• Egymillióan szenvednek idegi fájdalomtól

    Szerző: Független Hírügynökség

    Magyarországon 1 millió ember szenved idegi eredetű fájdalomban, ami különleges kezelést igényel - mondta Kiss Gábor neurológus, aki maga is tagja a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoportnak.

    A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport azért alakult, hogy a betegeken kívül az orvostársadalom figyelmét is felhívja az idegi eredetű fájdalmak sajátságaira, az eltérő terápiás eljárására.

    Hirdetés

    A neuropátiás fájdalmat az idegrendszer sérülése okozza, tehát előidézhetik például a gerincvelő betegségei, az övsömör - mondta az Árpád Kórház osztályvezető főorvosa. Ez az égő villodzó, gyakran zsibbadást okozó fájdalom másképp alakul ki, mint a hagyományos, és gyakran akkor is megmarad, ha már megszűnik az betegség, amely okozta. Ez a fantom-fájdalom ráadásul akár hónapokig, évekig is gyötörheti az érintettet - tette hozzá.

    Kiss Gábor elmondta: az ilyen idegi eredetű fájdalmakra nem használnak a hagyományos csillapítószerek. Tehát hiába ír fel az orvos izületi fájdalmakra való készítményt egy idegzsábában szenvedő betegnek, vagy fogfájáscsillapítót az övsömör okozta fájdalomra.

    A neurológus szerint az is probléma, hogy még az orvosok nagy része sincs tisztában a kétféle fájdalom típussal. A Szonda-Ipsos legutóbbi felmérése szerint 100 orvosból 26 tudott róla. Hozzátette: ezért is fontos, hogy a nem rég alakult munkacsoport minél szélesebb körben tájékoztassa őket is erről a 3 éve felfedezett különbségről.

    Módosítva: 2008.05.28 17:13, Megjelenés: 2008.05.28 17:13
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Mikor és miért szükséges az SM-betegek MRI-vizsgálata?

    A szklerózis multiplex diagnosztikájában és a betegség utánkövetésében kétségkívül fontos szerepet tölt be az MRI-vizsgálatok elvégzése. Az ebben a betegségben szenvedők sokszor nem értik, hogy miért is készül számos MRI-vizsgálat. Cikkünkben erre a kérdésre próbálunk választ adni.

    Agyi keringészavart (vértelen stroke) utánzó állapotok

    Az agyi keringészavar (stroke) a halálozás egyik legfontosabb és a rokkantság vezető oka. Agyi keringészavarról tágabb értelemben akkor beszélünk, ha az egész agy, illetve bizonyos agyterületek vérkeringése a kritikus szint alá esik, mely idegrendszeri tünetek fellépéséhez (bénulás, beszédzavar, látászavar stb.) vezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.