Négyezer éve ismert betegség, mégis babonák övezik

MTI
megjelent: 2011.02.15.

Hatmillió ember szenved Európában epilepsziában, a hozzátartozókkal együtt pedig az érintettek köré lényegesen nagyobb, ezért a betegség nem magánügy, és nem kizárólag orvosi kérdés, hanem társadalmi probléma - hangzott el az első alkalommal megrendezett Európai Epilepszia Napról tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Harc az epilepsziások hátrányos megkülönböztetése ellen

A nap alkalmából február 14-16 között az orvosi szakma és a betegszervezetek képviselői Strasbourgban, az Európai Parlamentben ismertetik, hogy milyenek az elvárások a társadalommal szemben az epilepsziával élők érdekében. Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője bevezetőjében elmondta, hogy a WHO a Nemzetközi Epilepsziaellenes Ligával (ILAE) és a Nemzetközi Epilepszia Irodával (IBE) közösen Ki az árnyékból mottóval 1997 óta folytat nemzetközi kampányt az epilepsziával élők hátrányos megkülönböztetésének leküzdésére. Ennek keretében február 14-én, Valentin püspöknek, az epilepsziások patrónusának napján igyekeznek felhívni a figyelmet az epilepsziával élők gondjaira.

Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre. Az epilepszia egy olyan krónikus és rohamokban jelentkező betegség, amelyben az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak a kisülések. Bár általánosságban az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár együtt, a betegség tulajdonképpen változatos tünetekkel járhat. A tünetek, amit rohamoknak is nevezünk gyakran nagyon enyhék, különböző érzetet és viselkedést idéz elő. Bizonyos rohamfajtákban a beteg a roham során egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre, míg másoknál teljes testre kifejlődő görcsroham alakul ki.
Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei>>

Mára azonban bebizonyosodott, hogy a világ különböző régióiban eltérőek az epilepsziával élők ellátásának körülményei, ahogy különböznek a megoldásra váró feladatok is - magyarázta. - Ezért kerül külön megrendezésre Európában az epilepszia nap, amelyet a jövőben évente február második hétfőjén tartanak.

A WHO magyarországi irodájának vezetője kitért arra, hogy Európában 6 millió ember szenved a betegségben, azokkal együtt viszont, akik életük során legalább egyszer átéltek egy rohamot, számuk már 15 millióra tehető.

A betegek éves ellátása 20 milliárd euróba kerül. Pusztai Zsófia gyermekgyógyászként kiemelte, hogy minden századik gyermek epilepsziás, a betegség az esetek háromnegyed részében 20 éves kor előtt kezdődik.

A betegség stigmatizál, és ez olyan súlyos lelki problémákat vált ki, amelyeket esetleg egész életük során sem tudnak az érintettek leküzdeni. "Négyezer éve ismerjük az epilepsziát, de azóta mit sem változtak a betegséghez kapcsolódó hiedelmek, babonák.

Hazánkban egyetlen közszereplő sem vállalta betegségét

Az Európai Epilepszia Nap célja, hogy együttműködésre kérjük a jogalkotókat, a politikai és gazdasági élet irányítóit, cégeket és civileket az epilepsziával élők érdekében" - fogalmazott, hozzátéve, hogy míg Nyugaton neves személyiségek arcukat adják a betegséghez, Magyarországon a közszereplők közül egy sem vállalta fel nyilvánosan a betegséget.

Így az epilepszia fogalma nem köthető olyan ismert személyhez aki pozitív példa lehetne a társadalom felé. Jerney Judit, a Magyar Epilepszia Liga elnöke utalt arra, hogy 1909-ben Budapesten alakult a Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga.

Az epilepszia kezelése
A legtöbb epilepsziás beteg akár egy antiepilepsziás gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, míg másoknál a rohamok súlyossága és gyakorisága csökkenthető. A kor előrehaladtával a gyerekek több mint fele a gyógyszerrel kezelt rohamokat kinövik és ezt követően rohammentesen élnek. Egy-két éves kezelést követően nagyon sok felnőtt is el tudja hagyni az epilepsziás gyógyszereit. Az epilepszia kezelése>>

"A látszólag orvosi, betegellátási teendő attól vált társadalmi feladattá, hogy az elmúlt száz év során rohamosan fejlődtek a diagnosztikai és terápiás lehetőségek, ennek köszönhetően pedig az epilepsziával élők 70-80 százaléka tünetmentessé tehető, tehát a társadalom aktív résztvevőivé válhatnak.

Magyarországon körülbelül 60 ezer az epilepsziával élők száma. Az érintettek megítélése szerencsés esetben tartózkodó, döntő többségében azonban stigmatizáló. Ezért kell, hogy társadalmi és politikai kérdés legyen, mert úgy néz ki, hogy pusztán az egészségügy keretein belül a gondok nem oldhatók meg" - mutatott rá Jerney Judit.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

COVID-19 - Mit érdemes tudniuk az epilepsziával együtt élő embereknek?

Az epilepsziával élők, hasonlóan néhány más krónikus betegségben szenvedőkhöz, jóval veszélyeztetettebbek az új típusú koronavírus...

Epilepszia szindrómák

Az epilepszia nem egységes betegség, az elnevezés sok szindróma összefoglaló elnevezése. Közös bennük a fő klinikai jellemző, az ismétlődő...

Antiepileptikumok

Mivel a rendszeresen kialakuló rohamok hosszú távon idegsejtpusztulást okozhatnak, az epilepszia mindenképp gondos odafigyelést és kezelést igényel....

A West-szindróma okai, tünetei és kezelése

A West-szindróma egy ritka, csecsemőkori betegség, a gyermekkori epilepszia szindrómák egyik típusa.

Az epilepsziás roham felismerése - Az epilepszia tünetei

A közvélekedéssel ellentétben az epilepsziás rohamok gyakran nagyon enyhék, sokszor a beteg egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz...

A narkolepszia tünetei: amikor az álom betör az ébrenlétbe

A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, amely mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett...

Hogyan állapítja meg orvosa az epilepsziát?

A roham leírásától a vérvételen keresztül a képalkotó eljárásokig számos, ám fájdalmatlan vizsgálatra lehet szükség az epilepszia pontos...

Az epilepszia kezelése

A legtöbb epilepsziás beteg gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, idővel pedig sokan - a gyerekek pedig döntően - meg is gyógyulnak.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.