Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

Dr. Sarkadi Adrien
szerző: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész frissítve:

Az agyhártyagyulladást számos baktérium vagy vírus okozhatja, így a súlyos betegség megelőzése teljes mértékben nem biztosítható. A leggyakoribb és legveszélyesebb baktériumfajták ellen azonban elérhetőek védőoltások, így a sokszor halálos kimenetelű betegség jelentős részben megelőzhető.

Világszerte hozzávetőlegesen 1,2 millió bakteriális agyhártyagyulladás jegyezhető évente, melyből 135 ezer fatális kimenetelű. Leggyakoribb kórokozója a meningococcus, az 500 ezer megbetegedés 10 százalékban halálos.

Európában és ezen belül Magyarországon is a meningococcus B csoport dominanciája ismert, melyet gyakoriságában a C csoport követ. Ezek mellett azonban számos más baktérium- és vírusfertőzés okozhat agyhártyagyulladást (meningitis). Milyen védőoltások állnak rendelkezésre ezek ellen és kiknek érdemes beadatni?

Meningococcus okozta agyhártyagyulladás elleni oltás

A Neisseria meningitidis (meningococcus) hat típusa ellen érhető el védőoltás. A hazánkban is gyakoribb B típus ellen sokáig nem állt rendelkezésre itthon vakcina, a számos egyéb készítmény között pedig nem könnyű eligazodni. Az egyes vakcina típusok egymástól árukban, a szükséges oltások számában, de legfőképpen a tartalmazott szerotípusok számában különböznek.

Létezik védőoltás különállóan a C típus ellen, 2014 óta már önállóan B típus ellen is, valamint kombináltan A, C, W-135, Y típusok ellen vakcinálhatunk. Ne tévesszen meg minket ez utóbbi oltás kombinált mivolta, hiszen ez a Magyarországon előforduló gyakori típusoknak csak egyikét tartalmazza (C), így ezen oltás beadatása mellett továbbra is szükséges a B típus elleni vakcináció!

A hatékony védelem érdekében a területi eloszlást tekintve hazánkban ideális a B és C típus elleni oltás beadatása, bár az egyre népszerűbbé váló egzotikus utazások lassan elmossák a régi határokat. A védőoltás különösen ajánlott csecsemőknek, zárt közösségekben (bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok) élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek, továbbá azoknak, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a tokos baktériumok által okozott fertőzések szempontjából fokozott kockázatú csoportba sorolhatók (pl. léphiánnyal élő betegek).

A védőoltások igénylésében és beadásában háziorvosunk együttműködését szükséges kérni.

Oltások és meningococcus típusok

Meningococcus B oltás
A hazánban elérhető egyik meningococcus B oltás már 2 hónapos kortól alkalmazható. A beadandó oltások száma, valamint az egyes oltások között eltelt idő a gyermek életkorától függ. A 11 évesnél idősebb gyermekeknek és felnőtteknek két oltást szükséges kapniuk, melyek között legalább 1 hónapnak kell eltelnie. Egy másik oltás 10 éves kor felett alkalmazható, a védettség eléréséhez 2 adagra van szükség 6 hónap eltéréssel.

Meningococcus C oltás
A meningococcus C típus ellen védő vakcina önkéntesen beadatható, receptre felírható társadalombiztosítási támogatással rendelkező védőoltás 2 éves kor alatti gyermekeknek. Csecsemők 2-4 hónapos korig két adaggal oltandók, legalább 2 hónapos időközzel. Az íly módon, egyéves kor alatt alapimmunizált csecsemőt a 2. életévében javasolt emlékeztető oltásban részesíteni, legkorábban az alapimmunizáció befejezése után 6 hónappal. Ha a csecsemő 4 hónaposnál idősebb korban kapja meg az oltást, illetve a gyermekek, a serdülők és a felnőttek egyszeri alkalommal oltandók. Csecsemőknél a betegség esetleges súlyos lefolyása miatt érdemes az immunizációt már 2 hónaposan elkezdeni.

Kombinált vakcinák (A, C, W-135, Y)
A hazánkban elérhető kombinált vakcinák (háromféle vakcina van forgalomban) a vakcina típusától függően 6 hetes kortól, 1 vagy 2 éves kortól alkalmazhatóak. Az utóbbi két vakcinánál az alapimmunizáláshoz egy alkalommal történő oltás elegendő. A hathetes kortól beadható védőoltással 6 hónapos korig két adaggal oltandók a csecsemők legalább 2 hónapos időközzel. 6 hónapos kor feletti csecsemőknél, gyermekek és idősek esetében ennél az oltásnál is egy adag szükséges az alapimmunizáláshoz. Az alapimmunizálásban részesült csecsemőknél egy adag emlékeztető dózist kell beadni 12 hónapos korban, az utolsó oltást követően leghamarabb 2 hónap múlva.

Lásd még Részletesen a meningococcus baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladásról

Ellenjavallatok a védőoltással kapcsolatban

Amennyiben túlérzékenységi reakciót tapasztaltak bármilyen korábban alkalmazott agyhártyagyulladás ellen védő oltással kapcsolatban, az oltás beadása nagy körültekintést, kórházi megfigyelési körülményeket igényelhet. Lázas betegség alatt az oltás nem adható be, meg kell várni a teljes gyógyulást. Várandósok esetében csak jelentős, valós veszély fennállása esetén javasolható.

Bővebben Ellenjavallatok az agyhártyagyulladás elleni védőoltással szemben

További bakteriális menigitisek és megelőzésük

Pneumococcus

A Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) baktérium a felső és alsó légúti bakteriális betegségek (torokgyulladás, tüdőgyulladás) gyakori oka, azonban a bakteriális agyhártyagyulladás hátterében is jelentős tényező, a bakteriális meningitisek 20 százalékának kórokaként tartjuk számon.

A pneumococcusok által okozott fertőzések megelőzéséhez két típusú oltóanyag áll rendelkezésre: a poliszacharid típusú védőoltásról fontos tudni, hogy 2 év alatti gyermekek esetén alkalmazva nem hatásos, míg az úgynevezett konjugált pneumococcus vakcinák sokkal nagyobb hatást képesek gyakorolni az oltott immunrendszerére, és 2 éven aluli gyermekekben is sikeresen alkalmazhatók.

Jelenlegi ajánlások szerint a pneumococcus elleni oltás javasolható minden 65 évet betöltött személynek, alapbetegségben szenvedő 9-től 64 éves felnőtteknek, léphiányosoknak, immunológiai betegeknek. A pneumococcus elleni vakcina hazánkban 2014 óta a kötelező oltások sorának tagja, nagyobb gyerekek és felnőttek esetében pedig háziorvosunk lehet segítségünkre.

Lásd még Részletesen a pneumococcus által okozott betegségekről

Haemophilus influenzae

A Haemophilus influenzae baktérium B típusa ellen hazánkban kötelező jelleggel alkalmazott védőoltás elsősorban a kisgyermekekben szóba jöhető bakteriális agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet. Emellett kiemelten fontos a szerepe a heves vizenyőképződéssel járó, fulladással fenyegető, az oltás bevezetése előtt számos halálos áldozatot követelő gégészeti gyulladásos folyamatok megelőzésében is. Az oltás védő hatására különösen 5 éves kor alatt van szükség. Az oltás a kisgyermekek kötelező alapimmunizáló oltásának a része.

BCG oltás

A BCG oltás gyermekkori alkalmazásának egyik legfontosabb funkciója a gyermekkori, tuberkulózist okozó baktérium (Mycobacterium tuberculosis) által kiváltott agyhártyagyulladás megelőzése. Az oltásnak ez a funkciója felnőttek esetén már nem érvényesül.

Lásd még Mit kell tudni a BCG oltásról?

Nem minden kórokozó ellen létezik oltás

Az bakteriális agyhártyagyulladások ritkább eseteit a szervezetünk normál flórájában is előforduló Staphylococcus aureus, Escherichia coli, és még néhány, úgynevezett Gram-negatív baktérium okozhatja.

A bakteriális kórok mellett meg kell említeni a nem bakteriális meningitist okozó vírusok szerepét, melyek közül Európa-szerte kiemelhetőek az enterovírusok és herpeszvírusok. Ezen fertőzésekben túlnyomórészt a kisgyermekek, esetleg fiatal felnőttek érintettek, megelőző védőoltás pedig - ahogy oki terápia is csak csekély mértékben - nem áll rendelkezésre.

Fontos cikkek

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Az agyhártyagyulladás

Dr. Gócs Viktor, infektológus
Agyhártyagyulladás
Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.