Az endometzriózis nem jelent gyermektelenséget

WEBBeteg
megjelent:

Egy rövid történet arról, hogy az endometriózis miért nem jelent automatikusan meddőséget. Az endometriózisban a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában, vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be. Ritkán az endometrium a kismedencét is elhagyhatja.

Amikor méhnyálkahártya (endometriális) szövet kerül a méhen kívülre, akkor hasonlóan a méhben található nyálkahártyákra, hormonokra érzékenyen havonta megvastagodik, azután vérzés kíséretében lelökődik. Mivel azonban a vér nem tud a szervezetből távozni, felszaporodik a zárt testüregekben, és a környező szöveteket ingerli.

"Nem szabad egy nőnek azt mondani, hogy soha nem lehet gyereke"

Mit tehet egy endometriózisban szenvedő nő? Mivel foglalkozik szabadidejében egy meddőségi specialista? Érdemes-e egy fiatal orvosnak külföldön dolgoznia? Dr. Fülöp Istvánnal a Róbert Kórház meddőségi és endoszkópos specialistájával beszélgettünk.

A szervezetben felgyülemlő vérciszták kialakulásához vezethet. A ciszták a későbbiekben hegszövetet és összenövéseket eredményezhetnek, azaz a kismedencében található szervek falai összehegesedhetnek. Ez a folyamat fájdalmas; a fájdalom különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik. A hegek és összenövések meddőséghez vezethetnek.

Hogy az endometriózis nem jelent gyermektelenséget, arra Polócz-Csépány Ildikó az élő példa, a ma már egy kétéves, eleven kislány édesanyja mesélte el röviden történetét.

Mennyi idő telt el a próbálkozástól a betegség felismeréséig?

- Egy éve próbálkoztunk a férjemmel, amikor kiderült, hogy mi a probléma.

A diagnózis: endometriózis

- Őszintén szólva azelőtt nem is hallottam erről a betegségről. Barátok meséltek a Róbert Kórházról, melyet felkeresve a Doktor Úr (Dr. Nyéky Boldizsár, szülész-nőgyógyász – a szerk.) mondta el a betegség és a műtéti beavatkozás lényegét. A diagnózis letaglózott, de az endoszkópos eljárásban nagyon bízva belevágtunk.

És a műtéti beavatkozás után 4 hónappal pozitív lett a teszt…

- Így van. Először nem is akartuk elhinni. A párom mondta, hogy várjunk még, de ilyenkor már nem tud parancsolni magának az ember. 5:30 volt, de én rohantam a patikába a második tesztért, de persze még nem volt nyitva, végül 45 perces várakozás után megbizonyosodtunk a jó hírről. Nem is haboztunk, külföldön és itt-ott élő barátainknak, rokonoknak el is küldtük a pozitív teszt fotóját. A munkahelyemen azért megvártam a 3 hónapot.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.