Az internet átalakítja az agyat

Független Hírügynökség
megjelent:

Az emberi agy - sok ezer évi szünet után - ismét evolúciós változáson megy át, állítja egy híres amerikai idegorvos, Gary Small professzor. Small könyvét szerdán ismertette a legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza internetes változata.

Nemrég jelent meg az "iBrain - hogyan éljük túl a technika által kiváltott agyi változásokat?" című könyve, amelyben kifejti, hogy a fiatalok új fajta kommunikációs képességeket tanulnak meg a számítógépnek köszönhetően, de közben nem sajátítják el a személyes kommunikációt.

Gary Smallt a Scientific American című tudományos lap beválasztotta az 50 legnagyobb hatású tudós közé, olyan társaságba, mint Albert Einstein vagy Niels Bohr.

Digitális bennszülöttek és bevándorlók

Small szerint ma ahhoz fogható evolúción esik át az emberi agy, mint sok ezer éve az eszközhasználat kialakulásakor. Akkor a szerszám használata változtatta át az embert jobb- vagy balkezessé. A professzor szerint ilyen ugrásszerű agyi fejlődés azóta sem ment végbe, egészen napjainkig.

Small "digitális bennszülötteknek" nevezi a gyerekeket és fiatalokat, akik sok időt töltenek a számítógép előtt, és közben agyukban megerősödnek azok az idegi kapcsolatok, amelyek a számítógép kezeléséhez szükségesek. A szüleiket, akik idegenül mozognak ebben a világban, a professzor "digitális bevándorlóknak" minősíti.

Kommunikáció: a kör bezárul

Small szerint a komputermániás gyerekeknek, főleg a fiúknak sokszor problémájuk van a hagyományos személyes kommunikációval, amelyet már nem tekintenek hatékonynak. Kerülik a szemkontaktust, agyuk pedig nem képes feldolgozni a beszélőpartner gesztusait és arckifejezéseit. Ez stresszt okoz náluk, ezért inkább kerülik az ilyen típusú kommunikációt, és csak az interneten keresztül kívánnak kapcsolatot tartani. Így a kör bezárul.

A neurológus szerint a gyerekek helyes fejlődését a családi ebéd és vacsora szolgálná, amely megtanítaná a kicsiket az interperszonális kapcsolatokra.

(FH)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.