PCOS és magnézium - Mi az összefüggés?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve:

A magnézium a szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, de a PCOS-es nőknél 19-szer nagyobb a valószínűsége a magnéziumhiánynak, mint a betegségben nem szenvedők körében.

A magnéziumnak jelentős szerep jut a szervezet számos fontos folyamatában. Részt vesz az inzulin és glükóz jelátvitelben, és szükséges a szívizom összehúzódás szabályozásához is. A magnéziumhiány fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát és rosszabb egészségügyi kimenetellel jár.

PCOS - Miért szükséges a magnézium?

Az optimális magnéziumszintnek számos előnye van. Bizonyítottan csökkenti a fájdalmat és gyulladást, elősegíti a jobb alvást és csökkenti a PMS tüneteit is. A PCOS betegek számára azonban a legnagyobb előnye az lehet, hogy enyhíti a szorongást és csökkenti a vérnyomást valamint az inzulin szintet.

Csökkenti a szorongást

A szorongás és a depresszió is nagyon sok PCOS beteget érint. Szakértők szerint a szorongás egyik háttérben meghúzódó oka az alacsony magnéziumszint lehet. Ezt támasztják alá azok a kutatási eredmények is, melyek szerint a magnézium pótlás jelentősen csökkentette a betegek olyan szorongásos tüneteit, mint az apátia, ideges viselkedés, harag, idegesség, álmatlanság, szapora pulzus vagy szívdobogás. A magnéziumról emellett azt is kimutatták, hogy segíti a jobb alvást, ami szintén kedvező hatással van a szorongásra.

Javítja az inzulinrezisztenciát

A PCOS beteg nők körében gyakori a magas inzulinszint, és többségük inzulinrezisztenciában szenved.

A magnézium fontos szerepet játszik a glükóz és inzulin szabályozásában, hogy segítse a glükóz sejtekbe jutását és energiává történő felhasználását. Az alacsony magnéziumszint - függetlenül attól, hogy az elégtelen táplálkozás, az életmód vagy egyéb tényező okozza – megakadályozhatja, hogy elegendő mennyiségű glükóz jusson a sejtekbe.

Ennek eredményeképp az inzulinrezisztens betegek hajlamosak a fáradtságra, és a vércukorszint szabályozása is nehézséget okoz a szervezetük számára. A megfelelő magnéziumszint javítja az inzulinrezisztenciát és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Csökkenti a vérnyomást

A PCOS betegek körében gyakori a magas vérnyomás, mely fokozza a szívbetegségek kockázatát. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, mely kiváló magnéziumforrás, hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást és a PCOS-sel járó egyéb anyagcsere problémákat is. Minél több magnézium van a sejtekben, annál valószínűbb, hogy alacsonyabb a vérnyomás.

A magnéziumhiány és a túladagolás tünetei
A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek - többek között - a sejt energiatermelő folyamatait katalizálják. A magnéziumhiány és a túladagolás tünetei

Mi a magnéziumhiány oka a PCOS betegeknél?

A PCOS-ben, inzulinrezisztenciában, metabolikus szindrómában és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők hajlamosak a magnéziumhiányra. Ennek oka az lehet, hogy ezeknél a betegségeknél a krónikus inzulinszint csökkenti a magnéziumszintet.

Ugyanakkor a gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben hiányos étrend, valamint a nagy mennyiségű alkohol, a finomított lisztből készült élelmiszerek fogyasztása is alacsony magnéziumszintet okoz. A fehérjék, az oxálsav (pl. spenót, cseresznye) és a fitinsav (magok és gabonafélék) túlzott bevitele is befolyásolhatja a magnéziumszintet.

A magnézium felszívódására egyéb tényezők is hatással vannak. Bizonyos tápanyagok, így például a nátrium, kalcium, vagy a vas is befolyásolhatják a magnézium felszívódását, mint ahogy a fogamzásgátló tabletták vagy a diuretikumok is.

Még az olyan életmódbeli tényezők, mint a túl sok stressz is kihat a szervezet magnézium szintjére, ezért PCOS esetén különösen fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű magnézium bevitelre.

Magnéziumhiány tünetei

Sajnos a magnéziumhiány kimutatása nem egyszerű. A vérben található szint nem ad megbízható eredményt, mivel a magnézium főként a csontban található. A szervezet úgy működik, hogy ha a vér magnéziumszintje csökken, akkor a csontokból vonja el azt, hogy annak mennyiségét fenntartsa a vérben.

A magnéziumhiány leggyakoribb tünetei az alábbiak:

  • Fájdalmas menstruáció és súlyos PMS tünetek.
  • Alvászavar.
  • Csontok duzzadása és kövek fejlődése.
  • Kezek és lábak zsibbadása, bizsergése.
  • Fokozott édesség utáni vágy (különösen csokoládé).
  • Izomgörcsök, gyakori izomfájdalom.
  • Gyakori fejfájás, migrén.
  • Hangulatingadozások, szorongás, depresszió, ingerlékenység.
  • Magas vérnyomás.
  • Inzulin rezisztencia vagy metabolikus szindróma.
  • Alacsony energiaszint, krónikus fáradtság.
  • Memória problémák, fókuszálási nehézség, a figyelem fenntartásának nehézsége.

Ajánlott mennyiség és magnéziumforrások

Felnőtt nők számára az ajánlott magnéziummennyiség napi 320 mg.

Kiváló magnéziumforrásnak számít a csokoládé, avokádó, a zöld leveles zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, babok és a teljes kiőrlésű gabonafélék, ám ezek fogyasztása sem elegendő, ha magnéziumhiányban szenved.

A magnézium kiegészítők közül a legjobban azok szívódnak fel, melyek magnézium-aszpartát, glicinát, laktát, citrát és klorid formák. A magnézium-oxid és a magnézium-szulfát kevésbé jól szívódik fel.

Mivel a magnézium vízben oldódik, a toxikusság ritka, mivel a felesleges mennyiség vizelettel távozik. A túlzott magnéziumbevitel (napi 3-5 gramm) hasmenést, gyomorpanaszokat és dehidratációt okozhat.

Egyes szívproblémák és vesebetegség esetén konzultáljon orvosával, mielőtt magnéziumot szedne!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító; What Women With PCOS Should Know About Magnesium (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

PCOS
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, a meddőség egyik leggyakoribb oka.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.