Egymillióan szenvednek idegi fájdalomtól

Szerző: Független Hírügynökség

Magyarországon 1 millió ember szenved idegi eredetű fájdalomban, ami különleges kezelést igényel - mondta Kiss Gábor neurológus, aki maga is tagja a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoportnak.

A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport azért alakult, hogy a betegeken kívül az orvostársadalom figyelmét is felhívja az idegi eredetű fájdalmak sajátságaira, az eltérő terápiás eljárására.

A neuropátiás fájdalmat az idegrendszer sérülése okozza, tehát előidézhetik például a gerincvelő betegségei, az övsömör - mondta az Árpád Kórház osztályvezető főorvosa. Ez az égő villodzó, gyakran zsibbadást okozó fájdalom másképp alakul ki, mint a hagyományos, és gyakran akkor is megmarad, ha már megszűnik az betegség, amely okozta. Ez a fantom-fájdalom ráadásul akár hónapokig, évekig is gyötörheti az érintettet - tette hozzá.

Kiss Gábor elmondta: az ilyen idegi eredetű fájdalmakra nem használnak a hagyományos csillapítószerek. Tehát hiába ír fel az orvos izületi fájdalmakra való készítményt egy idegzsábában szenvedő betegnek, vagy fogfájáscsillapítót az övsömör okozta fájdalomra.

A neurológus szerint az is probléma, hogy még az orvosok nagy része sincs tisztában a kétféle fájdalom típussal. A Szonda-Ipsos legutóbbi felmérése szerint 100 orvosból 26 tudott róla. Hozzátette: ezért is fontos, hogy a nem rég alakult munkacsoport minél szélesebb körben tájékoztassa őket is erről a 3 éve felfedezett különbségről.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Lumbálpunkció - Mikor, miért és...

A lumbálpunkció (más néven gerinccsapolás vagy lumbal punctio) egy olyan diagnosztikus vagy terápiás eljárás, melynek során egy speciális tűvel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.