• Egymillióan szenvednek idegi fájdalomtól

    Szerző: Független Hírügynökség

    Magyarországon 1 millió ember szenved idegi eredetű fájdalomban, ami különleges kezelést igényel - mondta Kiss Gábor neurológus, aki maga is tagja a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoportnak.

    A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport azért alakult, hogy a betegeken kívül az orvostársadalom figyelmét is felhívja az idegi eredetű fájdalmak sajátságaira, az eltérő terápiás eljárására.

    Hirdetés

    A neuropátiás fájdalmat az idegrendszer sérülése okozza, tehát előidézhetik például a gerincvelő betegségei, az övsömör - mondta az Árpád Kórház osztályvezető főorvosa. Ez az égő villodzó, gyakran zsibbadást okozó fájdalom másképp alakul ki, mint a hagyományos, és gyakran akkor is megmarad, ha már megszűnik az betegség, amely okozta. Ez a fantom-fájdalom ráadásul akár hónapokig, évekig is gyötörheti az érintettet - tette hozzá.

    Kiss Gábor elmondta: az ilyen idegi eredetű fájdalmakra nem használnak a hagyományos csillapítószerek. Tehát hiába ír fel az orvos izületi fájdalmakra való készítményt egy idegzsábában szenvedő betegnek, vagy fogfájáscsillapítót az övsömör okozta fájdalomra.

    A neurológus szerint az is probléma, hogy még az orvosok nagy része sincs tisztában a kétféle fájdalom típussal. A Szonda-Ipsos legutóbbi felmérése szerint 100 orvosból 26 tudott róla. Hozzátette: ezért is fontos, hogy a nem rég alakult munkacsoport minél szélesebb körben tájékoztassa őket is erről a 3 éve felfedezett különbségről.

    Módosítva: 2008.05.28 17:13, Megjelenés: 2008.05.28 17:13
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Agyi ciszták

    A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is előfordulhatnak. A központi idegrendszer speciális helyzetben van, ugyanis egy zárt térben helyezkedik el, így minden itt lévő, növekedő eltérés súlyos tüneteket tud okozni az agyszövet összenyomása miatt, így banális eltérések is ijesztő tüneteket tudnak okozni.

    Intő jel lehet a zsibbadás

    Mindannyian tapasztaltunk már rövidebb vagy hosszabb ideig tartó zsibbadást valamelyik testrészünkben. Gondoljunk arra, amikor beütjük a könyökünket egy érzékeny ponton, vagy éjjel elalusszuk a kezünket, a karunkat. Tipikus eset az is, ha úgy ülünk, hogy testsúlyunkkal elnyomjuk a magunk alá húzott lábunkban futó idegeket, ereket tanulás vagy más tevékenység közben. Ezek kellemetlen, de ártalmatlan zsibbadások, és nem is tartanak hosszú ideig. A hirtelen jelentkező szokatlan, vagy hosszabb ideje fennálló, esetleg visszatérő fájdalmak mögött azonban súlyos betegségek állhatnak!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.