Az ízületi gyulladás alvászavarhoz vezethet

MTI
megjelent:

Negatívan hat az alvás minőségére a sokízületi gyulladás. Az alvászavar kockázata különösen abban fenyeget, ha a fájdalomcsillapításnak nem megfelelő módot választottak vagy a beteg depresszióban szenved.

A baltimore-i (Maryland) Johns Hopkins orvosi egyetem munkatársai, 23 134 felnőtt adatait elemezve jutottak arra az eredményre, hogy csaknem minden negyedik sokízületi gyulladásban szenvedő páciens alvászavarral is küzd.

Az artritiszes emberek háromszor nagyobb valószínűséggel számoltak be a 2007-es felmérésben valamilyen típusú alvászavarról, mint azok, akiknek nem volt ilyen problémájuk.

A problémák között volt az elalvás nehézsége, a napközbeni aluszékonyság vagy a hat óránál rövidebb napi alvás. A tanulmány az Arthritis Care and Research című szakfolyóiratban jelent meg.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi gyulladás
Ízületi gyulladásnak nevezzük bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy több ízületet, kialakulhat többféle úton, azonban a végeredmény az érintett ízület(ek) duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével járó állapot.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.