Szűrés és oltás: A méhnyakrák megelőzhető

Szerző: MTI

A méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, amelyet a HPV magas kockázatú típusai okozzák. Leggyakrabban - a megbetegedések 70 százalékában - a 16-os és 18-as törzs okoz méhnyakrákot.

A méhnyakrák gyakorlatilag százszázalékos biztonsággal megelőzhető a szűrés és az oltás együttes alkalmazásával, a HPV (human papillomavírus) elleni vakcinát a szexuálisan már aktív fiatal nőknél is érdemes alkalmazni - hangzott el az Egészséges Ifjúságért Alapítvány keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az eseményt az Európai Méhnykrák Megelőzési Hét alkalmából tartották, amelyet január 24-30. között immár negyedik alkalommal hirdette meg az Európai Méhnyakrák Szövetség (ECCA). Az idén több más daganatos betegségekkel foglalkozó szervezet is csatlakozott kezdeményezéshez, amelynek célja felhívni a figyelmet a méhnyakrákra és annak megelőzésére.

A magyar lányoknak nyolcszor magasabb az esélye a méhnyakrákra

Magyarországon évente 1200 friss méhnyakrákos esetet regisztrálnak, s ötszázan halnak meg. A magyar lányoknak születéskor nyolcszor magasabb az esélye a méhnyakrákra, mint osztrák kortársaiknak, s 11-szer nagyobb a valószínűsége a halálos kór kialakulására, mint a Finnországban élőknél. Ezzel kapcsolatban Csermely Tamás, a Magyar Nőorvos Társaság Gyermeknőgyógyász Szekciójának elnöke rámutatott, hogy a magyar nők 26-28 százaléka vesz részt rendszeresen a szűréseken.

Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus azt emelte ki, hogy méhnyakrák minden nőt érinthet, hiszen a kutatások szerint az aktív szexuális életet élő nők 80 százaléka élete során legalább egyszer megfertőződik humán papillomavírussal.

A szűrővizsgálatok azonban nem adnak százszázalékos védettséget, ezen segít a HPV-oltás, amelyet szexuálisan már aktív nőknél is alkalmazni kell. "Eddig mindenki a tinédzserekre fókuszált, nagyon helyesen, hiszen az oltás azokat hívatott megvédeni, akik még nem fertőződtek meg.

A HPV bármikor visszatérhet

Méhnyakrák; Forrás:www.humanillnesses.com
Méhnyakrák
Forrás

A HPV azonban olyan típusú vírusfertőzés, amely újból és újból visszatérhet a szexuálisan már aktív nőknél. Ez indokolja az oltás elvégzését" - hangsúlyozta Koiss Róbert, egy uniós követéses vizsgálat eredményeit ismertetve. Csaknem tizenkilenc ezren vettek részt hét uniós országban, köztük Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban. Az átlagos nyomon követés időtartama 39,4 hónap volt.

"Azt vizsgálták, hogy a vakcina milyen védelmet nyújtott az oltóanyagban lévő vírustörzsekkel szemben a fiatal, szexuálisan már aktív nőknél, függetlenül attól, hogy milyen volt a HPV-teszt eredménye. Az derült ki, hogy a kontrollcsoporthoz képest a súlyos fokú, rákot megelőző állapot kialakulásának kockázata 87 százalékkal csökkent, a méhnyakon végzett műtéti beavatkozások száma pedig 78,8 százalékkal volt alacsonyabb" - emelte ki Koiss Róbert.

A tévhitek eloszlatása

Horváth Szabolcsné, az Egészséges Ifjúságért Alapítvány társelnöke a tavaly szeptemberben elindított Anya-lánya programot ismertette, amely a nők körében keringő tévhiteket hivatott eloszlatni.

Tájékoztatása szerint tavaly Geszler Dorottya, Détár Enikő és Zoltán Erika állt az Anya-lánya program élére, munkájuk révén sikerült felkelteni a nagyközönség figyelmét, több ezren látogattak a weboldalra. A kezdeményezéshez most Ördög Nóra műsorvezető és Szabó Tünde olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó is csatlakozott.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák - Kis figyelemmel...

A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. Ennek ellenére a...

Új kezelés segíti a...

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott...

COVID-19 elleni vakcinálás után...

miután felvette a védőoltást, a megszokotthoz képest mára más lett a menstruációs ciklusa. A lehetséges összefüggést öt kutatóintézet tudósai...

A rák leküzdése - Emese története

Sorozatunkban olyan emberek történeteit mutatjuk be, akiknek nap mint nap, közvetve vagy közvetlenül szembe kell nézniük egy egész életüket...

Méhnyakrák - Mire számíthat a...

Rendszeres nemi életet élő nők esetén a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, egy egyszerű vizsgálattal ugyanis a méhnyakrák...

A méhnyakrák-szűrés módszerei

A 30 éves és annál idősebb nők, akiknek mindkét ma ismert méhnyakrákszűrésük negatív, biztonsággal várhatnának 3 évet is a következő...

A méhnyakrák kezelése

A korai stádiumban felismert méhnyakrák sikeresen kezelhető. A kezelés formája, és a betegség prognózisa a rák típusától és előrehaladottsági...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.