• Szervezeten kívüli megtermékenyítés: Mennyi az esély a terhességre?

    Szerző: MTI

    Kicsi az esélyük a teherbe esésre azoknak a nőknek, akiknél három ciklus után is sikertelen maradt a szervezeten kívüli megtermékenyítés (IVF) - közölték szerdán amerikai kutatók.

    Mi vezethet meddőséghez?


    Általában nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Fontos, hogy odafigyeljen egészségére, és hogy egészséges életet éljen.
    Mi vezethet meddőséghez? >>

    Az Amerikai Reproduktív Orvoslási Társaság (ASRM) éves találkozóján Denverben ismertetett jelentés szerint első kísérletre csak minden harmadik nőnél eredményes a mesterséges megtermékenyítés, a következő két IVF-ciklusban még számottevően emelkedik a teherbe esés valószínűsége, utána azonban már alig. Mint Barbara Luke kutatásvezető, a Michigani Állami Egyetem munkatársa elmondta, a harmadik sikertelen próbálkozás után az esélyek a terhességre jelentősen csökkennek. A kutatók a 2004 és 2008 közötti amerikai adatokat elemezték. Különböző személyes információk - például a születési idő - alapján név nélkül is párosítani tudták az adatbázisban szereplő egyéneket és az IVF-ciklusokat. Ez azért fontos, mert így jobb betekintés nyerhető az IVF-kezelés eredményességébe, mint az összesített adatok alapján.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ötéves periódus alatt mintegy 300 ezer nőnél több mint 500 ezer IVF-ciklust végeztek el, melyből 171 327 gyerek született. A születések aránya 36 százalék volt az első próbálkozás után, 48 százalék két kísérletet követően, és 53 százalék a harmadik IVF-ciklus után.

    Ezt követően azonban már igen kis eséllyel estek teherbe a nők a negyedik és a további próbálkozások eredményeként. A hétszer vagy annál is többször próbálkozó nőknél 56 százalék volt a siker aránya, ami alig valamivel több, mint a háromszori IVF-ciklus eredménye.

    Luke szerint ez nem jelenti azt, hogy ezeknek a nőknek fel kellene adniuk, hogy gyerekük legyen. Vannak további megoldások is, például adományozott petesejt felhasználása vagy a dajkaanyaság.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.10.31 05:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    Az endometriózis és a teherbe esés lehetősége

    A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriózistól szenved, aminek a legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére a legtöbb esetben végül a betegség ellenére is teherbe tudnak esni.

    A női meddőség okai

    A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben mindkét partnernél is. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségével összefüggő problémára vezethető vissza. Mintegy 20 százalékban a pár mindkét tagjánál található valamilyen elváltozás, és körülbelül 15 százalékban nem lehet kideríteni a meddőség okát.

    Mi történik a mesterséges megtermékenyítés közben?

    A mesterséges megtermékenyítés a meddőség problémájának egyre gyakoribb előfordulása miatt évről évre több párt érint. A folyamat megkezdése előtt számos kérdés, kétely felmerülhet az érintettekben. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan zajlik a beavatkozás és milyen fontos állomásai vannak. Jó tudni, hogy bár az eljárás bizonyos szakmai protokollok szerint történik, tehát a beavatkozás alapvető lépései mindenhol megegyeznek, mégis előfordulhatnak kisebb eltérések klinikánként.

    Bébi a kémcsőből: mesterséges megtermékenyítés lépésről lépésre

    A gyermekáldás egy pár számára talán a legcsodálatosabb ajándék. Ám van, akiknek ez nem adataik meg, ilyenkor a természetes úttól eltérő eljárásokat lehet választani. Ha egy házaspárnál minimum egy éves rendszeres (heti 2-3 alkalom) házasélet során sem jön létre terhesség, célszerű szakemberhez fordulni.

    Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

    Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.