Menopauza - Betegségek megértése: tünet cikkek

Menopauza - Betegségek megértése: tünet cikkek

Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-07-10 09:33

A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.

Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
2021-04-20 14:35

Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának. Összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes a leginkább odafigyelni.

A menopauza 5 leggyakoribb tünete

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-04-06 16:03

A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

Mi vezet a menopauzához?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
2021-02-27 04:03

A menopauza a maga idejében természetes jelenség, bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek azonban maguk is idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Soványság és korai menopauza

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-02-11 17:03

Sok nő és még több fiatal lány törekszik modellalkat elérésére. Azonban a karcsúságnak számos hátránya is van. A hiányos táplálkozás felborítja a hormonháztartást, aminek negatív következményei még évtizedekkel később is érződnek: A sovány nők és mindazok, akiknek testsúlya tinédzserként vagy harmincas éveikben a normál érték alatt volt, gyakran korábban lépnek be a menopauzába, mint a normál testsúlyúak. Erre a megállapításra jutottak svéd tudósok.

Koleszterin: változókorban nő a kockázat

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
2021-01-26 05:03

Sok nő gondolja, hogy a szívinfarktus, a stroke elsősorban a férfiak betegsége. A statisztikai adatok szerint 50 éves korig ezek a betegségek gyakrabban fordulnak elő férfiaknál, viszont a menopauza idején a szervezetben bekövetkező hormonváltozások miatt a nők veszélyeztetettsége utoléri a férfiakét.

A menopauzáról részletesen

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
2020-11-16 11:03

A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.

A menopauza hátterében álló hormonális változások

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - Szponzorált tartalom
2020-04-24 14:35

Minden nő petefészkében adott számú petesejt van. Ez a szám magzati korban döbbenetesen magas, hatmillió körüli. A születéskor ez megközelítőleg már csak egy-két millió, és a mennyiségük ezt követően is folyamatosan csökken.

Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

WEBBeteg
2019-08-19 17:36

A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

A leginkább titkolt változókori tünet: a hüvelyszárazság

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász szakorvos
2019-07-04 13:03

A női szervezet több évtizeden át ciklusosan bekövetkező hormonális változások alatt áll. A petefészkek által termelt hormonok közül az ösztrogén nem csupán a női ciklusra és a termékenységre, de számos szervünk és szervrendszerünk, valamint anyagcsere-folyamataink megfelelő működésére is hatással van.

Petefészek-elégtelenség vagy menopauza?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2019-06-01 19:03

A korai petefészek-elégtelenség állapotát néha korai menopauzának hívják, azonban a két jelenség nem teljesen azonos. Más-más a menstruáció és a terhesség lehetősége, illetve a két állapot kezelési lehetőségei is különböznek.