• PCO szindróma és meddőség - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Egy 24 éves nő vagyok. A férjemmel szeretnénk gyereket, s a problémák itt kezdődtek. Abbahagytam a fogamzásgátlót, amit évek óta szedtem. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Doktor Úr!


    Egy 24 éves nő vagyok. A férjemmel szeretnénk gyereket, s a problémák itt kezdődtek. Abbahagytam a fogamzásgátlót, amit évek óta szedtem. Utána folyamatosan menstruációs gondjaim voltak, ezért elmentem egy teljes kivizsgálásra, és idén februárban kiderült, hogy PCO szindrómám van, műtétet javasoltak.
    A két problémám (megkeményedett petefészekfal, elzáródott petevezeték) műtéti úton megoldható hogy természetes úton lehessen gyerekem? Vagy lehetséges-e a PCO szindrómának egy olyan szintű mértéke, amely gátolja a kemény petefészekfal "fel oldását" műtét során?

    Kedves Kérdező!

    A PCOS elődleges kezelése nem műtéti, tehát nem laparoszkópia az első választandó. A betegek kb. 60 %-a fél éven belül teherbe esik CLB stimulációra, sikertelenség esetén pedig rFSH stimuláció javasolt.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amennyiben laparoszkópia történik, úgy a PCOS-re jellegzetes petefészkeket ("nagy fehér petefészek") electrocoagulálni kell 6-8 ponton.

    Amennyiben mindkét oldali méhkürt lezártnak bizonyul, úgy lombik-bébi programba vétel (IVF) javasolt. Figyelembe véve az Ön nem egyértelmű leleteit, azt javaslom, hogy személyesen konzultáljon meddőségi szakemberrel!

    (WEBBeteg - Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista)

    Legutóbb frissült: 2011.07.26 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A PCOS okai, tünetei

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb női endokrin - hormonrendszert érintő - betegség, a fogamzóképes korban levő nők 5-10 százalékánál, más adatok szerint 10-20 százalékánál diagnosztizálható.

    Hirsutizmus - Túlzott szőrnövekedés és a PCOS

    A PCOS egy hormonális rendellenesség, mely a fogamzóképes korú nőket érinti, és többek között olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a nemkívánatos, túlzott szőrnövekedés, a hirsutizmus. Mi okozza, és mit tehet ellene?

    Így függ össze a PCOS és a magas AMH-szint

    Az AMH értéke igen lényeges abból a szempontból, hogy a gyermekre vágyó nő tisztába kerüljön jelenlegi termékenységi állapotával, ugyanis ennek alacsony szintje a termékenység végét jelzi. Mivel a családalapítási hajlandóság manapság igencsak kitoldott, ezért igen sokakat érint az AMH abnormális értéke, főleg akkor, ha az illető PCOS-sel küzd.

    A menopauza és a PCOS

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) és a menopauza is hormonokkal kapcsolatos állapot. Amikor változókorba lép, a menopauza tünetei mellett továbbra is tapasztalhatja a PCOS egyes tüneteit.

    A policisztás petefészek szindróma prognózisa

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség a termékeny korú nők körében, és feltételezések szerint a korosztály 4-12 százalékát érinti.

    Petefészekciszták - Jó- és rosszindulatú elváltozások

    A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb lesz a rosszindulatú elváltozás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.