• Mit kell tudni a kómáról?

    Szerző: Medizóna

    Az agy működésére utaló egyik jellemző tulajdonság az éberségi szint. Amikor tompult állapotban vagyunk, az éberségi szintünk csökken ugyan, de eszméletünket nem veszítjük el.

     Mindent a kómáról


    A kóma sürgős, mihamarabbi orvosi ellátást igénylő állapot, mivel az agyfunkciók fenntartásához azonnali cselekvés szükséges. Ilyen esetben általában vér-és agyvizsgálatot rendelnek el, hogy kiderítsék, mi okozta a problémát. Ez elengedhetetlen a megfelelő kezelés érdekében. A kóma ritkán tart néhány hétnél tovább. Azokat, akik ennél hosszabb ideig maradnak a tudattalan, eszméletvesztett állapotban, általában úgy jellemzik, mint vegetatív státuszú beteget.
    Mindent a kómáról>>

    A kábulat vagy a bódulat állapotában a beteg leginkább a mély alváshoz hasonlító állapotban van: erős fájdalomingerekre, csipkedésre, szurkálásra, hangos zajra, rázogatásra magához tér néhány pillanatra - vagyis ébreszthető -, de ingerek híján azonnal visszasüllyed. A kóma ennél is mélyebb állapot, a beteg ilyen esetben egyáltalán nem ébreszthető fel. Kökény Zoltán traumatológus azt mondja, hogy a kómának is különböző mélységi szintjei vannak. „A felületesebb kómában a beteg a fájdalomingerre elhárító mozdulatot tesz, igyekszik például elsodorni az őt megütő kezet, de nem ébred fel. Ha mélyebb a kóma, a fájdalomra csak önkéntelen, céltalan mozdulattal reagál, később még ezzel sem. Tovább mélyülő kóma esetén a reflexek – térdreflex, pupillareflex – kiesnek, de a légzés és a keringés fennmarad. Az agyhalál küszöbén azonban ezek az életfunkciók is már csak gépek és gyógyszerek segítségével tarthatók fent. Az, hogy az agy melyik részén történt károsodás, időnként abból is következtetni lehet, hogy a beteg milyen testtartásban fekszik az ágyban” – magyarázza a szakember.

     

    Hirdetés

    A kérdésre, hogy mi idézheti elő ezt az állapotot a traumatológus a következőket sorolja: a fejsérülés az, ami közvetlenül is okozhat súlyos agykárosodást, de a koponyán belül kialakuló vérömleny vagy agyvizenyő is képes a zárt, kemény, csontos koponyaüregen belül összenyomni az agyállományt úgy, hogy az agykárosodáshoz vezessen.

    A teljes cikket az Medizona.hu weboldalán olvashatja Mitől alakulhat ki kóma? >>

    Legutóbb frissült: 2010.09.29 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hívjál mentőt, nem részeg!

    Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

    Hőguta - rizikófaktorok, tünetek és elsősegély

    Magyarországon ritka a klasszikus hőguta, ám bizonyos rizikótényezők fennállása esetén nagyobb a kockázata.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

    Érdemes-e ginkgót szedni elbutulás ellen?

    A ginkgokivonat kognitív funkciókra gyakorolt hatásait elemző eddigi áttekintő tanulmányok az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében nem találták hatékonynak a növényt, az elbutulás jeleit többé-kevésbé már mutató vagy épp Alzheimer-kóros betegekben viszont a kognitív funkciók romlásának stabilizálódását vagy lassulását tapasztalták.

    Agyrázkódás: tünetek és kezelés

    Az agyrázkódás a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés miatt bekövetkező traumás agyi sérülés. Melyek a legfontosabb tudnivalók és teendők agyrázkódás esetén?

    Hirtelen eszméletvesztés - Nem biztos, hogy a meleg az oka

    Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eszméletvesztés akár szívprobléma tünete is lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.