbb frissült: 2010.10.20 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Melanoma - A korai felismerés teljes gyógyulást jelenthet

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha figyelünk szervezetünkre, a bőrünkön lévő friss pigmentált elváltozásainkra, és évente legalább egyszer részt veszünk bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, a bőrrák gyógyítható!

    A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki

    Az Edith Cowan Egyetem tudósai elmondták: az új teszt segíthet az orvosoknak a bőrrák korai felismerésében, még abban a fázisban, amikor nem terjedt szét a páciens testében.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Súlycsökkentő műtét után kisebb a melanóma kockázata

    A testsúlycsökkentő műtét a gyors és tartós fogyás és egy sor más egészségügyi előny mellett a tudósok szerint 61 százalékkal mérsékli a bőrrák egy gyakori, agresszív formája, a melanóma kockázatát is.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapot közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások