A változás korában a koleszterinszint is változik

MTI
megjelent:

A nők koleszterinszintje a változás korában megemelkedik, ezért ezekben az években célszerű, a bármilyen okból végzett laboratóriumi vizsgálatkor a koszorúérbetegségnek ezt a jelentős kockázati tényezőjét is megmérni. A fontos vizsgálati eredményt az American Journal of Epidemiology közölte.

A világszerte végzett nagy vizsgálatok évtizedek óta bizonyítják, mennyire téves az a közhit, hogy a szívinfarktus csak a férfiak betegsége, a nők pedig szinte védettek a koszorúérbetegség kialakulása ellen. A statisztikák szerint, a nők is elsősorban szív- és érrendszeri betegség következtében fejezik be életüket.

Az Egyesült Államok hét nagyvárosában,1995-től, csaknem háromezer nő egészségének alakulását követték hét éven keresztül. A SWAN tanulmányban a lakosság összetételének megfelelően szerepelnek a különböző etnikai csoportokhoz tartozók.

Férfiaknál korábban

Azt már korábban is megfigyelték, hogy menopauza idején bekövetkező hormonváltozás során, a "rossz" (LDL) koleszterin szintje növekszik. A szakemberek egy része ezzel magyarázta, hogy a férfiakhoz képest, akiknél a koszorúérbetegség megjelenése gyakorta már a harmadik-negyedik évtizedben bekövetkezik, a nőknél ez általában csak a változás kora után kezdődik.

Az új tanulmányban 2559 nő laboratóriumi vizsgálatát végezték el minden esztendőben, a hét évig tartó megfigyelési idő alatt. A "rossz" koleszterin és a többi, kedvezőtlen hatásúnak tartott vérzsír, a változás korának az első időszakában volt a legmagasabb. Ez a változás már a havivérzés kimaradása előtt elkezdődött.

A testsúly is számít?

Az eddigi vizsgálatokban viszont nem tapasztalták, hogy az érelmeszesedés kifejlődése ellen védő hatású, "jó" (HDL) koleszterin vérszintje is fokozatosan emelkedne.

Carol A. Derby és munkatársai kiemelték, hogy a kedvezőtlen változások akkor érték el a csúcsértéket, amikor az ösztradiol hormon szintje a legalacsonyabbra csökkent.

Érdekes összefüggést találtak a vizsgált asszonyok testsúlya és koleszterin szintje között. Akik a mérlegre lépve a vizsgálat kezdetén a legtöbbet nyomták, azoknál volt legenyhébb a vérkoleszterin növekedése. "Ennek oka lehet az, hogy azoknak a nőknek a vérében volt a legmagasabb az ösztrogénszint, akik ebben az életkorban a legsúlyosabbak voltak" - írták a kutatók.

(MTI)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.