A lumbágó - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít. A krónikus gerincfájdalommal szemben általában a nyilalló, éles fájdalommal járó, izomeredetű derékfájást nevezhetik lumbágónak.

Mivel a lumbágó igen gyakori megbetegedés, és gyakran a fájdalom erőssége miatt kifejezett mozgáskorlátozottsággal jár, ezért gyakran munkából való kiesést okoz.

A lumbágó hármas tünetegyüttese

  • deréktáji fájdalom (elsősorban az ágyéki-keresztcsonti szakaszon),
  • ágyéki gerinc melletti izmok görcse, merevsége (azaz spazmusa),
  • kényszertartás az ágyéki gerincen.

Miért fájhat a derék? A lumbágó anatómiai oka

A gerinc az evolúció során négy lábon járáshoz fejlődött ki. A két lábon való járás kialakulásához a gerinc szerkezetében változásoknak kellett bekövetkezni, hogy a gerincoszlopra, főleg annak ágyéki-keresztcsonti szakszára nehezedő súlyt elbírja.

Ezek közül a legfontosabb a nyaki és az ágyéki szakaszon egy-egy görbület kialakulása, mely előre felé az arc felé domború, ezt nevezzük lordosisnak. A terhelésből adódóan elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett, döntően ülő munka nagyban hozzájárul.

A lumbágóval együtt járó panaszok

A lumbágó hármas tünete közül a beteg számára a legkellemetlenebb a fájdalom, amely lehet hirtelen kezdetű, egy rossz mozdulathoz, nehéz súly emeléséhez kötethető, de fokozatosan kialakuló is. Ez utóbbi esetében a kialakulásában nagy szerepet játszik a munkavégzéshez köthető kényszertartás, helytelen tartás.

A fájdalom erőssége az erős, mozgásképtelenséget okozótól az enyhe, inkább csak bizonyos testhelyzetekben jelentkezőig terjedhet. Máskor csak a gerinc rázkódása pl. futás, vonaton utazás váltja ki. A fájdalmat köhögés, tüsszentés is fokozhatja.

A fájdalmat a betegek legtöbbször csak az ágyéki-keresztcsonti gerinc területén jelzik, ritka esetben a csípőízületbe, farizomzatba sugárzik. A kisugárzó fájdalommal járó lumbágó az isiász.

A fájdalom miatt - amely lehet állandó, vagy szakaszosan jelentkező - a beteg egyfajta kényszertartást vesz fel a fájdalom csökkentésére, ennek következtében korábban leírt fiziológiás görbülete a gerincnek jelentősen csökken.

A gerinc mozgásai beszűkülnek, a beteg nem tud előre-hátra-oldalra olyan mértékben hajolni, mint a fájdalom jelentkezése előtt.

Bővebben A derékfájás leheséges okai

Mikor forduljon feltétlenül orvoshoz?

Keresse fel orvosát az alábbi esetekben, mert alaposabb kivizsgálás és speciális terápia lehet szükséges:

  • 5 nap alatt pihentetés mellett sem szűnő, erős fájdalom,
  • széklet- vizelettartási zavar, alsó végtagi gyengeség és/vagy zsibbadás,
  • magas láz,
  • ha a panaszok mérséklődnek, de hetekig fennállna (vagy megszűnnek, de bizonyos mozdulatokra ismét jelentkeznek).

Mit tegyünk a fájdalom csökkentéséért?

Lumbágó esetén az első néhány napban mindenképpen a kemény alapon való, szigorú fekvés ajánlott, csak a szükségletek elvégzéséhez engedélyezett a felkelés. Meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalom a legenyhébb. Ezt általában felhúzott lábakkal lehet elérni háton vagy oldalfekvésben, az alsó végtagok mérséklet felpóckolásával. Ezzel a gerincet tehermentesítjük, csökkentve ezáltal az izmok merevségét, a kényszertartást, ezek révén a fájdalmat.

Hatásos az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, a merevséget melegítéssel lehet oldani.

Jó hatásúak a lumbágó ellen a különböző fájdalomcsillapító gyógyszerek, az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők - amelyek közül számos vényköteles, ám háziorvos által is felírható (pl. diclofenac, ibuprofen, nimesulid) -, valamint a különböző izomlazítók.

Bővebben Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók? Lumbágó esetén nem segítenek

Fontos, hogy a terhelést csak néhány nap után kezdjük meg, fokozatosan. Amennyiben a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem erősödik, a gyógytorna is elkezdhető. A fizikoterápia is hasznos lehet.

A fenti terápia az esetek többségében elegendő, a gyógytorna számít a legeredményesebb módszernek. Speciális kezelés, pl. csak műtét a derékfájással járó esetek igen kis részében szükséges, elsősorban porckorongsérv esetén.

Látogatóink kérdezték

Megelőzés és a kiújulás megakadályozása

A lumbágó kezelése nehezebb, mint kialakulásának megelőzése. A rendszeres testmozgásra nevelést, a helyes testtartás kialakítását már kisgyermekkorban el kell kezdeni. Ekkor a mindennapok részévé válik, és az egyén felnőttkorában is igényt tart majd a rendszeres mozgásra.

Hogyan előzhető meg a lumbágó kiújulása?

  • Súlyfelesleg esetén testsúlycsökkentés.
  • Rendszeres gerinctorna (gyógytornász által javasolt gyakorlatokkal) végzése. A legfontosabbak a nyújtó gyakorlatok, továbbá a gerinc melletti izomzatot, hasizmokat erősítő gyakorlatok.
  • Rendszeres sportolás, az ajánlott sportok közé tartozik az úszás, kerékpározás, séta.
  • Időnkénti fizikoterápia.
  • Kényszertartásban végzett munka során, óránként 5 percre álljunk fel, mozgassuk meg gerincünket.
  • Nehéz fizikai munka esetén a gerinc tartását fokozó gerincfűző viselése javasolt.
  • Változtassunk alvási szokásainkon. Lehetőség szerint cseréljük ki ágyunkat vagy matracunkat, hogy az biztosítsa a gerinc alvás közbeni tartását.

A téma fontos cikkei

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.