Neurológia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Neurológia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Az agyrázkódás és a traumás agyi sérülések tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
2021-04-10 04:05

Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okozhat, aminek során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A nyílt sérülés lényegesen ritkább, mint az agyrázkódás.

Arczsibbadás - Mi állhat a háttérben?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
2021-04-06 04:03

A fiziológiás érzésekhez tartozik a tapintás, valamint a hő, a nyomás és a fizikai behatás által kiváltott fájdalmak. Viszont nemcsak akkor érzünk valamit, ha fizikai behatás ér minket, hanem szerveink kóros működése vagy betegsége kapcsán is jelentkezhetnek különböző érzészavarok. Ide elsősorban a fájdalom és zsibbadás érzése tartozik. Az arczsibbadást is az érzészavarokhoz soroljuk. Mi okozhatja a panaszt?

Epilepszia gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
2021-03-23 05:04

Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő.

Bell-parézis: tünetek, okok és kezelés

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
2020-12-17 16:03

A Bell-parézis vagy perifériás faciálisz parézis az arckifejezésért felelős (mimikai) izmokat mozgató ideg, a VII. agyideg részleges bénulása. Általában féloldali, vagyis csak az egyik arcfelet érinti.

Az arcidegzsába

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
2020-11-25 17:05

Majdnem minden ember tapasztal alkalmanként fáradtságot, megerőltetést követően fejfájást. Sokan azonban szokatlan tünetekkel járó fej- és arcfájdalmaktól is szenvedhetnek, amelyek hátterében a fej és nyak érzőidegeinek kóros működése feltételezhető.

Talk and die szindróma

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2020-11-15 04:03

Létezik egy rejtélyes betegség, amiről inkább azt kellene mondani, hogy retrospektíven felismert állapot. A talk and die szindróma jelentése: beszél és meghal.

Neuritis vestibularis - Avagy az egyensúlyszerv idegsejtjeinek gyulladása

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2020-11-04 22:05

Abban, hogy egyensúlyunkat megtarthassuk, a belső fülben található félkörös ívjáratok játszanak fontos szerepet. E terület idegi ellátását az úgynevezett vestibularis ideg (VIII. agyideg) biztosítja. Ha az ideg károsodik, akkor alakul ki az orvosi nyelven neuritis vestibularisként emlegetett betegség.

Mi is pontosan az agyi keringészavar?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
2020-07-27 17:05

Az agyi keringés fenntartása nélkülözhetetlen fontosságú az ember számára. Az agyi véráramlás percenként 750-800 ml, azaz az összesen keringő vér 15-20 százalékát igényli.

Súlyos izomgyengeség (myasthenia gravis)

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
2020-06-26 03:06

Az autoimmun betegségek olyan ritka kórképek, amelyekben a szervezet valamilyen saját alkotórésze ellen alakul ki immunválasz. Ebbe a betegségcsoportba tartozik a myasthenia gravis is.

Mitől alakulhat ki bőr-érzékelészavar?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2020-06-16 11:05

Normálisan az ember érzi a tapintást, a hőt, a nyomást és a fizikai behatás által kiváltott fájdalmakat. Mitől jelentkezhet bőr-érzékelészavar?