• Szűrés és oltás: A méhnyakrák megelőzhető

    Szerző: MTI

    A méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, amelyet a HPV magas kockázatú típusai okozzák. Leggyakrabban - a megbetegedések 70 százalékában - a 16-os és 18-as törzs okoz méhnyakrákot.

    A méhnyakrák gyakorlatilag százszázalékos biztonsággal megelőzhető a szűrés és az oltás együttes alkalmazásával, a HPV (human papillomavírus) elleni vakcinát a szexuálisan már aktív fiatal nőknél is érdemes alkalmazni - hangzott el az Egészséges Ifjúságért Alapítvány keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    Hirdetés

    Az eseményt az Európai Méhnykrák Megelőzési Hét alkalmából tartották, amelyet január 24-30. között immár negyedik alkalommal hirdette meg az Európai Méhnyakrák Szövetség (ECCA). Az idén több más daganatos betegségekkel foglalkozó szervezet is csatlakozott kezdeményezéshez, amelynek célja felhívni a figyelmet a méhnyakrákra és annak megelőzésére.

    A magyar lányoknak nyolcszor magasabb az esélye a méhnyakrákra

    Magyarországon évente 1200 friss méhnyakrákos esetet regisztrálnak, s ötszázan halnak meg. A magyar lányoknak születéskor nyolcszor magasabb az esélye a méhnyakrákra, mint osztrák kortársaiknak, s 11-szer nagyobb a valószínűsége a halálos kór kialakulására, mint a Finnországban élőknél. Ezzel kapcsolatban Csermely Tamás, a Magyar Nőorvos Társaság Gyermeknőgyógyász Szekciójának elnöke rámutatott, hogy a magyar nők 26-28 százaléka vesz részt rendszeresen a szűréseken.

    Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus azt emelte ki, hogy méhnyakrák minden nőt érinthet, hiszen a kutatások szerint az aktív szexuális életet élő nők 80 százaléka élete során legalább egyszer megfertőződik humán papillomavírussal.

    A szűrővizsgálatok azonban nem adnak százszázalékos védettséget, ezen segít a HPV-oltás, amelyet szexuálisan már aktív nőknél is alkalmazni kell. "Eddig mindenki a tinédzserekre fókuszált, nagyon helyesen, hiszen az oltás azokat hívatott megvédeni, akik még nem fertőződtek meg.

    A HPV bármikor visszatérhet

    Méhnyakrák; Forrás:www.humanillnesses.com
    Méhnyakrák
    Forrás

    A HPV azonban olyan típusú vírusfertőzés, amely újból és újból visszatérhet a szexuálisan már aktív nőknél. Ez indokolja az oltás elvégzését" - hangsúlyozta Koiss Róbert, egy uniós követéses vizsgálat eredményeit ismertetve. Csaknem tizenkilenc ezren vettek részt hét uniós országban, köztük Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban. Az átlagos nyomon követés időtartama 39,4 hónap volt.

    "Azt vizsgálták, hogy a vakcina milyen védelmet nyújtott az oltóanyagban lévő vírustörzsekkel szemben a fiatal, szexuálisan már aktív nőknél, függetlenül attól, hogy milyen volt a HPV-teszt eredménye. Az derült ki, hogy a kontrollcsoporthoz képest a súlyos fokú, rákot megelőző állapot kialakulásának kockázata 87 százalékkal csökkent, a méhnyakon végzett műtéti beavatkozások száma pedig 78,8 százalékkal volt alacsonyabb" - emelte ki Koiss Róbert.

    A tévhitek eloszlatása

    Horváth Szabolcsné, az Egészséges Ifjúságért Alapítvány társelnöke a tavaly szeptemberben elindított Anya-lánya programot (www.anyalanya.hu) ismertette, amely a nők körében keringő tévhiteket hivatott eloszlatni.

    Tájékoztatása szerint tavaly Geszler Dorottya, Détár Enikő és Zoltán Erika állt az Anya-lánya program élére, munkájuk révén sikerült felkelteni a nagyközönség figyelmét, több ezren látogattak a weboldalra. A kezdeményezéshez most Ördög Nóra műsorvezető és Szabó Tünde olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó is csatlakozott.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.01.26 15:42, Megjelenés: 2010.01.26 15:42
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Hogy igazodjon el a hüvelygélek között?

    Egyre többen használnak hormonmentes hüvelygéleket vagy hüvelykúpokat a hüvelyszárazság kezelésére és ezzel együtt növekszik azoknak a vizsgálatoknak a száma, amelyek megkérdőjelezik ezeknek a biztonságosságát. Dr. Kozma Bence nőgyógyásszal beszélgettünk erről a témáról.

    Okozhat egy fogamzásgátló hüvelygombát?

    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű. A visszatérő gombás hüvelyfertőzés minden nőnek próbára teszi a türelmét, és rengeteg módszert kipróbálnak, hogy a problémától megszabaduljanak. Diétáznak, lecserélik a fehérneműiket, elhagyják a fogamzásgátlóikat, kiiktatják a tampont, az illatosított betéteket.

    Féljünk-e a méhektől, darazsaktól?

    A nyáron és kora ősszel visszatérő kérdés, rendszerint tragédiával végződő esetek kapcsán kerül a figyelem középpontjába. A következőkben dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosának segítségével összefoglaljuk a méh-és darázscsípéssel kapcsolatos tudnivalókat.

    Ikreknek adott életet a kétméhű nő

    Egy michigeni nő, akinek két méhe van, ikreknek adott életet, úgy, hogy azok más-más méhből születtek. Sarah Reinfelder gyermekei hét héttel korábban, császármetszéssel jöttek a világra, a Marquette kórházban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.