• Derék- és végtagi fájdalmak nélkül is lehet élni

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A mozgásszervi betegségek hazánk egyik leggyakoribb, legnagyobb számú és legtöbb kiadást jelentő betegségcsoportja.(x)

    Mozgásszervi betegségek szűrőprogram
    Tartalma: Rutin labor, TSH, vizelet vizsgálat, AST, CRP, Ortopédia szakvizsgálat MR-vizsgálat natív (2 régió)
    Elérhető: Budapest – MH EK Diagnoscan Magyarország Belgyógyászati Magánrendelés
    Telefon: 06-1-332-57-89

    A mozgásszervi panaszok első tünete a fájdalom, melyet az idő múlásával gyakran a következményes mozgáskorlátozottság, majd hosszabb távon ízületi, csontdeformitások kialakulása követhet.

    Gyakori, sokszor munkaképtelenséget okozó betegség a derékfájdalom, ami legtöbbször gerinceredetű probléma következménye. A gerincről a legpontosabb képet szintén az MR adja. A panaszokat leggyakrabban a porckorongok sérvesedése, vagy előboltosulása okozza, melyet MR-rel jól ki lehet mutatni. A diagnózis birtokában, a megfelelő terápia mellett a munkaképesség az esetek nagy többségében visszaállítható.

    Ne várja meg, míg a fájdalom mindennapi tevékenységében is korlátozza!

    Számos képalkotó diagnosztikai módszer áll rendelkezésünkre a mozgásszervi panaszok okának felderítésében. A megbetegedések jelentős része jól diagnosztizálható hagyományos röntgenfelvétellel, illetve annak speciális, terhelés alatt készült változatával. Számos esetben megfelelő képet nyújt az ízületi ultrahang vizsgálat is. Tekintve azonban, hogy a csont-ízületi rendszer igen összetett felépítésű, a legkomplexebb áttekintést az MR-vizsgálat adja. Az MR-vizsgálat fájdalmatlan, kockázatmentes és – legfőképpen – gyors.

    Hogyan zajlik a vizsgálat?

    Az MR-vizsgálat fekvő helyzetben (döntően hanyatt, néhány esetben hason) történik. Egyetlen hátránya, hogy a páciensnek egy viszonylag szűk térben kell feküdnie, ami egyesekben bezártság érzetet kelthet.

    A vizsgálat alatt különös, kopogó jellegű, hangos gépzörejek hallhatók, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető (füldugót a vizsgálatot végző munkatársunktól kérjen).

    A vizsgálóhelyiség TV-kamerával is fel van szerelve, így az MR-vizsgálat alatt hangszórón keresztül lehet az operátorral kommunikálni és szükség esetén kézbe adott jelzővel segítséget lehet kérni. Az MR - vizsgálat több mérési sorozatból áll, egy-egy sorozat közben (2-4 perc) nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A mellkasi MR és a hasi MR-vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

    Mit tegyünk az MR-vizsgálat előtt?

    Tekintettel arra, hogy az MR mérések mágneses térben történnek, azoknál a betegeknél, akiknek pacemakert (szívritmus szabályozót) ültettek be, az MR - vizsgálat nem végezhető el. Meg kell győződni arról, hogy nincs a szervezetbe műtéttel beépített- (csípő- vagy egyéb ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, ideg- vagy érsebészeti érszorító, fül implantátum stb.), vagy baleset során odakerült mágnesezhető anyag (vas, acél), mert ezek a mágneses térben a helyükről elmozdulhatnak, súlyos, akár életveszélyes sérülést okozhatnak, vagy a vizsgálatot értékelhetetlenné tehetik.

    Ma már általában olyan implantátumokat használnak, amelyek nem mágnesezhetők, de régebbi műtétek esetén az azt végző orvost kell megkérdezni, hogy milyen anyagot használt, az MR vizsgálat elvégezhető-e.

    A testen viselt fémtárgyakat (hallókészülék, óra, lánc, fémcsat, testékszer, műfogsor stb.) le kell venni, a zsebeket (fémpénz, kulcs, toll, bankkártya, telefon) ki kell üríteni, ugyanis az elektromos árammal működő, vagy mágneses részeket tartalmazó tárgyak az erős mágneses térben tönkremehetnek.

    A fémtartalmú szépítőszereket el kell távolítani még a vizsgálóhelyiségbe való bemenetel előtt, mert azok is értékelhetetlenné teszik az MR - vizsgálatot. Azokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen szednie kell, az MR - vizsgálat napján is kevés vízzel be kell vennie. Éhgyomor általában nem szükséges, kivéve az eperendszer MR vizsgálata, amely előtt 4-5 óra éhgyomor indokolt.

    (Affidea)

    Módosítva: 2013.11.05 09:41, Megjelenés: 2013.11.05 09:41
   • Cikkajánló

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Hüvelyszárazság

    Hüvelyszárazság

    Szponzorált tartalom

    A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    Térdprotézis-beültetés: a fejlődés lehetőségei

    A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, de kevésbé képesek precízen helyreállítani az anatómiai sajátosságokat, ezért maradhatnak vissza kisebb panaszok a műtét után is - tudtuk meg Prof. Dr. Szabó Istvántól.

    Diagnosztikai módszerek: az MR

    Az MR (mágneses rezonancia) a 80-as évek közepén terjedt el az orvosi gyakorlatban. Nagy előnye, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást, így nincs káros biológiai hatása az emberi szervezetre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.