Neurológia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Neurológia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Alagút szindrómák - Tünetek, okok, kezelés

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2020-06-11 22:05

Testünk különböző pontjain megjelenő, kínzó fájdalmakért, zsibbadásokért és izomgyengeségekért gyakran az adott területet beidegző perifériás ideg nyomódása tehető felelőssé.

Zsibbadás - Mi okozhatja?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-05-08 18:35

A zsibbadásnak számos oka lehet, vannak köztük teljesen ártalmatlanok is. Zsibbadás az idegek átmeneti, gyulladás okozta ingerlése miatt is kialakulhat, de a háttérben súlyos neurológiai betegségek is állhatnak.

Nyelvzsibbadás - Mi okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2020-05-07 22:05

A nyelvzsibbadás egy viszonylag gyakori panasz az orvoshoz fordulók körében. A betegek nem mindig tudják megfogalmazni, hogy milyen érzés ez, gyakran az ízérzés zavarával tévesztik össze.

Az arc zsibbadása - Mi okozhatja? Mikor forduljon orvoshoz?

Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
2019-10-19 09:33

Normál esetben a tapintást, a hőt, a nyomást és a fizikai behatás által kiváltott fájdalmakat egyaránt érzékeljük. Emellett érezzük a szerveink kóros működése vagy betegsége kapcsán jelentkező tüneteket, így a különböző érzészavarokat is, például a zsibbadást.

Életveszélyes is lehet - A tetániás roham

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2019-09-09 17:05

Tetániának nevezik az izmok tartós, fájdalmas görcsös összerándulását és feszülését, megtartott tudat mellett. Ez egy összefoglaló gyűjtőfogalom, különböző okok állhatnak a tünetek mögött, melyek az idegek és az izmok fokozott ingerlékenységét idézik elő.

Agyi keringészavart (vértelen stroke) utánzó állapotok

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
2019-08-08 09:36

Az agyi keringészavar (stroke) a halálozás egyik legfontosabb és a rokkantság vezető oka. Agyi keringészavarról tágabb értelemben akkor beszélünk, ha az egész agy, illetve bizonyos agyterületek vérkeringése a kritikus szint alá esik, mely idegrendszeri tünetek fellépéséhez (bénulás, beszédzavar, látászavar stb.) vezet.

Zsibbadás - Mire utalhat ez a tünet?

WEBBeteg, otvenentul.hu
2019-07-16 19:03

A végtagzsibbadás mindenki számára ismert jelenség, melynek általában csak a rossz testhelyzet a kiváltó oka. Ha tornázik kicsit, a kellemetlen érzés pillanatokon belül elmúlik. Nagyobb a baj akkor, ha a zsibbadás rendszeresen visszatér. Ilyenkor mindenképpen forduljon orvoshoz, mert a tünetek mögött akár komoly betegségek is meghúzódhatnak.

Mikor jelentkezhet fantomfájdalom?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2019-02-05 16:07

Paradox módon a különböző testrészek amputációja után, az eltávolított testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez. A különböző testrészek eltávolítása után, az eltávolított testrész helyén megjelenő úgynevezett fantomfájdalom az amputációt követően azonnal, de hetek, hónapok, évek múlva is kialakulhat.

Miért zsibbad a lábam? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2018-06-26 16:25

Egy hete elültem a lábam, azóta zsibbad a talpam, napokig járni is alig tudtam. Egy masszőr kimasszírozta a vádlim, de a zsibbadás megmaradt... Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A katatónia okai és tünetei

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2018-05-08 13:11

A katatónia viselkedésbeli, érzelmi és motoros szimptómákból álló pszichomotoros tünetegyüttes, szindróma. Katatón tünetek felléphetnek skizofrénia, depresszió, anyagcserezavarok és neurológiai betegségek mellett. Cikkünkben a katatónia okairól, tüneteiről és diagnosztizálásáról olvashat.