• Az epilepsziával élők számára még mindig a társadalmi stigma a legnagyobb probléma Magyarországon

    Szerző: Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány

    Annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg több mint 150 ezer ember él epilepsziával, még mindig hatalmas az információhiány, és rengeteg tévhit és előítélet él a társadalomban az epilepsziával kapcsolatban. Sokszor maguk az epilepsziával élők is nehezen jutnak érdemi és hiteles információhoz a mindennapjaikat érintő legalapvetőbb kérdéseket illetően

    Az epilepsziás roham felismerése

    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.
    Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei>>

    A mai napon az „Élet az epilepsziával” címmel rendezett szakmai napon nyílt először alkalmuk az érintetteknek arra, hogy az epilepsziával élők életmódját érintő legfontosabb kérdéseket és problémákat a terület kiemelt szakértőinek bevonásával vitathassák meg. Az eseményen olyan központi témák kerültek elő mint a gyermekkori epilepszia, a gyermekvállalás és terhesgondozás, a gyógyszeres és sebészeti kezelés, az epilepsziásokat érintő lelki eredetű problémák,  különböző memóriazavarok vagy a szakszerű elsősegélynyújtás.

    „Az epilepszia gyógyszeres és műtéti kezelése mellett éppen ugyanannyira fontos az is, hogy a betegséggel való együttélés mellett ne nyugodjanak bele a betegséggel járó negatív lelkiállapotba, hiszen ezen lehet és kell is változtatni!” – emelte ki Dr. Kalóczkai Andrea, aki az epilepsziával élőknél jelentkező lelki problémák kezeléséről tartott előadást. A szakértő pályafutása során több sikeres pszichodráma, önismereti és terápiás csoportot indított epilepsziával élőknek, így segítve őket a betegséggel járó lelki nehézségek feldolgozásában.

    A hiánypótló rendezvényre a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány és az Országos Idegtudományi Intézet kezdeményezésére jött létre. A szervezők bíznak abban, hogy az ilyen rendezvények hosszú távon alapvetően járulhatnak hozzá az előítéletek ledöntéséhez, és segíthetik az epilepsziával élőket abban, hogy nyíltan tudják vállalni betegségüket a különböző közösségekben.

    Hirdetés

    Országos Idegtudományi Intézet

    Az intézet jó hírnevet szerzett az Országos Onkológiai Intézettel és a Debreceni Gamma Sugársebészeti Központtal együttműködésben végzett, sebészeti behatolás nélküli tumorkezelésben, a nagy és nehéz daganatok, sérülések operációiban, valamint a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziák és fájdalmak kezelésében. Itt található az ország első és máig egyetlen gyermek-idegsebészeti osztálya is. Az intézet közel évi  4000 fekvőbeteget kezel, szakambulanciáit majd 20 000 járóbeteg keresi fel.

    Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány

    A Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa 2011-ben alakult. A szervezet célja hogy támogatást nyújtson az epilepsziával élőknek, és segítse őket a mindennapokban.

    Az alapítvány kiemelt feladata az epilepsziával élők életminőségének javítása, a betegek érdekképviselete, a szociális háló kialakításának segítése, az epilepszia melletti kiállás, a szolidaritás elősegítése.  Magyarországon jelenleg több mint 150 000 ember epilepsziás ember él.

    (Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány)

    Módosítva: 2015.10.07 10:00, Megjelenés: 2015.10.07 10:00
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Mikor és miért szükséges az SM-betegek MRI-vizsgálata?

    A szklerózis multiplex diagnosztikájában és a betegség utánkövetésében kétségkívül fontos szerepet tölt be az MRI-vizsgálatok elvégzése. Az ebben a betegségben szenvedők sokszor nem értik, hogy miért is készül számos MRI-vizsgálat. Cikkünkben erre a kérdésre próbálunk választ adni.

    Agyi keringészavart (vértelen stroke) utánzó állapotok

    Az agyi keringészavar (stroke) a halálozás egyik legfontosabb és a rokkantság vezető oka. Agyi keringészavarról tágabb értelemben akkor beszélünk, ha az egész agy, illetve bizonyos agyterületek vérkeringése a kritikus szint alá esik, mely idegrendszeri tünetek fellépéséhez (bénulás, beszédzavar, látászavar stb.) vezet.

    A rohamok fogságában - Élet epilepsziával

    Az epilepszia olyan krónikus, rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Sokan nem is tudják, hogy egy epilepsziás beteg rohama alatt hogyan tudnának segíteni, ezért gyakran - még ha segítő szándékkal is - többet ártanak, mint használnak.

    A West-szindróma okai, tünetei és kezelése

    A West-szindróma egy ritka, csecsemőkori betegség, a gyermekkori epilepszia szindrómák egyik típusa.

    Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

    A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre.

    Epilepszia gyermekkorban

    Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő.

    Epilepszia és terhesség

    Az epilepszia nem zárja ki, hogy valaki teherbe essen és gyermeket szüljön. A fiatal felnőtt nők életének legszebb kiteljesedése a terhesség, az utód születése, az anyaság. Vonatkozik ez minden egészséges nőre, de azokra a nőkre is, akik valamilyen betegségben szenvednek.

    Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?

    A roham leírásától a vérvételen keresztül a képalkotó eljárásokig számos, ám fájdalmatlan vizsgálatra lehet szükség az epilepszia pontos diagnózisához.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.