• Országos felvilágosító programok a méhnyakrákról

    Szerző: MTI

    A méhnyakrák megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet országszerte hat helyszínen a Mályvavirág Alapítvány január 19. és 25. között.

    Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten többek között előadásokkal, szakmai kiállításokkal és egyéb színes programokkal várják az érdeklődőket. Hat magyarországi helyszínen - budapesti Corvin Plaza, veszprémi Balaton Plaza, Debrecen Plaza, Miskolc Plaza, Szeged Plaza, békéscsabai Csaba Center - óriás raklapművet állítanak ki a nőgyógyászati rákszűrés fontosságát hangsúlyozva - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

    Az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association - ECCA) 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarországon alacsony a védőoltási és szűrési hajlandóság

    Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében: mintegy 30 ezer nő veszti életét a súlyos betegségben évente, illetve minden esztendőben 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.    

    Magyarországon tavaly csaknem 400 nő halt meg a betegségben. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szűréseken a behívott nők kis százaléka vesz részt évente.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.01.16 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenoltás

    Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

    Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét

    Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét, amelynek keretében a betegség veszélyeiről, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságáráról szóló programokat rendeznek szombatig.

    Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák

    Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák - mondta Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán kedd este.

    A méhnyakrák-szűrés módszerei

    A 30 éves és annál idősebb nők, akiknek mindkét ma ismert méhnyakrákszűrésük negatív, biztonsággal várhatnának 3 évet is a következő vizsgálatig, derül ki egy új felmérésből.

    Ön mikor járt méhnyakszűrésen utoljára? Tízezer nő kap meghívót a napokban

    2016-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így évközben egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás.

    Októberben kapják a méhnyakrák elleni védőoltás első részletét a 7. osztályos lányok

    Átlagosan tízből 8 szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes oltást. 2015. szeptember 11-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A védőoltás iránti érdeklődés az előző évhez hasonlóan nagy volt, a visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek több mint háromnegyede élni kíván a lehetőséggel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.