Neurológia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Neurológia - Betegségek megértése: tünet cikkek

A neurofibromatosis és tünetei

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-01-07 11:03

A neurofibromatosis kórállapotokban a bőr és idegrendszer betegségeinek együttes előfordulásáról van szó. A neurofibromatosis jelentőségét az adja, hogy a daganatok fokozott előfordulásával jár együtt.

Mozgáskényszer vagy nyugtalan láb - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2022-01-04 16:03

Mostanában esténként lefekvés után furcsa érzés jön: egy kis idő múlva kénytelen vagyok a lábam elmozdítani, mert nem jó abban a helyzetben. Én úgy hívom: ideges a lábam, mert képtelen vagyok egy helyben tartani. Mi lehet a tünetek oka? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A vertigo - A szédülés típusai és okai

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-01-03 22:03

A vertigo a szédülés latin neve. Orvosi fogalomként a szédülés alatt vagy a forgó jellegű látási élményt értjük, mikor a környező tárgyak mintha elmozdulnának és körbe járnának, vagy mikor a beteg nem tudja megtartani az egyensúlyát, mert nem érzékeli, hol van a fenn és a lent.

A sclerosis multiplex kivizsgálása

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
2021-12-19 11:33

A sclerosis multiplex (SM) diagnózisát néha nehéz felállítani, számos más betegség tünetei is hasonlóak lehetnek - azonban más a betegségek kimenetele és a kezelése.

Agyi eredetű bénulás - Melyek a leggyakoribb kiváltó okok?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
2021-12-14 03:03

Az agyi eredetű bénulások különféle kórokok következtében alakulnak ki, jellemzően az alsó, a felső, esetleg az összes végtag működéskiesésével járnak. Hátterükben leggyakrabban agyvérzés, agyi keringészavar, idegrendszeri gyulladások, az agy vírusfertőzései, rosszindulatú folyamatok vagy az agyat ért különféle traumák állnak.

A perifériás neuropátia és tünetei (polineuropátia, mononeuropátia)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
2021-12-07 07:52

A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.

A nyugtalan láb szindróma tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
2021-11-12 17:03

A nyugtalan láb szindróma (szakirodalomban RLS (restless legs)) az alvászavarok egyik jellegzetes, gyakori formája. A lakosság 2-5 százalékának, az idősebb korosztály 10 százalékának az éjszakai nyugalmát teszi tönkre ez a tünetegyüttes.

Intő jel lehet a zsibbadás

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2021-11-11 20:33

Mindannyian tapasztaltunk már rövidebb vagy hosszabb ideig tartó zsibbadást valamelyik testrészünkben.

A szemek egészsége, az agy épsége

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
2021-10-27 11:03

A szemek egészségi állapota utalhat arra, ha adott egyénnél esetleg a demencia fokozott kockázata áll fenn. Kutatók legújabb megállapítása szerint ugyanis egyes szembetegségek egyben azt is elárulják, ha esélyes, hogy a későbbiekben „zavart” elmeállapot alakulhat ki.